Šiais metais rugsėjo 4-6 dienomis vyks kasmetinis renginys „Sostinės dienos“. Pagrindinis „Sostinės dienų“ organizatorius – VšĮ „Vilniaus Festivaliai“. Į Delfi kreipėsi būsima renginio dalyvė, kuri savo vietą registravo „Stiliaus lokacija“ erdvėje.

Dizaineriai nuogąstauja, kad praras pinigus

Kaip pasakoja Inga (vardas pakeistas, redakcijai žinomas – aut. past.), prisidengdami COVID-19 kai kurie renginių organizatoriai naudojasi savo padėtimi ir visą atsakomybę perleidžia dalyviams. Pavyzdžiui, neseniai praėjusi mados ir grožio paroda, kaip teigia, dalyviams atnešė didelių nuostolių, mat nesusirinko pakankamai lankytojų.

Tačiau labiausiai dizainerę nustebino „Stiliaus lokacijos“ organizatoriai, informavę, kad dėl COVID-19 neįvykus renginiui, pinigai neva nebūtų grąžinti. Kaip skelbiama šios erdvės feisbuko puslapyje, vietos kaina dalyviui čia prasideda nuo 170 arba 300 Eur.

„Visi kasdien stebime, kokia situacija ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje dėl COVID-19. Mano manymu, visi turime prisiimti atsakomybę po lygiai, nes iš šalies atrodo, lyg čia būtų kažkokia apgavystė. Vyriausybė griežtina sąlygas, jau turime nešioti kaukes ir pan., o čia organizuojamas renginys, už kurį, jei jis neįvyks, nebus grąžinami pinigai“, – piktinosi Inga.

Festivalis "Sostinės dienos" 2019 (Foto: Andrius Mažeika)

Jos teigimu, organizatoriai siūlo alternatyvą – mokestį perkelti į kitą renginį.

„Tai yra absurdas, nes gali renginį padaryti ir Karoliniškėse ar dar kur nors, kaip, tarkim, „Pelenė Kitaip“ padarė renginį, bet žmonių nebuvo ir daugelis mūsų turėjo nuostolių. Toks verslas, kai pinigus pasiimti, o už rezultatą nebūni atsakingas dėl COVID-19, atrodo, kad darosi norma“, – svarsto Inga.

Pašnekovė atkreipia dėmesį, kad „Sostinės Dienų“ renginiai kūrėjams yra itin svarbūs. Tai – viena iš svarbiausių metų renginių, kaip ir Kaziuko mugė, Jūros šventė, Tautų mugė ir Kalėdos.

„Mes visi registruojamės ir norime sudalyvauti, bet labai nuogąstaujame, kad prarasime pinigus, jau nekalbant, kad neuždirbsime. Be to, juk kainuoja žaliavos, darbas, ir turime išlaikyti šeimas.

Labiausiai liūdina pats organizatorių požiūris, o juk yra ir gerų pavyzdžių, kai dalyviams buvo užtikrinamas pinigų grąžinimas, jei renginys neįvyks dėl COVID-19, pavyzdžiui, Jūros šventė. Tikiuosi, kad šis komentaras padės susidaryti vaizdą ir renginių organizatoriai veiks sąžiningiau – bent jau dalinsis riziką per pusę“, – viliasi dizainerė.

Organizatorė: įsivėlė klaida

„Stiliaus Lokacija“ erdvės „Sostinės dienose“ organizatorė Erika Kielė pabrėžė, kad, jei renginys būtų atšauktas dėl COVID-19, visose renginio erdvėse dalyvio mokestis būtų grąžinamas.
Anot jos, situacija šalyje kelia daug nerimo, tad esą normalu, kad visiems kyla daugybė klausimų. Organizatorė tikina, kad įsivėlė klaida.

„Dalyvius, kurie susisiekė, informavome, jog, jei dalyvio mokesčio nenorima perkelti kitiems mūsų organizuojamiems renginiams, mes jį grąžinsime.

Normalu, kad dėl susiklosčiusios situacijos dalyviai reaguoja žymiai jautriau, o ir pas mus įsivėlė klaida. Supratome, kad neiškomunikavome, jog dalyvio mokestis gali būti grąžintas. Išsiuntėme visiems „Stiliaus Lokacija“ dalyviams papildomą laišką, kuriame pabrėžėme, jog mokestis bus grąžintas, jei renginys visgi neįvyktų“, – komentuoja E. Kielė.

