Jaučiamos baimės ir vilties nuotaikos

Europos humanitarinio universiteto atstovas Maksimas Milta laidoje Delfi diena sako, kad šiuo metu Baltarusijoje atmosfera gerokai kitokia, nei buvo 2015 arba 2010 metais.

„Vienareikšmiškai galiu pasakyti, kad dabartinė atmosfera ryškiai skiriasi nuo 2015 metų rinkimų atmosferos, tiek nuo 2010 metų atmosferos. Nėra man vieno jausmo, kurį galima būtų apibūdinti – tai vilties ir laukimo, ir neužtikrintumo, tam tikros baimės nuotaikos.

Ypatingai jos atsirado, kai užvakar Baltarusijos vidaus reikalų ministras staiga patalpino savo kreipimąsi į statutinius pareigūnus ir labai nedviprasmiškai leido suprasti visiems žiūrovams, kad bus iš tikrųjų pilnas jėgos panaudojimas, jeigu vyks protestai, todėl aišku ir antradienio Aleksandro Lukašenkos metinis pranešimas taip pat prisidėjo prie tų tokių labai nedviprasmiškų nuotaikų, tačiau vienareikšmiškai mobilizacijos nuotaikos taip pat tvyro ore ir čia Minske, kur šiuo metu esu, netoliese Nepriklausomybės aikštės, matosi kur kas daugiau uniformuotų vyrų negu įprasta.

Maksimas Milta

Ketvirtadienį yra suplanuotas vienas didžiausių mitingų, todėl aišku laukiame ir žiūrime, kas vyks toliau“, – apie nuotaikas Minske laidoje Delfi diena kalbėjo M. Milta.

Vienas įdomesnių praėjusios savaitės epizodų – Vagnerio karinės struktūros iš Rusijos sulaikymas netoli Minsko.

Baltarusijoje praėjusią savaitę sulaikyti keli Rusijos privačios karinės grupuotės „Vagner“ nariai pareiškė tyrėjams, kad jie per Minską vyko į Stambulą, o ten ketino apžiūrėti Šv. Sofijos soborą arba degintis.

Daugiau apie tai galite skaityti šiame tekste: Baltarusijoje sulaikyti rusų samdiniai: vykome į Turkiją degintis

A. Lukašenka antradienį pareiškė, kad šalyje sulaikyti Rusijos piliečiai ne vyko per šalį tranzitu, o buvo specialiai atsiųsti. „Visa tai melas: apie Stambulą, Venesuelą, Afriką ir Libiją. Šie žmonės, jie davė parodymus, buvo specialiai atsiųsti į Baltarusiją. Jiems buvo duota komanda – laukti“, – sakė A. Lukašenka, kreipdamasis į baltarusių tautą ir parlamentą. Anot jo, į Baltarusiją permestas dar vienas užsieniečių būrys, kuris turi destabilizuoti padėtį šalyje.

Buvo skelbta, kad sanatorijoje prie Minsko buvo sulaikyti 32 žmonės, dar vienas – Baltarusijos pietuose. Iš viso, Baltarusijos teisėsaugos institucijų duomenimis, į šalį galėjo būti atsiųsta daugiau kaip 200 tokių agentų. Pastarieji įvykiai yra naujausias netikėtas posūkis Baltarusijos prezidento rinkimų kampanijoje, per kurią jau beveik tris dešimtmečius valdžioje esantis 65-erių A. Lukašenka prieš rugpjūčio 9-ąją įvyksiantį balsavimą jau pasiuntė už grotų savo pagrindinius varžovus.

Apžvalgininkas: Lukašenka nori pateisinti jėgos panaudojimą

Vilniaus politikos analizės instituto analitikas Marius Laurinavičius sako, kad reikia atkreipti dėmesį į kelis svarbius aspektus.

„Čia keli aspektai. Pirmiausia, mes nežinome, kad tai yra Vagnerio grupuotė. Taip sako Lukašenka, bet tai, ką sako Lukašenka, tikrai ne visada būna tiesa. Mes žinome, kad tai yra iš tiesų Rusijos samdiniai, nes tą mes žinome ir iš ukrainietiškų šaltinių, tai yra, kadangi pavardės paskelbtos, tai yra aišku, kad tie žmonės kariavo Donbase. Tiesa, ne visi, atrodo 13, jeigu aš gerai prisimenu tų, kurie patvirtinta, tai galime daryti išvadą, kad tai iš tiesų yra samdiniai, o ne šiaip surežisuota, ne kažkoks surežisuotas spektaklis“, – kalbėjo apžvalgininkas.

