Šį pasiūlymą ministrų kabinetui pasiūlė pirmadienį susirinkęs COVID-19 valdymo komitetas, reaguodamas į prastėjančią epidemiologinę situaciją.

Vyriausybės pasitarime situaciją pristatė sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą pavaduojantis teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

Jis sakė, kad privalomas kaukių dėvėjimas tam tikrose vietose bus būtinas nuo šeštadienio, rugpjūčio 1-osios dienos.

„Įsigaliotų privalomumas dėvėti kaukes, situacija blogėja. (…) Siekiant apsaugoti Lietuvos žmones, aiškiai siunčiant verslui ženklą, kad neuždarysime, prašysime visuomenės dėvėti kaukes. Kaukes dėvėti siūlome viešajame transporte, uždarose prekybos vietose, prekybos centruose, paslaugų teikimo vietose“, – vardijo E. Jankevičius.

Ministrų kabinetui sutikus, E. Jankevičius, šiuo metu einantis ir operacijų vadovo pareigas, pakeis ir iki šiol galiojantį operacijų vadovo nurodymą.

Iki tol, kol kaukės taps privalomos, viešose uždarose vietose kaukės yra stipriai rekomenduojamos.

Delfi primena, kad dėvėti apsaugines veido kaukes šalyje buvo privaloma tam tikru metu per karantiną, šį pavasarį jis buvo įvestas dėl koronaviruso grėsmės.

Kiti pokyčiai

Vyriausybės posėdyje ministrai taip pat pakeitė keletą nuo karantino galiojusių gyvenimo aspektų.

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius siūlė ir toliau neleisti ilgalaikių kalinių pasimatymų.

„Mūsų pataisos įstaigų sistema nėra paliesta, laikomės griežtų reikalavimų, vengiame ilgalaikių pasimatymų, norėtume, kad taip ir toliau būtų, kol padėtis yra tokia“, – pasiūlė E. Jankevičius. Tam buvo pritarta.

Taip pat apsispręsta mažinti gyventojams suteikiamų nuotolinių sveikatos paslaugų kiekį, daugiau paslaugų teikti įprasta tvarka. Nuotolinės paslaugos buvo teikiamos karantino metu.

Lietuvoje iki šiol nustatyti 2043 koronaviruso atvejai, šiuo metu tebeserga 316 asmenų, pasveiko – 1643.

Nuo COVID-19 mirė 80 asmenų, dėl kitų priežasčių mirė 13 užsikrėtusiųjų.