Viktorijos valstijos premjeras Danielis Andrewsas sakė, kad dauguma parduotuvių turės užsidaryti naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį, o mėsos gamyba užsiimančioms įmonėms ir statybų bendrovėms nuo penktadienio teks apriboti veiklą.

Šios priemonės yra vienos griežčiausių visoje Australijoje nuo epidemijos pradžios; jų imtasi jau įvedus mieste reikalavimus dėvėti apsaugines kaukes, nepalikti namų ir laikytis komendanto valandos.

Įmonių uždarymas turėtų padėti užtikrinti, kad regione milijonu žmonių mažiau keliaus į darbą, kasdien ir toliau registruojant šimtus COVID-19 atvejų, nors liepos pradžioje buvo įvestas karantinas.

„Kad ir kiek būtų skaudu uždaryti darbo vietas... būtent taip turime pasielgti, kad sustabdytume šio beprotiškai užkrečiamo viruso plitimą“, – per spaudos konferenciją kalbėjo D. Andrewsas.

„Šis šešių savaičių laikotarpis yra be galo svarbus“, – pabrėžė jis.

Valstijos premjeras taip pat paragino gyventojus susilaikyti nuo paniško pirkimo.

„Negaliu garantuoti, kad kiekvieno produkto bus lygiai tiek, kiek jums norėtųsi įsigyti, bet visko bus pakankamai žmonių poreikiams patenkinti“, – patikino jis.

Išvakarėse D. Andrewsas pareiškė, jog Melburnas iki rugsėjo 13 dienos pereis prie 4-ojo etapo apribojimų, atsižvelgiant į „nepriimtinai aukštą“ užkrato plitimo lygį bendruomenėse.

Šios taisyklės, kurios yra griežčiausios iš iki šiol taikytų Australijoje, reiškia, kad miesto gyventojams teks artimiausias šešias savaites laikytis komendanto valandos, galiosiančios nuo 20 iki 5 valandos. Tuo paros metu namus bus leidžiama palikti tik būtiniausių profesijų atstovams, taip pat žmonėms, kuriems reikalinga pagalba ar tiems, kas rūpinasi kitais.

Gatvėse patruliuojantys policininkai taisyklių pažeidėjams galės skirti 1 652 Australijos dolerių (1 000 eurų) baudas. Tačiau D. Andrewsas pareiškė, kad antradienį bus paskelbta apie dar griežtesnes bausmes.

Dėl naujų suvaržymų Melburnas išsiskiria iš likusių Australijos miestų. Daugumoje šalies regionų šiuo metu galioja daug švelnesni apribojimai, o naujų užsikrėtimo atvejų kasdien nustatoma vos keli.

Viktorijos valstijoje šiuo metu serga beveik 6 500 žmonių, pirmadienį užfiksavus 429 naujus užsikrėtimo COVID-19 atvejus ir 13 mirčių.

Melburne taip pat bus uždraustos vestuvės, atšauktos pamaldos, o mokiniai ir studentai ruošiasi sugrįžti prie mokymosi internetu.

„Mums sunku, ypač žinant, kad kitose šalies dalyse žmonės gana laisvai gali keliauti ir [mėgautis] normaliu gyvenimu“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienos kavinės vadovė Tracy Skilling.

Bendras užsikrėtimo COVID-19 atvejų skaičius 25 mln. gyventojų turinčioje Australijoje pirmadienį perkopė 18 000. Nuo šio užkrato šalyje mirė jau 221 žmogus.