LNK žurnalistai kalbino jau 38 metus troleibusą Vilniuje vairuojančią Birutę, save ji vadina ką tik iškepta pensininke. Moterį jau pasiekė 200 eurų vienkartinė išmoka. Senjorė sako, kad papildomi pinigai nepamaišys, tačiau būtų apsiėjusi ir be jų.

„Kaip kokiam žmogui ko reikia, vieniems daug yra mažai, kitiems daug yra mažai. O be to, turiu anūkę, eis į pirmą klasę, tai panaudosiu tuos pinigus, jai kažką nupirksiu, planšetę nuotoliniam mokymui ar dar ką. Žinote, kaip atsisakyti? Jei duoda, tai neatsisakysi“, – kalbėjo pašnekovė.

Kitiems senjorams 200 eurų priedas prie pensijos kaip gaivaus oro gurkšnis.

„Viešpatie, turiu, kur išleisti, čia dideli pinigai. Galėsiu vaistų nusipirkti, kurių neišgaliu nusipirkti, reikia ant kojų kažką, reikia televizorių pasitaisyti, malkų, tai tie 200 eurų, nemaži pinigai“, – pasakojo viena pensininkė.

Kita teigė, kad jos poreikiai kur kas mažesni.
„Ne, pinigų dar negavau, kad mokės rugpjūtį žadėjo dar birželio mėnesio pabaigoje. Bet kol kas nieko. Didžiąją dalį pinigų panaudosiu vaistams, dar vaisių bus galima nusipirkti, pravers“, – tikino kita moteris.

Trečia pašnekovė žadėjo pinigus atiduoti anūkui.

„Tai, kad man nereikia nieko dabar“, – savo sprendimą aiškino jis.

Lietuvoje pensinio amžiaus yra sulaukę apie 600 tūkst. lietuvių, vis dar dirbančių suskaičiuojama apie 70 tūkstančių. Per dešimtmetį dirbančių pensininkų padaugėjo 5 procentais, o būdų prasimanyti papildomų pinigų ir dabar ieško tūkstančiai.

„Šiandienai registruotų užimtumo tarnyboje senatvės pensiją gaunančių asmenų yra 3,3 tūkstančio. Iš jų, 3,1 tūkst. yra savarankiškai dirbantys ir registravosi į tarnybą dėl to, kad gautų savarankiškai dirbančio asmens išmoką. Tuo tarpu pernai tokių asmenų registruota buvo 133 asmenys“, – informaciją pateikė Užimtumo tarnybos atstovė Giedrė Vitė.

Vienkartinė 200 eurų išmoka pasiekė jau 60 tūkst. pensininkų ir neįgaliųjų. Iki mėnesio pabaigos pinigai pasieks visus – apie 900 tūkst. žmonių. Iš viso bus išmokėta 182 milijonai eurų.

„Sodros“ atstovė Malgožata Kozič paaiškino, kada pensininkai gali tikėtis sulaukti pinigų.

„Tie žmonės, kurie pensijas gauna namuose arba jas atsiima pašte, įprastu grafiku gaus ir vienkartines išmokas – nuo rugpjūčio 10 iki 26 dienos“, – kalbėjo ji.

Valdžia sako, kad pensininkams papildoma 200 eurų išmoka skirta už patirtą žalą dėl pandemijos.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Eglė Radišauskienė atmeta kritiką, kad pensininkai dėl užkrato nukentėjo mažiausiai.

„Šiuo laikotarpiu žmonės tikrai patyrė pakankamai daug ekonominio streso – žmonės senyvo amžiaus. Netiesa, kad jie niekur neina, dėl to jokios žalos nepatyrė. Bet jie patyrė tai, jiems buvo teikiamos ir papildomos psichologinės paslaugos, lankėsi pas medikus nes dėl streso atsirado sutrikimai“, – LNK žinių žurnalistams sakė E. Radišauskienė.

Tokie valdžios argumentai stebina Laisvosios rinkos instituto ekspertus. Jie aiškina, kad pensininkams pradėti mokėti pinigai yra skolinti, todėl lengva ranka išdalinti pinigai yra neatsakinga.

„Senatvės pensijų gavėjai, ar asmenys, kurie gauna kitokio tipo fiksuotas išmokas, jų pajamos nebuvo sumažėjusios. Ir tiesą sakant, net šiek tiek ūgtelėjo“, – kalbėjo instituto ekspertė Ieva Valeškaitė.

Valdantieji dėl 200 eurų išmokų senjorams sulaukė griežtos opozicijos kritikos. Esą taip pensininkams yra pataikaujama artėjant Seimo rinkimams.