Pirmasis uždaras posėdis skirtas aptarti elektros sistemos sinchronizavimui su Europos elektros tinklais ir grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimui dėl Astravo AE.

„Pirmas klausimas dėl pasirengimo Astravo klausimu, jei, neduok Dieve, atsitiks nelaimė. Kviečiamės Vidaus reikalų ministerijos, saugumo tarnybų atstovus“, – BNS sakė NSGK vadovas „valstietis“ Dainius Gaižauskas.

Antrasis posėdis šaukiamas opozicijos atstovų iniciatyva, į darbotvarkę įtrauktas klausimas dėl pasirengimo suvaldyti epidemiją per galimą antrą koronoviruso infekcijos bangą.

Opozicija piktinasi, kad į darbotvarkę neįtrauktas klausimas dėl korupcijos skandalo su koronaviruso pandemija susijusiuose viešuosiuose pirkimuose. Šiuo metu teisėsauga vykdo tyrimus dėl reagentų ir greitųjų koronaviruso testų pirkimų, kurių bendra vertė siekia 11 mln. eurų.

„Natūralu, kad mes aiškinsimės, kur tie klausimai, jis (pirmininkas) atsakinės, kad jie bus daromi vėliau, jis nustūminėja, tokia ir yra ginčo esmė, vyksta vilkinimas“, – BNS sakė opozicinių konservatorių atstovas NSGK Laurynas Kasčiūnas.

NSGK vadovas D. Gaižauskas sako, kad savo iniciatyva opozicija „ieško įvairiausių būdu prasidėjus rinkiminei kampanijai, kaip gauti daugiau eterio“.

„Klausimai pakankamai glaudžiai susiję su ikiteisminio tyrimo duomenimis, dirba Specialiųjų tyrimų tarnyba, prokuratūra, dėl to tam tikrų klausimų, kurie susiję su ikiteisminio tyrimo duomenimis, nenagrinėsime“, – sakė komiteto pirmininkas.

Pirmadienį teisėsaugai paskelbus, kad tyrime dėl greitųjų testų įtarimai piktnaudžiavimu tarnyba ir įgaliojimų viršijimu pareikšti sveikatos apsaugos viceministrei Linai Jaruševičienei, ji įteikė prašymą ją atleisti. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sprendimą žada tenkinti penktadienį, kai darbo dienai grįš iš atostogų.