Naujienų portalas tyt.by socialinio tinklo „Telegram“ kanale patvirtino, kad vienos didžiausių šalies įmonių – Baltarusijos metalurgijos gamyklos (BMG) – darbuotojai susirinko viename iš cechų, o vadovų gamykloje apskritai nėra.

Pirmasis apie BMG darbuotojų paskelbtą streiką parašė „Telegram“ kanalas „NEXTA“, tapęs pagrindiniu informacijos apie Baltarusijoje vykstančius protestus šaltiniu, informuoja thebell.io.

Kanalo teigimu, susirinkę gamyklos darbuotojai prašo jiems padėti ir atvažiuoti palaikyti. Taip pat pranešama, jog prie gamyklos daugėja kaliniams gabenti skirtų automobilių.

Tyt.by skelbia, kad gamykloje iš dalies sustojo darbas.

„Gamyklos vadovai situacijos nekomentuoja. Priimamajame tvirtina, kad gamykloje nėra nė vieno iš vadovų“, – skelbia portalas.

Šaltinio teigimu, nedirba mažiausiai du cechai – vamzdžių gamybos ir lynų gamybos.

Liepos mėnesio pabaigoje BMG darbuotojai pareiškė, kad prezidento rinkimų rezultatų klastojimo atveju gali paskelbti streiką. Kreipimęsi, pritvirtintiname prie vienos iš gamyklos sienų, buvo parašyta: „BMG darbuotojai informuoja savo įmonės vadovus, kad jeigu 2020-08-09 įvyksiantys rinkimai bus nesąžiningi, mes, darbuotojai, nepaisydami jokių aplinkybių, būsime priversti streikuoti 2020-08-10, 2020-08-11 ir 2020-08-12. Norime gyventi, o ne egzistuoti.“

BMG yra viena iš stambiausių šalies įmonių. Gamykloje dirba daugiau nei 10 tūkst. žmonių, o apyvarta (remiantis 2018 m. duomenimis) siekia 3,7 mlrd. rublių. BMG laikoma nacionaline vertybe.

Baltarusijoje per opozicijos šalininkų ir milicijos susirėmimus, vykusius po sekmadienį įvykusių ginčijamų prezidento rinkimų, buvo sužeisti 39 teisėsaugos pareigūnai ir daugiau kaip 50 civilių, tai pat sulaikyta apie 3 000 protestuotojų, pranešė šalies Vidaus reikalų ministerija.

„Per susirėmimus nukentėjo daugiau kaip 50 piliečių, taip pat 39 milicijos darbuotojai – kai kurie jų dabar hospitalizuoti“, – sakoma ministerijos pranešime.

VRM pridūrė, kad „pažeidėjų atžvilgiu koviniai ginklai nebuvo naudojami“.

„Žuvusiųjų nėra“, – pažymėjo VRM.

Vis dėlto žmogaus teisių centras „Viasna“ anksčiau pranešė, kad Minske mažiausiai vienas žmogus žuvo parblokštas specialiųjų pajėgų automobilio, mašinai įsirėžus į protestuotojų minią.

Vidaus reikalų ministerija nurodė, kad per praeitą naktį 33 miestuose ir gyvenvietėse vykusius neramumus taip pat buvo sulaikyta apie 3 tūkst. žmonių, iš jų apie tūkstantis – Minske.

Baltarusijos valdžia pirmadienį paskelbė, kad prezidentas Aleksandras Lukašenka rinkimuose surinko daugiau kaip 80 proc. balsų ir buvo perrinktas dar vienai kadencijai, tačiau opozicija teigia, kad rezultatai buvo suklastoti.