„Nuo pat ryto, nuo to, kai pasirodė jos ankstesnis kreipimasis, yra visiškai akivaizdu, kad ji bent jau laikinai yra šiek tiek palaužta. Ir jos dabartinis video, kurį ji paskelbė, akivaizdžiai išgautas jėga“, - „Delfi“ teigė M. Laurinavičius.

Pasak analitiko, Aliaksandro Lukašenkos režimui toks veikimo būdas nebūtų jokia naujiena.

„Tą mes matėme ir per ankstesnius 2010 m. rinkimus. Ten buvo visokių įrašytų dalykų. Tas nieko nekeičia net ir pačioje Baltarusijoje, Lietuvoje iš viso turėtume nekreipti dėmesio į tokius įrašus, kurie rodo tik tą režimo brutalumą.

O Baltarusijoje tas irgi nieko nepakeis, nes tokio jos vaidmens – kaip revoliucijos lyderės niekada nebuvo, ir dabar nėra. Jeigu ir kažkas Baltarusijoj etai pamatys, tai protestuotojai nuo to tikrai nenustos protestuoti. (...) Dabar jau yra peržengta ta riba, kur Cichanouskajos raginimas gali kažką pakeisti. Tie žmonės, kurie yra pasiryžę kovoti, jie yra pasryžę rizikuoti viskuo. Jie ir toliau kovos, kiek sugebės“, - sakė M. Laurinavičius.

Analitikas teigė nežinąs, kur yra jos vaikai, bet įtaria, kad jie ir gali būti ta vieta, per kurią kandidatė šantažuojama.

„Nežinau, kur jos vaikai. Buvo informacija, kad jie yra išvežti. Turėkime galvoje, kad jeigu jie nėra Vakaruose, kas yra visai tikėtina, kad jie nebūtinai yra Vakaruose, o yra, pavyzdžiui, Rusijoje, tai tie vaikai gali būti pasiekiami režimui. Apie vaikus ji pati užsiminė pirmajame kreipimesi. Yra visai tikėtina, kad ta šantažo priemonė ir buvo vaikai“, - sakė M. Laurinavičius.

Apie jos pažiūras nieko nežinome

Analitikas taip pat atkreipė dėmesį, kad jos pažiūros yra visiškai nežinomos.

„Bet apie jos vyro pažiūras mes pakankamai žinome. Tai yra žmogus, kuris sveikina savo draugus Naujųjų Metų proga su V. Putino nuotrauka, kuris „Rusų pasaulio“ veikėjus vadina savo dvasios broliais, kuris važinėja pas juos į Krymą. Akivaizdu, kokios yra jo pažiūros. Nebūtų nuostabu, kad nedaug nuo tų pažiūrų skirtųsi ir Cichanouskajos pažiūros.

Bet iš esmės tai nieko nekeičia. Esminis dalykas yra, ar mes tik žiūrime, kaip Rusija žaidžia, ar mes ir patys žaidžiame. Čia yra esminis dalykas. Jeigu mes patys žaidžiame, tai yra, jeigu mes norime bent jau pabandyti, kad Baltarusija būtų kitokia, kad jos visuomenė pradėtų gręžtis į Vakarus, tai jos atvykimas, net jei tai būtų susiję su režimu ar su Rusija, tas grėsmes reikia vertinti ir valdyti, bet tai, kas įvyko, mums yra į rankas nukritusi labai stipri korta, kurią turime išnaudoti. Todėl nuo pat pradžių komentavau, kad tai yra labai gera žinia Lietuvos diplomatijai“, - sakė M. Laurinavičius.

Savo ruožtu portalas lrytas.lt kalbėjosi su Kovo 11-osios akto signataru, buvusiu užsienio reikalų ministru, dirbusiu ambasadoriumi Baltarusijoje ir Ukrainoje Petru Vaitiekūnu.

„S. Cichanouskaja nėra pasipriešinimo lyderė. Ji – atsitiktinis Prezidento rinkimų Baltarusijoje simbolis. Negana to, tas „simbolis“, padedant Lukašenkos KGB, savo noru pasitraukė iš šalies. Juk aišku, kad Lukašenka padėjo jai išvažiuot ir jis nebeleis jai sugrįžti atgal. Nebent ji pasisakytų už tai, kad reikėtų baigti neramumus, galinčius peraugti į pasipriešinimo Lukašenkos režimui revoliuciją“, – įsitikinęs P. Vaitiekūnas.

Netikėtas kreipimasis

Baltarusijos valdžiai lojaliame „Telegram“ kanale „Žoltyje slivy“ pasirodė vaizdo įrašas, kuriame kandidatė į Baltarusijos prezidentes Svietlana Cichanouskaja kviečia savo šalininkus nutraukti protesto akcijas. Kur ir kada buvo įrašytas vaizdo kreipimasis, neaišku. S. Cichanouskaja savo tekstą skaito iš lapo, nepakeldama akių į kamerą.

„Baltarusijos žmonės savo pasirinkimą padarė. Su dėkingumu ir šiluma kreipiuosi į visus Baltarusijos žmones, kurie mane visą šitą laiką nuoširdžiai palaikė. Baltarusiai, raginu elgtis išmintingai ir gerbti įstatymus“, – pareiškė S. Cichanouskaja.

