„Valdyba perdavė svarstyti komitetui, mes šiandien komitete apsitarėm ir bendru sutarimu nutarėm, kad tokia delegacija siųsti tikslinga bus, kai bus galimybės, ir programą derinsim su Užsienio reikalų ministerija“, – BNS sakė komiteto vadovas.

„Nuvažiavus reikia kažką nuveikti, ne tik pasivaikščioti po Minską, kad būtų galima nuveikti, reikia išsiaiškinti, su kuo būtų galima susitikti, tarp ko galime tarpininkauti, jei tarpininkavimo bus galimybė, dabar sunku pasakyti, situacija kasdien keičiasi“, – kalbėjo J. Bernatonis.

Vienas iš delegacijos iniciatorių konservatorius Žygimantas Pavilionis sako, kad vienas svarstomų variantų būtų į Baltarusiją vykti jau kitą savaitę.

„Aš džiaugiuosi, kad ta iniciatyva buvo palaiminta, buvo pateiktas iš esmės visų partijų atstovų delegacijos sąrašas, ir buvo sutarta, kad šiuo metu ieškosime tinkamos datos tokiam vizitui. Po posėdžio aš kalbėjausi su Lenkijos ir Ukrainos parlamentų atstovais Baltarusijos klausimais, vienas iš variantų, kad mes vyktume kitą savaitę“, – BNS sakė Ž. Pavilionis.

„Tikimės, kad mus Baltarusijos režimas įleis, bet kokiu atveju vyksime pas tautą ir kalbėsime kaip tautos atstovai su tautos atstovais, iš kurių balso teisė buvo atimta ir šiuo metu brutaliai jėga naikinama“, – kalbėjo konservatorius.

Opozicinių konservatorių iškelta iniciatyva siųsti delegaciją į Minską penktadienį buvo pristatyta Seimo valdybai, kuri pateikė siūlymą oficialiai suformuluoti Seimo Užsienio reikalų komitetui.

Siūloma, kad Seimo narių delegacijai vadovautų Europos reikalų komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas, taip pat vyktų konservatoriai Ž. Pavilionis, Ingrida Šimonytė, Emanuelis Zingeris, Laurynas Kasčiūnas, „valstiečių“ frakcijos atstovai Tomas Tomilinas, Žmogaus teisių komiteto vadovas Valerijus Simulikas, liberalas Gintaras Vaičekauskas, socialdemokratė Rasa Budbergytė, Laisvės partijos vadovė Aušrinė Armonaitė.

Seimas kitą antradienį dėl situacijos Baltarusijoje renkasi į neeilinę sesiją. Jos metu planuojama išklausyti Baltarusijos pilietinės visuomenės ir opozicijos atstovus apie žmogaus teisių ir politinę padėtį šalyje, kokios tarptautinės paramos tikisi Baltarusijos visuomenė.

Planuojama patvirtinti Lietuvos poziciją dėl Aliaksandro Lukašenkos nelegitimumo, paraginti Lietuvos Vyriausybę ir visą Europos Sąjungą priimti sankcijas Baltarusijos režimo atstovams. Taip pat bus svarstomi sprendimai dėl pagalbos nukentėjusiems Baltarusijos piliečiams.

Sesija šaukiama daugiau nei trečdalio Seimo narių reikalavimu iš opozicinių Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, Liberalų sąjūdžio, Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos, Mišrios Seimo narių grupės bei valdančiosios Lietuvos socialdemokratų darbo partijos frakcijos.