Tūkstančiai be galo protingų, dažnai labai jaunų, politikoje niekada anksčiau nedalyvavusių žmonių, susibūrė į Laisvės partiją ne todėl, kad labai nusivylė praeitimi ar dabartimi, bet norėdami prisiimti atsakomybę už savo ateitį.

Mes visi turime vieną gyvenimą. Todėl mes siūlome negaišti savo brangaus gyvenimo laiko – nieko nelaukti, imtis darbo, imtis atsakomybės ir mėgautis kiekviena to akimirka.

Esame įpratę prie aršių, besipykstančių ir kovojančių tarpusavyje politikų. Tai tampa globalia tendencija. Bet pykčio mūsų visuomenėse šiandien jau yra gerokai per daug – atėjo laikas mums burtis aplink džiaugsmą.

Neaprėpiamas galimybes atveriantis išsilavinimas, laisvė kurti, mėgstamas darbas, mylima šeima, aplinkinių pagarba, gera sveikata, galiausiai – švari gamta. Visa tai yra paprasti, gyvenimiški dalykai, teikiantys mums laimę. Mes norime įgalinti kiekvieną džiaugtis gyvenimu ir galime būti vėju po sparnais visiems, norintiems kilti.

Todėl mūsų Laisvės partija parengė išsamią programą bei įsipareigoja po Seimo rinkimų pirmiausiai veikti penkiose Lietuvai svarbiose srityse.

1. Ugdysime laisvus ir kūrybingus žmones

Lietuvos mokyklose kiekvieną jauną žmogų ugdysime, kaip savitą ir unikalią, individualią asmenybę. Motyvuoti mokytojai padės kiekvienam vaikui rasti jo sėkmės raktą ir augins kūrybingus, savarankiškus, drąsius žmones. Šalia lietuvių, anglų ir kitos užsienio kalbos įtvirtinsime ketvirtą – informacinių technologijų kalbą. Atnaujintos, pasaulio literatūrai, įvykiams ir pasiekimams atviros programos leis skleistis vaikų kūrybiškumui, o IT įgūdžiai suteiks daugiau galimybių įgyvendinti kūrybines idėjas.

Gera mokykla bus ne tik ta mokykla, kurioje geri vaikų pasiekimai. Gera mokykla bus ir ta mokykla, kurioje vaikai gerai jaučiasi, gerai jaučiasi mokytojai ir visa bendruomenė. Patyčių ir savižudybių prevencijos programos veiks nuolat, o dėmesys emocinei sveikatai įtrauks visus – nuo moksleivių ir mokytojų iki mokyklai paslaugas teikiančio personalo.

2. Palaikysime dirbančius ir kuriančius

Žmonės gyvens patogiau ir turtingiau, jei valdžia palaikys jų iniciatyvą ir ambicingai investuos į ateitį. Pasitikėsime kuriančiais darbo vietą sau ir kitam, ir leisime jiems veikti.

Drąsiai priimkime naujoves, tai jau ne tik ambicija, tai ir higiena. Neturime naftos telkinių ar aukso klondaikų, bet kiekvienas turime galvą ant pečių: investuokime ir vystykime žinias – bent 3 proc. BVP skirkime moksliniams tyrimams ir plėtrai.

Dar neseniai Lietuvoje skendo valstybės gyvenimą paralyžiavę serveriai. Atidarykime šalies elektroninių duomenų ambasadas sąjungininkų valstybėse. Atverkime valstybės valdomus duomenis visuomenei ir verslui, atsisakykime valstybei nereikalingo turto, radikaliai sumažinkime biurokratinį aparatą.

3. Žmogaus teisės – visiems

Vienodos žmogaus teisės visiems turi įsitvirtinti visose gyvenimo srityse. LGBT+ asmenys turės teisę įteisinti savo šeimos santykius. Žmonės su negalia, vyresnio amžiaus karta pagaliau taps lygiaverčiais mūsų visuomenės nariais, sveikatos, švietimo ir ekonomikos dalyviais.

Laisvės partija stovi ir visada stovės pamatinių žmogaus teisių – žodžio laisvės, teisės viršenybės, privačios nuosavybės sargyboje. Saugosime Lietuvą nuo lėtai, bet užtikrintai slenkančio autoritarizmo.

4. Džiaugsimės švaria Lietuvos gamta

Saugosime Lietuvos gamtą ir klimatą, kad juo galėtume džiaugtis ne tik mes, bet ir ateities kartos. Mes turime susirūpinti ne tik jau akivaizdžiais temperatūrų pokyčiais, bet ir teršiama mūsų Baltijos gamta bei apskritai – atsakomybės už mūsų aplinką stoka. Nepaisant iššūkių, mes vis dar galime tapti žaliausia Europos valstybe ir būti žaliųjų inovacijų priešakyje.

5. Įteisinsime kanapę medicinai, pramonei ir rekreacijai

Seniausias kultūrinis augalas Lietuvoje neištrūksta iš sovietmečio gniaužtų, o tūkstančiai žmonių kasmet yra kriminalizuojami. Kanapę legalizuosime medicinai, pramonei ir rekreacijai. Vietoj bausmių taikysime griežtą platinimo kontrolę, kovosime su organizuotu nusikalstamumu, ir suteiksime lengvai prieinamą priklausomybių gydymą.