„Prašau nesipriešinti milicijai, neiti į gatves ir aikštes, kad nekeltumėte pavojaus savo gyvybei“, – sako kandidatė į Baltarusijos prezidentus.

„Nenoriu kraujo ir prievartos. Prašau nesipriešinti milicijai, neiti į aikštes ir gatves, kad nekeltumėte pavojaus savo gyvybei. Saugokite save ir savo artimuosius“, – cituojama S. Cichanouskaja.

Kada tiksliai darytas šis pareiškimas, nėra aišku, pažymi „Meduza“. S. Cichanouskaja paruoštą tekstą skaitė iš popieriaus, nežiūrėdama į kameras.

„Istorija darosi vis keistesnė: pasirodė dar vienas S. Cichanouskajos vaizdo įrašas“, – taip apie Baltarusijos valdžios koentroliuojamame kanale atsiradusį vaizdo įrašą rašo BBC Rusijos tarnyba.

Kaip rašo BBC, vaizdo įraše moteris vilki tais pačiais drabužiais kaip ir tą dieną, kai vyko į Vyriausiąją rinkimų komisiją. Taip pat akivaizdu, kad įrašas filmuotas šviesiu paros metu. S. Cichanouskaja gana demonstratyviai skaito tekstą, o ne tiesiog kalba.

Jos intonacijos prieštarauja kalbos turiniui. Oficialiame politikės kanale šio vaizdo įrašo nėra, tačiau jis aktyviai platinamas valstybėse žiniasklaidos priemonėse.

Vaizdo įrašą socialiniame tinkle perpublikavo ir Rusijos opozicionierius Aleksejus Navalnas.

„Skaito iš popieriuko. Akivaizdu, kad įrašyta vakar trečią valandą, kai nuvyko į Vyriausiąją rinkimų komisiją ir su ja nutrūko ryšys. 100 proc., kad ten per prievarta įrašyta. Tik peilio prie gerklės betrūksta. Nors nenustebčiau, kad ir jis buvo – prie vyro gerklės. Taip kalba įkaitas“, – rašo jis.

Kiek anksčiau išplatintame vaizdo pranešime į Lietuvą pasitraukusi Baltarusijos prezidento posto siekusi kandidatė S. Cichanouskaja pareiškė, kad šį sprendimą priėmė „visiškai savarankiškai“.

„Priėmiau labai sunkų sau sprendimą. Šį sprendimą priėmiau absoliučiai savarankiškai. Nei draugai, nei artimieji, nei štabas, nei Siarhejus [S. Cichanouskajos vyras] jokiu būdu negalėjo jo paveikti“, – sakoma antradienį paskelbtame kandidatės vaizdo pranešime.

„Žinau, kad daugelis mane supras, daugelis – pasmerks ir daugelis pradės nekęsti. Tačiau, žinote, neduok Dieve atsidurti prieš tokį pasirinkimą, koks iškilo man“, – pridūrė ji.

S. Cichanouskaja sakė galvojusi, kad „visa ši kampanija mane labai smarkiai užgrūdino, suteikė tiek jėgų, kad atlaikysiu viską. Bet, ko gero, taip ir likau ta silpna moteris, kokia buvau iš pradžių“.

Ji paragino Baltarusijos žmones „saugoti save“. „Nė viena gyvybė neverta to, kas dabar vyksta. Vaikai – visų svarbiausia mūsų gyvenime“, – kalbėjo S. Cichanouskaja.

Prie šio vaizdo pranešimo buvo prierašas: „Išvažiavau pas vaikus.“

Anksčiau antradienį Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pranešė, kad Baltarusijos opozicijos kandidatė prezidento rinkimuose Sviatlana Cichanouskaja atvyko į Lietuvą ir yra saugi.

„Ji atvyko į Lietuvą ir šiuo metu yra saugi“, – BNS sakė ministras.

S. Cichanouskaja pirmadienį atsisakė pripažinti Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos pergalę prezidento rinkimuose. Ji paskelbė laikanti save rinkimų nugalėtoja ir paragino jį perduoti valdžią. Baltarusijoje kelis naktis vyko protesto akcijos prieš rinkimų rezultatų klastojimą.

Anglų kalbos mokytojos kvalifikaciją turinti 37 metų S. Cichanouskaja prezidento rinkimuose nusprendė bolatiruotis, kai buvo areštuotas jos vyras populiarus tinklaraštininkas Siarhejus Cichanouskis. Pergalės atveju ji žadėjo surengti naujus laisvus rinkimus.

Pastarąją savaitę taip pat buvo areštuota nemažai jos štabo narių.

Tuo metu S. Tichanovskaja patikėtinė Olha Kovalkova baltarusių naujienų portalui tut.by sakė, kad kandidatę iš šalies išvežė Baltarusijos tarnybos ir kad jos išvykimas sudarė sąlygas paleisti jos rinkimų štabo vadovę Mariją Moroz, areštuotą rinkimų išvakarėse. Pasak O. Kovalkovos, S. Tichanovskaja ir M. Moroz iš Baltarusijos išvyko kartu.