Svarbu apgalvoti kiekvieną pelės paspaudimą

Užtenka vieno paspaudimo kompiuterine pele, kad asmeniniai duomenys patektų į nusikaltėlių rankas. Naudojantis kompiuteriu kiekvienas veiksmas turėtų būti apgalvotas. Jei internete matoma informacija atrodo įtartina, verčiau ant jos pelyte nespausti.

Dažnai sukčiai senjorus bando suvilioti patraukliais pasiūlymais – nuolaidomis, nemokamomis paslaugomis, konkursais. Tačiau šiam pasauly nemokamų malonumų mažai, o už prekes ir paslaugas susimokėti privalu. Pamačius tokį skelbimą verčiau į jį dėmesio nekreipti. Jei vis dėlto toks skelbimas asmenį sudomino ir jis atidarė jo nuorodą patarkite jam atidžiai įvertinti lange pasirodžiusią informaciją.

Apsimesti pažįstamu gali ir sukčius

Labai svarbu senjorus įspėti, jog ne visi interneto naudotojai yra tikri ir geranoriški. Už netikrų tapatybių pasislėpę sukčiai, gali bandyti išvilioti iš jūsų senelių pinigus, dalyvauti internetinėse diskusijose ir taip skleisti tik jiems parankią melagingą informaciją.

Visuomet reikėtų pasidomėti žmonėmis, su kuriais norite bendrauti. Ar jie nuotraukose rodo savo veidą, ar žinote ką nors apie jų asmeninį gyvenimą, kokiomis žinutėmis jie dalinasi savo socialiniuose tinkluose. Jei tai žmogus, kurio niekada niekas nematė realybėje, jam negalima atskleisti jokios asmeninės informacijos ar pervedinėti pinigų.

Netikras pagalbos šauksmas

Senjorai ypač dažnai tampa sukčių, kurie nori išvilioti pinigus, taikiniais. Norėdami apsaugoti savo artimuosius, pasikalbėkite su jais apie būdus, kuriais nusikaltėliai bando pasiekti savo aukas.

Nusikaltėliai gali pavogti artimųjų arba draugų asmeninius duomenis ir apsimetę jais kreiptis į kitus asmenis dėl finansinės paramos el. laišku ar žinute. Jei iš artimojo sulauktas laiškas ir jo turinys kelia įtarimą, geriau jam paskambinti ir paklausti ar jam tikrai nutiko laiške nupasakota situacija. Jei ne – praneškite jam, kad iš jo anketos skleidžiama melaginga informacija.

Jei prie laiško pridėti failai, pirma reikėtų įsitikinti, kad laiško turinys tikras, o tik tada atidaryti prisegtus failus. Failuose gali slėptis kenkėjiški virusai, kuriais bus bandomi užkrėsti įrenginius ir pasisavinti juose esamą informaciją.

Kartais, norėdami išvilioti informaciją, sukčiai apsimeta ir tam tikros srities specialistais, norinčiais pataisyti kompiuterį. Pažeidę kompiuterį virusu, jie gali paprašyti asmeninių duomenų, kad neva galėtų nuotoliniu būdu pataisyti įrenginį. Tuomet pašalinę išgalvotą gedimą, jie gali paprašyti už jį atsiskaityti arba atskleisti asmeninius duomenis, kaip el. bankininkystės duomenys ar el. pašto paskyra.

Jei kompiuteryje pastebėti pakitimai ar gedimai, verčiau nunešti jį į tam skirtą taisyklą arba paskambinti savo artimiesiems, kad jie kompiuterį apžiūrėtų.

Parduotuvės internete – grėsmė ar galimybė

Jei jūsų vyresnio amžiaus artimieji išmoko naudotis e. bankininkystės paslaugomis, tikėtina, kad jie lankysis ir internetinėse parduotuvėse. Tai ypač patogus būdas apsipirkti, tiems, kurie negali nueiti didesnių atstumų ar pakelti sunkiai sveriančių prekių. Tačiau apsiperkant internetu iškyla ir naujos grėsmės.

Įkūrę netikras internetines parduotuves sukčiai gali bandyti pasisavint bankinių kortelių duomenis. Tad atsidarius internetinę parduotuvę svarbu apžiūrėti jos svetainę. Ar atsidarius ją nuorodos eilutėje nėra raudono šauktuko nurodančio, kad svetainė yra nesaugi. Ar internetinėje svetainėje nėra daug gramatinių klaidų. Ar svetainė vizualiai atrodo tvarkinga ir graži.

Patikimose internetinėse parduotuvėse sumokėti už prekes dažniausiai galima keliais būdais. Jei yra galimybė, patarkite rinktis apmokėjimą gavus prekes. Jei apmokėti galima tik vienu būdu, įsitikinkite, kad mokėjimo lange matomi ženklai, nurodo, kad apmokėti yra saugu. Taip pat galima susisiekt su banku ir paprašyti, kad būtų aktyvuota saugaus apsipirkimo internete paslauga.

Apmokėjimas už prekes ar paslaugas turėtų įvykti per kelias minutes. Jei po kelių minučių mokėjimas neįvyko tikėtina, kad jūsų duomenis nutekėjo. Tuomet reikėtų kuo greičiau susisiekti su banku ir informuoti apie susidariusią situaciją.

Instaliuokite antivirusinę programą

Aptarę galimas kibernetines grėsmes ir būdus nuo jų apsisaugoti įsitikinkite, kad jūsų artimojo kompiuteris yra apsaugotas. Jei reikia, instaliuokite antivirusinę programą ir kitas naudingas programėles. Taip pat informuokite kur reikėtų kreiptis patyrus kibernetinę ataką.

Užregistruokite į mokymus

Jei rūpinatės savo artimųjų saugumu internete, bet ne visada turite laiko juos išsamiai pamokyti, galite pasiūlyti jiems mokytis dalyvaujant mokymuose, Prisijungusi Lietuva siūlo nemokamą skaitmeninio raštingumo klasę pažengusiems internete „Skaitmeninės technologijos TAU: ateik, sužinok, išmok“. Daugiau informacijos apie mokymus rasite adresu prisijungusi.lt.