Su žurnalistu redakcijai neavyksta susisiekti jau 36 valandas.

Manyta, kad vyras buvo nuvežtas į areštinę Žodino mieste, esančiame maždaug 50 kilometrų nuo sostinės Minsko, tačiau oficialios informacijos nėra. Jo pavardės nėra ir teismo, turėsiančio nagrinėti sulaikytųjų per protestus Minske dokumentuose. Apie tai žiniasklaidai pranešė su vietos žmogaus teisių gynimo organizacija „Žmogaus teisių atvirukai“ bendradarbiaujantis ir M. Solopovą atstovaujantis advokatas Antonas Gašinskis.

Rugpjūčio 11 dieną pasklido gandų, kad vyras gali būti laikomas tardymo izoliatoriuje Minske, Akrescino gatvėje, tačiau duomenys taip pat nėra patvirtinti.

Pagal Baltarusijos administracinių pažeidimų kodeksą, asmuo negali būti sulaikytas ilgiau nei 72 valandas.

M. Solopovas buvo sulaikytas naktį iš sekmadienio, apie pirmą valandą nakties per protestus Minsko centre. Liudininkų teigimu, žurnalistas sulaikymo metu buvo sumuštas pareigūnų.

Prieš pat sulaikymą M. Solopovas pranešinėjo apie įvykius Volodarskovo gatvėje, prie Gorkio teatro. M. Solopovas tada pranešinėjo apie pareigūnų veiksmus, kai šie užblokavę gatvę į minią paleido ašarines dujas.

Minske tebesitęsiant antivyriausybiniams protestams, be žinios dingo opozicinio kanalo „Belsat“ laidų vedėjas ir vienas iš filmo apie A. Lukašenkos moteris kūrėjų Stasas Ivaškievičius. Apie tai „Telegram“ praneša portalas „Projekt“.

Ryšys su opozicijos veikėju nutrūko daugiau nei prieš 40 valandų. Žurnalistų teigimu, S. Ivaškievičius buvo sulaikytas per protestus, teigiama, kad protesto akcijos valdančiajam režimui tapo puikia priedanga opozicijai daryti dar didesnį spaudimą, informuoja UNIAN.

„Paskutinį kartą Stasas su kolegomis susisiekė rugpjūčio 9 dieną 21.30 val. Sakė, kad jį sulaikė ir veža į izoliatorių Okrestino gatvėje. Nuo tada apie jį niekas nieko nežino: advokatas į izoliatorių neįleistas, jokios oficialios informacijos, kur galėtų būti žurnalistas, pareigūnai neskelbia“, – rašo „Projekt“.

Remiantis neoficialia informacija, S. Ivaškievičiui iškelta baudžiamoji byla. Skelbiama, kad praeitą savaitę žurnalistas buvo sulaikytas kartu su kolegomis, kai rengė medžiagą apie Baltarusijos prezidento moteris. Jau pasirodžius filmui, žurnalistai pastebėjo, kad S. Ivaškievičius sekamas.

Žurnalisto dingimas protesto akcijų fone – jau ne pirmas toks Baltarusijoje. Apie žiniasklaidos atstovų dingimus buvo pranešama dar prieš prasidedant masinėms demonstracijoms –iki rugpjūčio 9-osios vakaro. Tarp galimai sulaikytųjų – Rusijos ir Baltarusijos opozicijos žurnalistai, dingimo dieną buvę protestuose ar šalia jų veiksmo vietos.

BBC Rusijos tarnyba antradienio popietę pranešė, kad dingo ir Znak.com korespondentas Nikita Teliženko, su juo nepavyksta susisiekti 20 valandų.

Minskas: Baltarusijoje per pastarosios paros protestus sulaikyti per 2 tūkst. žmonių

Baltarusijoje per pastarąją parą už dalyvavimą „nesankcionuotose protesto akcijose“ buvo sulaikyti per 2 tūkst. asmenų, antradienį pranešė Vidaus reikalų ministerija.

„Iš viso šalyje buvo sulaikyta daugiau nei 2 tūkst. žmonių, be kita ko, dalyvavusių nesankcionuotuose masiniuose renginiuose“, – pažymima VRM pranešime.

„Naktį iš rugpjūčio 10-osios į 11-ąją pastebėti piliečių susibūrimų židiniai virtinėje miestų, masiškiausi – Minske, Breste, Magiliave ir Navapolocke. Užfiksuota atviro pasipriešinimo teisėsaugos institucijoms, daugybė išpuolių prieš policijos pareigūnus ir transporto priemonių apgadinimų atvejų“, – skelbia ministerija.

„Dėl neteisėtų veiksmų buvo sužeistas 21 vidaus reikalų institucijų darbuotojas ir vidaus pajėgų karys; penki iš jų paguldyti į ligoninę“, – pareiškė VRM atstovai.

Pranešime nurodoma esą protestuotojai ėmėsi provokacinių veiksmų.

„Minske piliečių grupės manevruodamos svaidė dūmines granatas ir butelius su padegamuoju skysčiu. Sostinės keliuose kai kurie transporto priemonių vairuotojai sąmoningai trikdė eismą, be priežasties sustodami ir naudodami garso signalą. Pasitaikė atvejų, kai eismas buvo blokuojamas specialiai sudarytomis kliūtimis“, – nurodoma pranešime.

„Minske ir Navapolacke [saugumo pajėgos] buvo priverstos aktyviai panaudoti specialias priemones nelegaliems veiksmams užkardyti“, – informavo ministerija.

Protestai ir ir jų dalyvių susirėmimai su saugumo pajėgomis vyko šalyje jau antrą naktį iš eilės.

Demonstracijos prasidėjo, kai Aliaksandrui Lukašenkai lojali Centrinė rinkimų komisija paskelbė, kad jis triuškinama persvara buvo perrinktas dar vienai kadencijai, o opozicijos kandidatė Sviatlana Cichanouskaja esą liko antra.

Opozicija jo pergalės nepripažįsta.

Pasak Baltarusijos vidaus reikalų ministerijos, per pirmadienio vakarą įvykusius susirėmimus nukentėjo apie 100 žmonių – 39 teisėsaugos pareigūnai ir daugiau nei 50 civilių. Už dalyvavimą nesankcionuotose akcijose naktį iš sekmadienio į pirmadienį buvo sulaikyti apie 3 tūkst. žmonių, iš jų apie tūkstantį – Minske.

Naktį į antradienį VRM pranešė apie vieną žuvusįjį.

Antradienio rytą paaiškėjo, kad S. Cichanouskaja paliko Baltarusiją ir atvyko į Lietuvą.