Įkvėptas De Stijl ir Bauhauso judėjimų, taip pat japoniškos vabisabio estetikos, minimalizmo stilius nugludina struktūras iki esmės, ir pasitelkęs formą, šviesą ir medžiagas kuria paprastumą ir grožį.

Nors minimalizmas vertinamas prieštaringai – kritikai teigia, kad jis per šaltas ir per tuščias – šis stilius padarė didelę įtaką ne tik modernistinei ir šiuolaikinei architektūrai, bet ir interjerui, grafiniam dizainui ir vizualiesiems menams.

Štai pagrindiniai minimalizmo architektūros bruožai.

1. Geometrija ir švarios linijos

Minimalizmo esmė – paprastumas, susiprastinimas iki esmės, architektūroje telieka pastato forma. Gludinant dar labiau, telieka geometrija ir linijos – būtent tai ir rasime minimalizmo architektūroje. Daugumą konstrukcijų sudaro supaprastinti kampai, apibrėžti švariomis linijomis, kurios atkartoja klasikines geometrines figūras. Vis dėlto minimalistiniai pastatai nėra nuobodūs. Tiesą sakant, minimalizmo stiliaus architektai jungdami nugludintas geometrines formas ir žaisdami su masteliu sukuria dramatišką efektą. Pavyzdžiui, Tadao Ando „Bažnyčia ant vandens“.

Minimalistinė architektūra

2. Dekoratyvinių elementų stoka

Nesitikėkite ant minimalizmo stiliaus pastatų rasti puošnių architektūrinių detalių, tokių kaip frizai, kolonos, gembės ar frontonai. Tebus tiesios linijos, švarūs išlinkimai ir plokšti paviršiai – taip specialiai projektuojama tam, kad visas dėmesys kryptų į architektūrą. Pavyzdžiui, Tadao Ando „Pulitzer Foundation for the Arts“ pastatas.

3. Paprastos medžiagos

Minimalizmas pasireiškia ne tik architektūros detalėse, bet ir naudojamose medžiagose. Minimalizmo architektūroje naudojamos paprastos medžiagos, tokios kaip stiklas, plienas ar betonas – vėlgi, tam, kad medžiagos nenukreiptų dėmesio nuo formos. Pavyzdys galėtų būti Peterio Zumthoro Bruderio Klauso lauko koplyčia.

Minimalistinė architektūra

4. Monochrominė paletė

Kaip jau minėjome, minimalizmo architektūroje svarbiausia yra sumažinti dėmesį blaškančių dalykų kiekį, o spalvos taip pat blaško. Dauguma minimalizmo stiliaus pastatų yra vienspalviai, nors kai kurie architektai, pavyzdžiui, Meksikos modernistas Luisas Barragánas, naudoja gana ryškias spalvas.

Minimalistinė architektūra

5. Atviros erdvės

Daiktų sankaupos ir netvarka nesuderinami su minimalizmu, kaip ir su minimalistiniu stiliumi. Šių pastatų interjere daug atviros erdvės – jei tai namas, tikėtina, kad jo interjeras bus atviro išplanavimo. Vienas iš šio stiliaus pavyzdžių – Peterio Zumthoro „Therme Vals“.

6. Dramatiškas apšvietimas

Nors minimalizmo architektūroje nėra puošmenų, didelis dėmesys skiriamas apšvietimui – ir natūraliam, ir dirbtiniam. Minimalizmo architektūros pastatai itin paprasti, tad neigiama erdvė išnaudojama sukurti šviesos ir šešėlių dramą. Pavyzdžiui Kazuyo Sejimos Hokusai muziejus, kuris iškart patraukia dėmesį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)