BBC Rusijos tarnyba skelbia, kad jėgos struktūros Baltarusijoje keičia taktiką. Antradienio vakarą ir naktį daugelis Minsko gyventojų pažymėjo, kad ima dažniau matyti jėgos struktūrų pareigūnus, patruliuojančius kiemuose ir praėjimuose bei pravažiavimuose tarp kiemų. Jie patruliuoja jau ne tik gatvėse, kaip buvo anksčiau.

Kai kurie gyventojai atkreipė dėmesį, kad pareigūnai, bandydami sulaikyti pabėgusius demonstrantus, netgi „išlaužė įėjimų į pastatus duris“.


Trečiąją protestų dieną jie persikėlė į miegamuosius rajonus. Išvaikę protestus, pareigūnai ir toliau ieško protestuotojų kiemuose – čia juos pasitinka keiksmažodžių lavina.

Reaguodami į tai, jėgos struktūrų pareigūnai šaudo į ant jų iš balkonų šaukiančius žmones, kaip matyti, tarkime, Dzeržinskio prospekte nufilmuotame vaizdo įraše.

Panašus šaudymo į langus ir balkonus atvejis užfiksuotas ir Kamenaja Gorka rajone, tapusiame vienu iš trečiosios dienos protestų centrų, skelbia BBC Rusijos tarnyba.


RFE/RL Baltarusijos skyrius pranešė, kad valdžios institucijos įvedė de facto komendanto valandą, sulaikė gatvėse vaikščiojančius žmones, stabdė automobilius ir sulaikė kai kuriuos vairuotojus, ribojo viešąjį transportą. Policininkai su skydais ir guminėmis lazdomis taip pat puolė žmones, žurnalistus ir signalizuojančius automobilius.

Saugumo pajėgos siekė užkirsti kelią žmonėms rinktis centrinėse aikštėse netoli administracinių pastatų. Keli protestuotojai buvo sulaikyti „Puškinskaja“ metro stotyje, kuri, kaip manoma, tampa protestų centru – čia žmonės deda gėles ir baltus kaspinus, tokiu būdu atiduodami pagarbą rugpjūčio 10 d. žuvusiam žmogui.

Baltarusijos mieste Gardine jėgos struktūrų atstovų automobilis kelyje taranavo automobilį su šeima. Krauju paplūdusi penkiametė mergaitė buvo išgabenta į ligoninę. Apie įvykį pranešė baltarusių leidinys „Naša Niva“.

„Gardino kelyje džipo partrenktame automobilyje nukentėjo penkiametė mergaitė – ji paplūdo krauju. Ją ir jos mamą nuvežiau į greitąją pagalbą, gydytojai teigė, kad reikalinga operacija. Vyrą sulaikė“, – pasakojo nukentėjusiąsias pas medikus nugabenęs vyriškis.

Jis sakė, kad nematė, kaip įvyko incidentas.

„Važiavau iš Suvorovo gatvės, pamačiau švyturėlius ir nuvažiavau į tą pusę. Paaiškėjo, kad gatvė užtverta, išvydau sudaužytą automobilį ir išsikruvinusią moterį su vaiku ant rankų, mergaitė rėkė. Jie sakė, kad nesignalizavo, paprasčiausiai važiavo. „Silovikai“ pasakė, kad jie patys kalti“, – pasakojo liudininkas.

Kai moteris ir vaikas buvo nugabenti į ligoninę, jai paskambino vyras ir pasakė, kad jį sulaikė milicija.

„Aš paskambinau žmogaus teisių gynimo centro „Viasna“ aktyvistams ir viską papasakojau. Moteris jiems perdavė savo vyro duomenis, kad žinotų, kur paskui jo ieškoti“, – aiškino pagelbėjęs vyriškis.

Metro stoties „Puškinskaja“ rajone Minske jėgos struktūrų atstovai parbloškė ant žemės ir sulaikė jaunuolį.

Kaip matyti portalo Tut.by paskelbtame vaizdo įraše, jaunuolis šaukia, kad jam yra 15 metų. Šalia stovinti mergina kreipiasi į OMON pareigūnus: „Bent kartą pasiklausykite savo sąžinės“.

