Užsikrėsti paplūdimyje – didžiulė tikimybė

Kaip pasakojo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) prof. habil. dr. infektologas Alvydas Laiškonis, yra žinoma, kad inkubacinis koronaviruso laikotarpis trunka maždaug 14 dienų. Tad praėjus dviem savaitėms pamatysime, ar praūžęs savaitgalis Palangoje turėjo pasekmių.

„Jei po dviejų savaičių naujų infekcijos atvejų skaičius smarkiai pakils – greičiausiai taip bus nutikę dėl Palangos“, – sakė profesorius.

Pašnekovas pasakojo, kad jam taip pat savaitgalį teko pabuvoti Palangoje.

„Baisu, žmogus ant žmogaus. Nuo Birutės kalno iki tilto – didžiulė žmonių masė. Kaip „Elgė žalčių karalienė“ – visi žalčiai staigiai išėjo iš jūros ir visi staigiai sugriuvo į paplūdimį. Gali būti, kad vėl turėsime didelį naujų koronaviruso atvejų augimą, – sakė prof. A. Laiškonis.

– Važiavome iš Palangos į Kauną, vienoje degalinėje kaukių reikalavo, o kitoje ne. Juk žmogus po to neatsimins, kad pylėsi benziną ir nepagalvos, kad galėjo užkrėsti degalinėje esančius žmones.“

Alvydas Laiškonis

Profesoriaus teigimu, šiuo metu užsikrėsti koronavirusu paplūdimyje tikrai ne mažesnė galimybė nei parduotuvėje.

„Gryname ore virusas taip pat plinta, ne tik uždarose patalpose. Žinoma, šiek tiek mažiau. Bet paplūdimyje juk žmonės praleidžia po 6 valandas, todėl galimybė užsikrėsti tikrai didelė. Parduotuvėje su kaukėmis prabūname daug trumpiau“, – kalbėjo pašnekovas.

Tiksinti bomba – renginiai

Tačiau ir dabar matome, kad naujų infekcijos atvejų vis daugėja, o ilgai laukto nulio – taip ir nesulaukėme. Infektologo manymu, tai galėtų būti susiję su renginiais.

„Nuo liepos mėnesio naujų atvejų skaičius pradėjo augti, be to, daug tų atvejų yra nežinomos kilmės, – kalbėjo pašnekovas.

– Su dideliu nerimu seku šiuo metu padidėjusį užsikrėtimų koronavirusu skaičių. Ir turiu keletą išvadų. Keistai atrodo Ekstremaliųjų situacijų centro paskelbimas, kad reikia kaukes nešioti parduotuvėse, prekybos centruose, viešajame transporte, bet absoliučiai užmirštama apie masinius renginius, kur galima eiti be kaukės.“

Savaitgalis Palangoje

O tokių, pasak prof. A. Laiškonio, buvo labai daug.

„Visų pirma, tai Valstybės šventė liepos 6 dieną, per televiziją matėme, kiek ten žmonių buvo ir sėdėjo visiškai nesilaikydami jokių atstumų. Vėliau vyko operetė Kauno pilyje, masė žmonių, buvo pasakyta, kad reikės kaukių, bet niekas jų nenešiojo. Aludarių šventė Kaune suorganizuota – stoties rajone, Laisvės alėjoje buvo pilna žmonių. Klaipėda, Jūros šventė. Mano galva, Lietuvos Nacionalinio operos ir baleto teatro direktorius koronavirusu ir užsikrėtė Jūros šventėje. O dabar turime jau 300 asmenų, kuriuos reikia tirti“, – kalbėjo infektologas.

Kaip sakė pašnekovas, žmonės užmiršo, kad virusas ore vis dar sklando ir saugų atstumą nuo kitų asmenų išlaikyti vis dar būtina.

Klaipėdos jūros šventė

„Turime labai keistą situaciją, kad vienur, pavyzdžiui, parduotuvėje, kurioje apsipirkinėju, vienu metu būna 6 žmonės, bet visi dėvime kaukes. O operetėje sėdi keli tūkstančiai žmonių, bet visi be kaukių, – mintimis dalijosi infektologas.

– Dabar nuolat reklamuojamas džiazo festivalis. Kiek ten suvažiuos žmonių? Jei mes tokiuose renginiuose nedėvėsime kaukių arba nesumažinsime dalyvių skaičiaus, jei ir kitus teatrus paleisime pilnai veikti, vėl turėsime koronaviruso peryklą.“

Itin rimtai į ateinančius mokslo metus turėtų žiūrėti mokyklos

Be to, kaip sakė pašnekovas, nerimą kelia ir rudenį kaip įprasta darbą turinčios pradėti mokyklos. Mat būtent ugdymo įstaigos, pasak infektologo, visais laikais buvo infekcijų, plintančių per orą lašelių būdu, židinys. Infektologas sako abejojantis, ar mokyklos tam yra gerai pasiruošusios.

Karantinas Vilniuje

„Neįsivaizduoju, kaip pirmoką mokyti nuotoliniu būdu, bet galbūt reikia klases mažinti ar kaukes dėvėti. Tam turi būti ruošiamasi jau dabar, tačiau visas pasiruošimas prasidės rugsėjo pirmomis dienomis“, – sakė profesorius.

Klausimų kelia ir artėjantis gripo sezonas.

„Dabar visi atostogauja, bet reikia suderinti, kiek vakcinų turėsime, kaip skiepysimės, kaip bus ruošiama populiacija. Mano galva, jei bus gripas, bus trys srautai žmonių. Atskirti gripo simptomų nuo koronaviruso – beveik neįmanoma. Todėl reikės daryti vieną gripo srautą, vieną koronaviruso ir vieną – be jokių simptomą. Nes negalime pamiršti tų žmonių, kurie miršta ne dėl koronaviruso“, – kalbėjo pašnekovas.

Koronaviruso tyrimas

Infektologas pabrėžia, kad šiuo metu informacijos apie koronavirusą ypač trūksta regioninėje spaudoje.

„Dabar pradėjau siųsti savo straipsnelius į rajoninę spaudą, kur informacijos apie koronavirusą tikrai labai nedaug, o juk kaimo žmonės tikrai ne visi turi kompiuterius. Labai reikėtų laikraščiuose daugiau informacijos apie šį virusą, ne visi mato televiziją ir ne visi moka naudotis kompiuteriais“, – sakė prof. A. Laiškonis.

Renginiuose žmonių tik daugės

Pirmadienį vykusioje spaudos konferencijoje Visuomenės informavimo grupės (VIG) vadovas Giedrius Surplys sakė, kad Vyriausybė ir toliau planuoja didinti žiūrovų skaičių renginiuose.

„Kol kas mes liekame prie to paties, kad, kaip ir buvo suplanuota, kaip ir buvo įsipareigota renginių organizatoriams, kad skaičiai, kiek gali lankytis žmonių koncertuose, teatruose ar kituose renginiuose, vis dar didės. Nuo rugsėjo vis dar yra planuojama, kad skaičiaus ribojimas bus nuimtas, bet svarbiausia, kaip ne kartą minėjau, išlaikyti atstumus, užtikrinti, kad žiūrovai saugiai sėdėtų salėse ir t.t.“, – sakė G. Surplys. Vis dėlto, pasak jo, situacijai itin smarkiai pasikeitus, būtų priimti kitokie sprendimai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (346)