Apgavikai, kurie bando išvilioti pinigus iš žmonių, užmezgę su jais romantinius santykius dažniausiai sutinkami pažinčių portaluose, tačiau kartais slepiasi ir socialiniuose tinkluose ar kreipiasi į savo aukas el. paštu. Savo profilyje jie naudoja išgalvotą informaciją (vardą, pavardę, detales apie asmeninį gyvenimą) arba pasinaudoja pavogtomis kitų žmonių tapatybėmis.

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Laura Grondskė sako, kad pagal turimus 2019 metų duomenis, meilės pinklėse visos nukentėjusios buvo moterys, kurių amžius – nuo 20 iki 80 metų.

L. Grondskė įspėja, kad aukos nebūtinai iš karto konkrečią sumą perveda į sukčių sąskaitas. Pinigai viliojami ir kitomis formomis: apmokamos sąskaitos už įvairias paslaugas, pavyzdžiui, už transporto priemonių nuomą, turtines prievoles, aukos vardu imami kreditai.

Ženklai, kurie sako, kad jūsų mylimasis yra apgavikas

Pirmasis ženklas, kurį pastebėti nėra sunku – labai greitai išsivysčiusi simpatija. Taip, kartais reikia labai nedaug, kad žmogus pajustu susižavėjimą kitu asmeniu. Tačiau žmogaus tikrai nepažinsi iš susirašinėjimų internetu. Jei asmuo, su kuriuo niekada nebuvote susitikę, vos po kelių dienų susirašinėjimo tikina, kad jus įsimylėjo ir tuojau pat nori su jumis kurti ateitį, tikėtina, kad jis jumis manipuliuoja.

Kitas tokių apgavikų žingsnis – noras perkelti pokalbius į privačius kanalus. Jei susipažinote pažinčių svetainėje ar programėlėje, sukčius paprašys jūsų telefono numerio, elektroninio pašto arba pasiūlys susirašinėti naudojant vieną iš mobiliųjų aplikacijų. Tokiu būdu apgavikai sukuria įspūdį, kad jie nori su jumis kurti artimesnį ryšį.

Savo aukas internete gaudantys apgavikai, visada turės gerą priežastį, kodėl negali su jumis susiskambinti ar susitikti. Jie dažnai naudoja tokius pasiteisinimus, kaip „esu komandiruotėje“, „keliauju“, „dirbu nuotoliniu būdu“ ar klasika tapusią frazę „mirė mano močiutė“. Tačiau taip jie tiesiog vengia tiesioginio kontakto, kad jūs nežinotumėte tikrosios jų tapatybės.

Klaidinga manyti, kad internetu savo aukų ieškantys sukčiai yra nesumanūs. Tam, kad įgytų pasitikėjimą apgavikai deda nemažai pastangų. Užmezgę artimesnį ryšį su potencialia auka, jie nestokoja dėmesio, nuolatos dalina komplimentus, kartais net siunčia dovanas.

Įgiję pasitikėjimą sukčiai imasi sekančio žingsnio – pinigų išviliojimo plano. Dažnai pinigus sukčiai išvilioja susigalvoję labai asmenišką priežastį: artimajam skubiai reikia brangios operacijos, žlugo asmeninis verslas, patirta vagystė. Taip pat jie dažnai naudoja taktiką, kuria remiantis bando įtikinti mylimąją ar mylimąjį, kad jie mielai atvyktų susitikti, bet jiems neužtenka pinigų kelionei.

Sena, bet dar vis gyva apgavystė – pinigų dalybos. Tokiu atveju nusikaltėlis bandys jus įtikinti, kad turi didelę sumą pinigų, kurią reikia pervesti į kitą šalį, tačiau jam reikia jūsų pagalbos padengiant mokesčius. Už šią pagalbą nusikaltėliai žada pasidalinti turima suma.

Taip pat pasitaiko atvejų, kai nusikaltėliai atsiunčia tokius vertingus daiktus, kaip telefonas ar kompiuteris, kad jų antroji pusė juos persiųstų kitiems asmenims. Taip jiems nereikia mokėti didelių sumų už daiktų siuntimą, o į nusikalstamos veiklos grandinę įsitraukia daugiau žmonių. Kartais, pasinaudodami savo tariamais mylimaisiais, nusikaltėliai netgi siunčia pinigus, prašo jų nupirkti ir išsiųsti tam tikrus daiktus.

Kaip atpažinti netikrą profilį

Paprasčiausias būdas įsitikinti ar profilis yra realaus žmogaus, tai patikrinti jame esančias nuotraukas. Tai galima padaryti išsaugojus nuotrauką kompiuteryje ir įkėlus ją į „Google“ vaizdų paiešką. Jei rezultatuose pasirodo daugybė panašių nuotraukų iš skirtingų šaltinių – reiškiasi asmuo yra netikras. Taip pat nereikėtų pasitikėti tokiais žmonėmis, kurie išvis neturi jokių nuotraukų.

Kartais netikrą profilį galima atpažinti iš atsitiktinių klaidų. Jei pasižiūrėjus į žmogaus nuotraukas ir viešai skelbiamą informaciją kažkas nesutampa reikėtų sunerimti. Sukčių taip pat galima atpažinti iš jo susirašinėjimo stiliaus. Jei jis dažnai daro gramatines klaidas, atrašinėja trumpomis žinutėms, vengia dalintis asmenine informacija arba daro faktines klaidas – santykius nutraukite.

Susipažinus su žmogumi internetu reikėtų vengti asmeninės informacijos atskleidimo, nuotraukų siuntimo. Jokiu būdu neatskleiskite tokių jautrių duomenų, kaip gyvenamosios vietos adresas, banko duomenys ar prisijungimai prie internetinių paskyrų. Apgavikai panaudoję jūsų asmeninę informaciją vėliau gali jus šantažuoti ir prašyti išpirkos.

Svarbiausia – niekada nesivelkite į jokias pinigines operacijas su nepažįstamaisiais. Jei savo noru pervesite pinigus nepažįstamam asmeniui ar kitaip įsitrauksite į finansines operacijas, tapsite finansinių nusikaltimų dalyviu.

Jei planuojate susitikti su žmogumi, su kuriuo anksčiau neteko matytis realybėje, reikėtų apie savo planus pasakyti artimiems asmenims. Informuokite juos su kuo einate susitikti, koks to žmogaus telefono numeris, kur susitiksite, ką planuojate veikti.

Jei manote, kad susidūrėte su netikra anketa, apie ją būtinai praneškite. Dažniausiai socialiniuose tinkluose ir pažinčių svetainėse yra galimybė pranešti administratoriams apie netikrą anketą. Jei atskleidėte jautrius duomenis apie save nusikaltėliui, informuokite apie tai banką.

Užsakymo nr.: PT_84959531