Anot jo, Lietuvos interesas yra „stiprinti pilietinę visuomenę“ Baltarusijoje, tačiau ne mažiau svarbu yra ir užtikrinti jos suverenumą ir nepriklausomybę nuo Rusijos, kad Lietuva savo pašonėje turėtų „ne Rusijos Federacijos subjektą, guberniją, o savarankišką, suverenią nepriklausomą valstybę“.

„Dėl to manau, kad sankcijos turėtų būti Europos Sąjungos sprendimas ir jos turėtų būti nukreiptos į tuos asmenis, kurie pamynė demokratiją, davė įsakymus naudoti smurtą, kurie smurtavo prieš taikius gyventojus, nesilaikė demokratijos ir žmogaus teisių“, – trečiadienį Vyriausybėje žurnalistams sakė premjeras.

„Jei sankcijos nebus europiniu mastu įvestos, galbūt mes galėtumėme kalbėti apie, galbūt, net ir tam tikros grupės valstybių, sąjungininkų, kurie esame arčiausiai, tam tikrų nacionalinių ribojimų įvedimą. Manyčiau, kad šioje vietoje labai solidariai galėtų prisijungti ne tik išvardintos valstybės (Lenkija, Ukraina – BNS), bet ir turime savo kaimynes, su kuriomis pagrindiniais užsienio politikos klausimais sutinkame, tai yra Latvija ir Estija“, – sakė jis.

S. Skvernelis sakė, kad kol kas pirminė Europos valstybių reakcija į įvykius Baltarusijoje nuvilia.

„Tikrai, ta pirminė reakcija iš Europos sostinių yra nuvilianti, švelniai tariant, artimiausi kaimynai, kaip visada, sureaguojame pirmiausiai, galbūt, mums yra skaudžiausia. Manau, kad Lietuvos interesas yra, kad kuo greičiau baigtųsi smurtas Baltarusijoje, kraujo praliejimas, kad būtų grįžtama prie kiek įmanoma demokratinių procesų šalyje“, – kalbėjo Vyriausybės vadovas.

Baltarusijos prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai lojalūs režimo pareigūnai pirmadienį paskelbė, esą jis rinkimuose surinko 80 proc. balsų ir buvo perrinktas dar vienai kadencijai. Opozicija teigia, kad rezultatai buvo suklastoti, šalyje tris naktis vyko protesto akcijos. Opozicijos kandidatė rinkimuose Sviatlana Cichanouskaja antradienį iš Baltarusijos atvyko į Lietuvą.