Pasak agentūros, „taip valstybės vadovas penktadienį per pasitarimą dėl statybos pramonės darbo pakomentavo mėginimus „įsiūbuoti“ darbo kolektyvus“.

Pradėdamas pasitarimą, A. Lukašenka pareiškė, kad nebuvo išvykęs iš šalies. „Pradžiai: aš kol kas gyvas ir ne užsienyje, kaip čia kai kurie mūsų gerbiami visažiniai tvirtina – „prezidentas paliko šalį ir yra užsienyje“. Šiandien rugpjūčio 14-oji, mes su jumis susitinkame, kad aptartume statybos pramonės darbą“, - cituoja Baltarusijos prezidentą „BelTA“.


Pasak A. Lukašenkos, dėl streikų šalis gali prarasti eksporto pajamas, todėl jie bus naudingi tik Baltarusijos įmonių konkurentams Vokietijoje, Kanadoje, Rusijoje ir Jungtinėse Valstijose.

Baltarusijoje rugpjūčio 9 d. įvyko prezidento rinkimai. Oficialiais duomenimis, dabartinis valstybės vadovas Aliaksandras Lukašenka surinko 80,08 proc. balsų, opozicijos kandidatė Sviatlana Cichanouskaja – 10,09 proc.

Paskelbus balsavimo rezultatus, Minske ir kituose Baltarusijos miestuose prasidėjo masinės protesto akcijos, kurios virto susirėmimais su milicijos darbuotojais. Buvo sulaikyta apie 6 tūkst. žmonių, nukentėjo daug demonstrantų.

Penktadienį Baltarusijoje buvo atnaujintos protesto akcijos prieš prezidentą Aliaksandrą Lukašenką ir policijos smurtą. Streikuoja dauguma didžiųjų šalies įmonių.

Kaip praneša „Laisvės radijo“ padalinys Baltarusijoje, septintą valandą ryto Minske esančiame prospekte „Partizanskij“ pasirodė baltais chalatais vilkintys medikai ir prisijungė prie „solidarumo grandinės“.

Tęsiasi valstybinių įmonių darbuotojų mitingai. Ryte mitinguoti susirinko gamyklos „Grodno Azot“, Minsko kabelinių tinklų ir Minsko elektrotechnikos gamyklos darbuotojai, protesto akciją vėl surengė Minsko filharmonijos personalas.

Rašoma, kad Baltarusijos atominės elektrinės darbuotojai taip pat streikuoja. Pasirodė pranešimų, jog šiandien streiką paskelbs ir Minsko metropoliteno darbuotojai.

Vieno iš pagrindinių A. Lukašenkos varžovų Viktoro Babariko, kuris yra sulaikytas, rinkimų štabo vadovė Marija Kolesnikova vakar paskelbė reikalavimų valdžiai sąrašą.

Be smurto nutraukimo ir politinių kalinių paleidimo į laisvę, jame taip pat reikalaujama iki rugsėjo 15 d. surengti naujus laisvus prezidento rinkimus.

Kiek anksčiau politologas Aleksandras Klaskovskis BBC rusų tarnybai sakė, kad visą šalį apimsiančio streiko šmėkla – tikras Baltarusijos valdžios košmaras.

„Manau, kad šiuo atveju suveikė ir protestų prieš smurtą mastas – į gatves išėjo ir moterys, namų šeimininkės, medikai, pradėjo protestuoti aktoriai ir dainininkai. Iš esmės visa Baltarusija. Pagrindiniu veiksniu tapo išėjimas į politinę areną tų, kuriuos būtų galima įvardyti kaip klasikinį proletariatą. Visą šalį apimsiančio streiko šmėkla – tikras Baltarusijos valdžios košmaras. Kol kas to dar nėra, bet juntami labai aiškūs signalai iš dirbančiųjų, kurių jau nebenuraminsi tuščiais žodžiais, ką dar neseniai sau galėjo leisti oficialusis lyderis ir propaganda. Suveikė tai, kad pagaliau buvo įsiklausyta į proletariato balsą, paprastų dirbančiųjų mases.

Tik manau, kad tai jokia ne „Baltarusijos revoliucijos“ pergalė. Tai reiškia, kad valdžia paprasčiausiai daro taktinių manevrų, nori laimėti laiko. Paleisti į laisvę tūkstančius sulaikytųjų – joks ne didžiulis humanizmas. Sulaikyta per 7 tūkst. Už grotų lieka žmonės, sulaikyti pačioje rinkimų kampanijos pradžioje – ir Siarhejus Cichanouskis, ir Viktoras Babarika, ir kiti. Jiems virš galvų kybo labai rimti kaltinimai. Bet – svarbiausias dalykas – ore kybantis klausimas apie laisvus ir sąžiningus rinkimus. Štai čia, mano galva, Lukašenka stovės iki pat galo, jis savo valdžios atiduoti nepasirengęs. Valdančiojo režimo ir didelės dalies (jeigu ne didžiausios) visuomenės konfliktas tęsis ir toliau“, – kalbėjo A. Klaskovskis.