Marius Laurinavičius

„Visa tai, ką šneka iš vienos pusės Lukašenka, o iš kitos pusės Rusija, reikia vertinti labai labai atsargiai. Nes ir viena, ir kita pusė, kaip mes labai gerai žinome, meluoja per akis, jeigu taip tiesiai išsireiškus. Tai iš to galima daryti kai kurias išvadas. Man tai yra nuo pat pradžių pakankamai aišku, kad tai yra Lukašenkos būtent dezinformacijos operacija, surengta parodyti, kad neva Rusija čia kišasi ir nori surengti kažkokį perversmą, tuo pačiu pateisinant iš esmės tą jėgos panaudojimą, apie kurį, ko gero, mes visi jau pakankamai ilgą laiką girdime iš paties Lukašenkos įspėjimus“, – sako M. Laurinavičius.

Jėga gali būti panaudota

Anot jo, jau ne kartą A. Lukašenka yra leidęs suprasti, kad jeigu jam kiltų grėsmė, jėga gali būti panaudota.

„Mes prisiminkime, berods, birželio 3 diena buvo, kai pirmą kartą pats Lukašenka papasakojo visą buvusių Sovietų Sąjungos respublikų visokių perversmų ir visą kitą istoriją su kraujo praliejimu, labai aiškiai indikuodamas, kad jeigu kas nors, neduok Dieve, čia, Baltarusijoje, atsitiktų ir jam kiltų grėsmė, jis panaudos jėgą tiek, kiek reikės, ir tas naratyvas buvo tęsiamas visą laiką iki pat tų Vagnerio sulaikymų, net iki to, kad per vieną pasisakymą Lukašenka tiesiai įvardino, nors dabar tiksliai nepacituosiu tos citatos, bet iš esmės buvo pasakyta, kad visos šiuolaikinės spalvotosios tos vadinamosios revoliucijos prasideda nuo tų privačių karinių bendrovių.

Aleksandras Lukašenka

Ir staiga va – prezidentas pats pasakė, kad tos revoliucijos prasideda nuo tų privačių karinių bendrovių ir staiga pasakė prezidentas, kad yra privati karinė bendrovė, tai yra vienas dalykas, antras dalykas – visiškai akivaizdu, kad jie net nesislepia, kad jie yra samdiniai. Na, paprastai, jeigu kas nors važiuoja vykdyti kokių nors operacijų, taip atvirai nemarširuoja ten“, – laidoje sakė apžvalgininkas.

Dezinformacijos operacija

Anot apžvalgininko, tai, kas dabar vyksta Baltarusijoje, tam tikra prasme yra dezinformacijos operacija.

„Reikia analizuoti, kas vyksta pačioje Baltarusijoje po to, kai vyko sulaikymas. Vėlgi žiūrėjau ir prezidento Lukašenkos kalbą iš karto po to ir tą antradienio metinį pranešimą. Iš esmės yra visiškai aišku, kad Lukašenka neišsigando. A. Lukašenka yra žinomas kaip pakankamai toks paranojinio mąstymo žmogus, tas yra visiškai natūralu. Jeigu jis būtų pajutęs bent mažiausią grėsmę, mes tikrai nematytume Baltarusijoje, net kaip Maksimas sako, kad ten daugiau žmonių uniformuotų. Mes matytumėte kokią nors įprastą įvestą nepaprastąją padėtį. Jeigu jis, kaip diktatorius, pajustų sau grėsmę, mes žinome, ką Lukašenka yra padaręs prieš tai. Tai jis tikrai bandytų saugotis. Dabar, tiesą sakant, kas vyksta, tai yra vėlgi ta pati dezinformacijos operacija pasiruošti būtent tam galimam naujos jėgos panaudojimui“, – laidoje kalbėjo M. Laurinavičius.

Marius Laurinavičius

M. Milta pabrėžia, kad dabartinė rinkimų kampanija A. Lukašenkai yra gerokai sudėtingesnė.

„Aš manau, kad per 26 metus buvimo valdžioje A. Lukašenka, iš tikrųjų, yra ganėtinai patyręs šiuo atžvilgiu vadovas, šalies diktatorius, ir iš tikro jam, matyt, dabartinė rinkimų kampanija kiek sudėtingesnė negu įprasta, bet tai nėra kažkoks reiškinys, keliantis jam egzistencinę grėsmę“, – sako M. Milta.

Visą pokalbį žiūrėkite laidos reportaže.