„Sureagavome nedelsiant į pranešimą ir pirmiausia rūpinamės, kad uosto taikomos priemonės sustabdytų teršalų plitimą, juos surinktų ir neutralizuotų“, – pranešime sakė Aplinkos apsaugos departamento direktorė Olga Vėbrienė.

Krašto apsaugos ministerija pranešė, kad apie 9 val. buvo pakeltas Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų (KOP) sraigtasparnis, kurio pilotai pastebėjo 2 kv. kilometrų teršalų dėmę.

Teršalų likvidavimo darbams buvo išsiųsti Karinių jūrų pajėgų laivas „Šakiai“, KOP sraigtasparnis laivams koordinuoti, Valstybinės sienos apsaugos tarnybos ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento kateriai, taip pat Klaipėdos jūrų uosto laivas „Mingė“.

Pasak O. Vėbrienės, Klaipėdos uoste dabar vykdomi mechaniniai teršalų̨ surinkimo darbai. Stebima ar reikalingos papildomos priemonės, gauti pirmieji Aplinkos apsaugos agentūros modeliavimai dėl tolimesnio teršalų̨ judėjimo.

„Dabartiniu metu ypatingai svarbu apsaugoti pakrantę. Gavus tyrimų rezultatus ir žinant kokia medžiaga ar medžiagų mišinys išsiliejo akvatorijoje, bus sprendžiama dėl cheminių medžiagų naudojimo teršalams „surišti“. Ypatingai svarbu, kad visi darbai būtų atliekami maksimaliai tausojant ekosistemą ir nesukeliant dar didesnės žalos“, – tvirtino O. Vėbrienė.

Departamento vadovė pabrėžė, kad kai neliks grėsmės gamtai ir žmonių sveikatai, bus nustatyti ir atsakingi dėl šio incidento, bus suskaičiuota žala gamtai, kurią kalti asmenys privalės atlyginti.

Naftos teršalai ties žiemos įlanka pastebėti apie 6 val. ryto. Dalis teršalų pasiekė ir Baltijos jūrą ir dabar yra renkami ties Melnrage.