Paleisti vaikiną taip pat ragino aplink buvę automobilių vairuotojai, tačiau pareigūnai iškvietė mikroautobusą su kolegomis ir greitai ten nutempė jaunuolį. Vienas iš pareigūnų rankose laikė granatą, pirštą buvo uždėjęs ant žiedo, rašo unian.net.

Gardino mieste jėgos struktūrų pareigūnai šiurkščiai išvaikė nedidelę protesto prieš paskelbtus Baltarusijos prezidento rinkimų rezultatus akciją.


Kaip praneša Tut.by, taikūs protestuotojai susirinko Harnavych gatvėje. Bevaikant protestą, 10 žmonių nubėgo į parduotuvę, tačiau ten įsiveržė OMON pareigūnai ir, naudodami smurtą, sulaikė keletą žmonių.

Pažymėtina, kad Tut.by korespondentei Olgai Komiaginai pavyko pasipriešinti. Tačiau pareigūnai sulaikė Hrodna.life korespondentą Ruslaną Kulevičių, jo besilaukiančią žmoną ir dar kelis žmones.

Platformos „Telegram“ kanalas „Nexta Live“ paskelbė vieno liudininko iš Minsko Uručos rajono vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip kelių policijos pareigūnai sustabdo kelis baikerius ir juos, gulinčius šalia motociklų, žiauriai muša guminėmis lazdomis ir rankomis.

Milicininkai nekreipė dėmesio į riksmus kitoje gatvės pusėje. Vaizdo įrašo pabaigoje matyti, kaip vienas pareigūnas, panašu, nukreipia ginklą į šalia pravažiuojančio ir signalizuojančio automobilio pusę.

Antradienio vakarą socialinėje žiniasklaidoje pirmiausiai iš sostinės Minsko buvo pranešama apie smarkius susirėmimus tarp milicijos ir demonstrantų. Saugumo pajėgos prieš taikius žmones naudojo brutalią jėgą.

„Telegram“ žinių kanale buvo paskelbti vaizdo įrašai, kuriuose matyti, kaip uniformuoti pareigūnai muša ir spardo civilius.

Tai buvo jau trečioji protestų naktis iš eilės po sekmadienį vykusių prezidento rinkimų. Milicija prieš demonstrantus vėl panaudojo akinamąsias granatas ir gumines kulkas. Šie priešinosi mėtydami akmenis ir butelius. Girdėjosi sprogimai. Sužeistųjų skaičius kol kas nežinomas. Antradienį žinybos kalbėjo apie 200 sužeistųjų Minske, kurie gydomi ligoninėje.

Šimtai žmonių ir kituose šalies miestuose dalyvavo protestuose prieš rinkimų klastojimą. Vėl kilo didelių problemų dėl interneto. Trikdydamos ryšį, žinybos nori užkirsti kelią protestuotojų apsijungimui.

Kiek žmonių per protestus sulaikyta, kol kas nežinoma. Anot žiniasklaidos, tarp sulaikytųjų yra ir žurnalistų. Kalbama apie didžiulį smurtą prieš reporterius ir fotografus – ir prieš tuos, kurie oficialiai akredituoti Baltarusijoje.

Britų stotis BBC Rusijoje pranešė, kad saugumo pajėgos užpuolė jos komandą.

Užsienio reikalų ministerija Minske atmetė kritiką iš užsienio dėl valdžios aparato veiksmų prieš demonstrantus. Greiti daugybės Europos politikų pareiškimai esą yra visiškai nepriimtini.

„Jau planuojama priimti lemtingus sprendimus dėl mūsų šalies santykių su ES“, – sakoma valstybinės agentūros „Belta“ pranešime.

ES paskelbė peržiūrėsianti savo santykius su Baltarusija.

„Be kita ko, gali būti imtasi priemonių prieš tuos, kuriems tenka atsakomybė už stebimą smurtą, nepateisinamus areštus ir rinkimų rezultatų klastojimą“, – 27 valstybių vardu pareiškė ES užsienio politikos įgaliotinis Josepas Borrellis.