„Užsienio reikalų ministras prašys Europos Sąjungos užsienio reikalų tarybos nepaprastojo susitikimo“, – sakoma premjero Kiriako Micotakio biuro pranešime.

Ginčas dar labiau įsiplieskė pirmadienį, kai Ankara pasiuntė tyrimų laivą „Oruc Reis“ į vandenis prie Megistės (Kastelorizo) salos, kur Turkija ginčija Graikijos jūrines teises.

Laivybos stebėsenos portalų duomenys antradienį rodė, kad šis laivas buvo į pietryčius nuo Kretos salos. Jį lydėjo Turkijos karinio laivyno flotilė ir stebėjo Graikijos karinių jūrų pajėgų laivai.

Turkija nurodė, kad „Oruc Reis“ numatytus darbus vykdys rugpjūčio 10–23 dienomis.

Energijos išteklių telkinių paieška gamtinių dujų turtingoje Viduržemio jūros rytinėje dalyje dažnai kursto įtampą tarp Turkijos ir jos kaimynių, įskaitant Graikiją, Kiprą ir Izraelį.

K. Micotakis pirmadienį tarėsi su Graikijos kariuomenės vadais, taip pat kalbėjosi su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Charles'u Micheliu ir NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu.

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis sekmadienį sakė, kad Turkijos veiksmai yra „nepaprastai neraminantys“ ir galintys paskatinti „didesnį susipriešinimą bei nepasitikėjimą“.

Pirmadienį po pokalbio su Graikijos premjeru J. Stoltenbergas savo ruožtu paragino laikytis tarptautinių įstatymų.

„Padėtis turi būti išspręsta Sąjungininkų remiantis solidarumo dvasia ir laikantis tarptautinių įstatymų“, – per „Twitter“ parašė NATO vadovas.