Kartais šių pažeidimų randame ir pacientams, kurie niekuo nesiskundžia, bet jų nepastebėjus ir progresuojant, anksčiau ar vėliau susiduriama su problemomis. Tokie defektai gali pakenkti ir dantų estetikai – kartais būtent šis faktas padeda mūsų pacientams sėkmingiau koreguoti žalingus įpročius.

Šie produktai yra dažniausia erozijų priežastis

Dantų erozijas sukelia daug maisto produktų, kurie žmonėms atrodo visai nekalti. Vienas dažniausių pavyzdžių – vanduo su citrina. Matome daugybę pavyzdžių, kai žmogus galvoja, kad tokiu vandeniu pradėti dieną yra labai sveika ir šios taisyklės laikosi nuolat, po kurio laiko ant tokio paciento dantų pradedame matyti ryškias erozines žymes, kurios yra negrįžtamos, joms progresuojant gali prireikti ir odontologinių procedūrų.

Kartais pacientai piktnaudžiauja ir dar agresyvesniais, tariamai sveikatinančiais produktais, pavyzdžiui, siekdami išsigydyti sveikatos problemas ar sulieknėti, geria acto ir vandens tirpalą ar grynas citrinų sultis, po tokių net ir sąlyginai neilgai trunkančių atvejų, dantys gali būti pažeisti labai smarkiai. Žinoma, dantų erozijas sukelia ir ne tokie agresyvūs, bet visuomenėje itin mėgstami gėrimai: įvairūs limonadai, buteliuose išpilstytos arbatos.

Dažnai žmonės apsigauna ir vartodami sultis. Kartais jos, ypač apelsinų ir kitų citrusinių vaisių, yra dar agresyvesnės dantims nei kai kurie vaisvandeniai. Ir nesvarbu, ar jos spaustos šviežiai, ar parduodamos pakeliais – tai nėra tinkamas pasirinkimas, verčiau, siekiant teigiamo poveikio sveikatai, rinktis niekaip neparuoštus vaisius.

Būkite atsargūs su tam tikromis gėrimų rūšimis

Nors daugeliui žmonių puikiai žinoma, kad įvairūs limonadai nėra sveiki, nemaža dalis jų nenumano apie pavojus, tykančius vartojant sportinius ar energinius gėrimus.

Apie jų poveikį sveikatai taip pat reikėtų kalbėti, tačiau analizuojant žalą dantims, pastebėta, kad būtent šie gėrimai gali turėti dar stipresnį erozinį poveikį nei paprasti vaisvandeniai. Neretai, kai mūsų kabinete apsilanko iš pažiūros sveikos mitybos besilaikantys sportiški pacientai ir jiems randame ženklius erozinius pažeidimus dantyse, kalti būna būtent šie gėrimai.

Ar dantį pažeis ženkliai, lemia keletas veiksnių

Nors daugelis žmonių vartoja įvairius vaisvandenius ar sultis, jų dantys yra nevienodai pažeisti, taip yra dėl keleto dalykų.

Pirma, vartojimo dažnis. Jei „pavojingus“ gėrimus naudosite nedažnai, kad ir kartą per savaitę, jų poveikis nebus ženkliai juntamas, tačiau, jei elgsitės atvirkščiai, pavyzdžiui juos vartosite kasdien ar prailgintais epizodais, siurbčiosite nuolat dirbdami ir panašiai, kontaktas su dantimi jau bus pernelyg intensyvus ir žalingas.

Nemažai įtakos turi ir jūsų fiziologinės savybės. Jei dėl kokių nors priežasčių: streso, lėtinių ligų, vartojamų vaistų ar kitų priežasčių patiriate burnos sausumą, t.y. jums skiriasi per mažai seilių, šių gėrimų poveikis bus taip pat žalingesnis nei žmogui neturinčiam tokių bėdų. Taigi, norėdami išvengti dantų erozijų, šiuos gėrimus vartokite rečiau, trumpiau, stengdamiesi, kad danties ir gėrimo kontaktas būtų kuo trumpesnis, po jų vartojimo praskalaukite burną vandeniu bei stenkitės išlaikyti kuo geresnę bendrą sveikatą, kad turėtumėte kuo geresnes fiziologines galimybes kovoti su žalingu jų poveikiu.

Sultys

Mitybos įpročiai gali lemti ir odontologinio gydymo sėkmę

Tyrimas, atliktas laboratorijoje atskleidė, kad įvairūs vaisvadeniai gali turėtų poveikį ne tik jūsų dantims tiesiogiai, bet net ir neigiamai paveikti odontologinių procedūrų sėkmę. Mokslininkai atliko eksperimentą, kurio metu dantų mėginius pamerkė į skirtingų rūšių vaisvandenius, tame tarpe ir tuos, kurie buvo becukriai, saldinti saldikliais („Zero Coke“), vėliau pavyzdžius ištraukė ir pamerkė į dirbtines seiles.

Vyrui skauda žandikaulį

Po kurio laiko buvo atlikta plombavimo procedūra šiems mėginiams. Paaiškėjo, kad visi mėginiai, kurie kontaktavo su vaisvandeniais, buvo neigiamai paveikti ir plombavimo kokybė juose buvo prastesnė nei tų mėginių, kurie nekontaktavo su gėrimais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)