„Vilnius yra geriausiai pasiruošęs iš visų savivaldybių. Tai galiu pasakyti tvirtai, nes esu susipažinęs tiek su praėjusios kadencijos civilinės saugos užtikrinimu, tiek su šios kadencijos. Taip, yra trintis tarp sostinės ir centrinės valdžios, bet tai tikrai nereiškia, kad Vilnius valdžia nėra nieko padariusi. Atvirkščiai, kai kada tai, ką Vilnius yra padaręs, centrinė valdžia bandė sumenkinti. Tai, kad sostinė nedalyvavo pratybose ar bent toks įspūdis susidarė, tai dar nereiškia, kad nebuvo nuosekliai įgyvendinti evakuacijos planai (...) Vilnius žiūri į tai tikrai rimtai ir yra pasiruošęs,“, – „Žinių radijui“ sakė LSDP lyderis.

„Čia yra nemenka dalimi prekyba baime. Taip, saugotis reikia ir savivaldybės yra pasiruošusios savo civilinės saugos planus. VRM su SAM inicijavo jodo tablečių dalinimus. Tai aš tikiu, kad visi savo funkcijas atliks. Bet dalinti kiekvienam asmeniui dujokaukes, manau, tikrai nėra jokio reikalo. Manau, ši baimė sąmoningai sėjama prieš rinkimus“, – teigė G. Paluckas.

Jo teigimu, savivaldybės yra pasiruošusios Astravo AE paleidimui.
„Savivaldybės turi dar laiko pasiruošimui, nes realus startas AE yra metų pabaigoje. Nereikia sureikšminti ir pūsti burbulo, ir viskas bus gerai. Žmonės dirba savo darbą ir jį padarys. Aš tikrai nematau didelės problemos, galbūt politinių temų trūksta, tai mėginama aktualizuoti pernelyg aršiai problemą“, – teigė G. Paluckas.

LSDP lyderis taip pat teigia, kad politikai, organizuodami piketus, ragindami Baltijos valstybes nepirkti baltarusiškos elektros, kelia isteriją dėl Astravo atominės elektrinės (AE), manipuliuoja žmonėmis, skaldo visuomenę ir taip, politiko teigimu, telkia elektoratą prieš rinkimus.

„Kalbant apie saugumą, taip, tai mūsų nacionalinio saugumo reikalas. Čia mums reikalingas intensyvesnis bendravimas techniniu lygmeniu. Ne tik pasirašytas susitarimas dėl duomenų perdavimo, kuris yra mums aktualus, nes informuoja raštu, kas veikia (...), bet mums reikia matyti, kaip elektrinė veikia realiu laiku. Tai yra kad reikia matyti elektrinės veiklos parametrus, o tam reikalingas priėjimas prie informacinės sistemos, bet tai įmanoma tik šnekantis. Tai čia pagrindinis mūsų siekis, bet jį labai sunku realizuoti, svaidantis įvairiausiais kaltinimais, kad Baltarusija šią elektrinę pastatė šalia Vilniaus tam, kad nušluotų mūsų sostinę. Tai yra, švelniai tariant, neprotinga“, – sakė G. Paluckas.

ELTA primena, kad tikėtinas Astravo atominės elektrinės (AE) fizikinis paleidimas yra numatytas penktadienį. Po trečiadienį vykusio NSGK posėdžio, komiteto pirmininkas Dainius Gaižauskas teigė neturįs informacijos, ar Vilnius yra pasirengęs su tuo susijusioms galimoms grėsmėms. Komiteto pirmininkas pabrėžė, kad Vilnius iš viso nedalyvavo nė vienuose mokymuose, taip pat tai buvo vienintelė savivaldybė, kuri ignoravo PAGD prašymą dalyvauti apklausoje, ko jiems trūksta rengiantis galimai nelaimei Astravo AE.