Renginių industrijos asociacija: nežinoma praktika, kai nuostoliai dengiami dalyvio sąskaita

Renginių industrijos asociacijos valdybos pirmininkas Gediminas Jaunius pasakoja, kad planuodami renginius šiuo dinamišku laikotarpiu organizatoriai ir užsakovai, pasirašydami sutartis, stengiasi numatyti visas galimas aplinkybes, kaip būtų elgiamasi karantino ar kitų pokyčių, sąlygotų COVID-19.

„Nors praktika dar tik formuojasi, šiuo metu matome tendenciją vengti nebūtinų išlaidų, kad perkėlus renginį, būtų patiriama kuo mažiau nuostolių. Taip pat svarbus įsivertinimas ir galimas finansinių srautų įšaldymas, jei renginys būtų nukeltas vėlesniam laikui“, – pažymi G. Jaunius.

Renginių organizatorių atstovas tikina, kad tokios praktikos, kad nuostoliai būtų dengiami dalyvio sąskaita, nėra žinoma.

„Vartotojų teises reglamentuoja specialiai tam priimtas įstatymas, prie kurio rengimo aktyviai prisidėjo ir Renginių industrijos asociacija. Organizavimo grandinėje veikiančių fizinių ir juridinių subjektų santykius apibrėžia sutartys. Apskritai, dabar tik formuojasi nauja praktika, rinkai prisitaikant prie naujų COVID-19 atneštų aplinkybių.

Kiekvienu konkrečiu atveju reikėtų žiūrėti pasirašytą sutartį, dėl ko buvo susitarta. Jei susitarimas pasirašytas dar iki COVID-19 situacijos, verta prisiminti, kad, nors renginiams ribojimai šiuo metu netaikomi, pasikeitus situacijai vėl būtų taikoma specialios padėties ar kitokia Vyriausybės paskelbto reglamentavimo tvarka, kurios pagrindu būtų galima kreiptis į Vyriausybę dėl nuostolių kompensavimo“, – atkreipia dėmesį G. Jaunius.

Anot jo, supratingumas ir geranoriškas šiuo dinamišku laikotarpiu – tikrai svarbūs ir juntamas renginių organizavimo sferoje. Renginių industrijos asociacija savo narius ragina bendradarbiaujant ieškoti sprendimų, o susidūrus su situacijomis, kuriose sutarimo rasti nepavyksta, visuomet esą galima pasitelkti asociacijos užnugarį.

Gediminas Jaunius

Organizatoriai renginių masiškai neatšaukia, bet pasigenda aiškumo

Renginių industrijos asociacijos vadovas pažymi, kad kiekvienas organizatorius savo veiklą planuoja ir organizuoja savarankiškai. Paklaustas, ar šiuo metu dėl pernelyg mažo dalyvių skaičiaus ar COVID-19 grėsmės organizatoriai atšaukia renginius, G. Jaunius tikina, kad asociacija nefiksuoja masinių atšaukimų. Pasak jo, renginių industrijos lankstumas – vienas esminių srities bruožų, tad organizatoriai yra išsitreniravę prisitaikyti, lanksčiai reaguoti į rinkos dinamiką.

Vis dėlto, kaip tikina, organizatoriai pasigenda aiškumo – vis dar neaišku, kaip elgtis renginių organizatoriams, kurių organizuoti renginiai negalėjo būti įgyvendinti dėl paskelbto karantino.

Vyriausybė šiuo metu leidžia renginius be apribojimų planuoti iki rugsėjo 30 dienos. Tačiau kaip turėtų elgtis tie, kurie renginius planuoja vėlesniame periode, tvarkos nėra, nors jau galioja įpareigojimas organizatoriams informuoti vartotojus apie nukelto renginio įgyvendinimo datą“, – sako G. Jaunius.

Maža to, kyla neaiškumų ir dėl apsaugos priemonių: „Vyriausybė skelbė, kad nuo rudens vidaus renginiams bus atskiros taisyklės. Tačiau iki šiol nėra aišku, kokios jos bus.“

Pašnekovas tikina, kad organizatoriai susiduria su vasariška sumaištimi, kai specialistai į sektoriaus atstovų paklausimus atsako pateikdami pasenusią, nebeaktualią informaciją.

„Suprantu, kad vasara į ministerijas įneša atsipalaidavimo. Tačiau valstybėje situacija neleidžia šiemet ramiai vasaroti, turime rimtai ruoštis visiems galimiems scenarijams, nuo kurių priklauso dešimčių tūkstančių žmonių darbo vietos, o kartu tai ir šimtų tūkstančių vartotojų, įsigijusių bilietus, interesas žinoti, kada gali tikėtis gauti paslaugą už jau įsigytus bilietus“, – sako G. Jaunius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)