Pavojaus varpai dėl antrosios bangos suskambo prieš daugiau nei savaitę, kai užsikrėtusių skaičius smarkiai išaugo nuo vidutiniškai 80 per dieną iki daugiau nei 200. Šiai dienai turime vidutiniškai 279 atvejus per dieną. Didžiausias koronaviruso paplitimas dabar fiksuojamas antrajame pagal dydį Belgijos mieste Antverpene, kuriam priskiriama net 55 proc. naujų susirgimų. Šiuo metu 100 tūkst. gyventojų ten tenka 48,5 susirgimai, visoje Belgijoje – 21,2.

Nors mirčių vidurkis išliko nedidelis, lyginant su pavasariu (vidutiniškai apie 2 atvejai per parą), tačiau neišvengta tokių skaudžių atvejų, kaip 3 metų vaiko mirtis. Kiek anksčiau koronavirusas pasiglemžė 18-metės gyvybę. Tai „turi būti žadintuvo skambutis“, kad nuo COVID-19 miršta ne tik pagyvenę, teigia Belgijos medicinos ekspertai bei priduria, kad naujas viruso paplitimas didžiausias tarp 18-30 metų amžiaus grupės.

Viso nuo pavasario Belgijoje fiksuota virš 66 tūkst. COVID-19 atvejų, pandemijai priskiriama apie 10 tūkst. mirčių (toks didelis skaičius, nes dalis mirčių buvo automatiškai priskirta pandemijai, nedarant papildomų tyrimų).

Eini į tualetą – užsidėk kaukę!

Kitaip nei pavasarį, šį kartą Belgijos vyriausybė ilgai nesvarstė. Iškart buvo sustabdyti planai pereiti į 5-ają sugrįžimo iš karantino fazė, kai duris turėjo atverti naktiniai klubai ar pradėti organizuoti didesni renginiai. Praėjusią savaitę taip pat įvesti nauji-seni apribojimai: visų viešųjų pastatų viduje privaloma dėvėti kaukes (kaukių dėvėjimas visuomeniniam transporte, parduotuvėse išlieka privalomas), net restoranuose ar baruose kaukės privalomos, jei žmogus pakyla nuo staliuko nueiti į tualetą. Kaukės taip pat tapo privalomos ypač judriose pėsčiųjų gatvėse ir miestų aikštėse.
Kalbama, kad kai kurios tarptautinės organizacijos planuoja rugsėjo mėnesį, kai visi sugrįš, skelbti 14 dienų karantiną, kad užkirstų kelią atostogautojams dar labiau paskleisti virusą, kaip tai nutiko sugrįžus po žiemos atostogų.

Be to, kavinių ir barų lankytojai privalo registruotis: palikti savo kontaktus.

Barų darbo laikas nebuvo sutrumpintas – kaip ir iki šiol jie gali veikti iki 1 val. nakties, tačiau naktinės parduotuvės privalo užsidaryti ne 1 val. nakties, o 22 val. Kartu policija ėmėsi griežtesnių kontrolės priemonių – savaitgalį 13 restoranų ir barų buvo uždaryta Antverpene, nes ten nesilaikyta socialinio atstumo ir kitų taisyklių. Sankcijų sulaukė ir Briuselio pasilinksminimo vietos.

Vis dėlto, regis, šį kartą „atsipūtę“ belgai linkę labiau laikytis reikalavimų. Kitaip nei pavasarį, gatvėse daugiau nei pusę sutiktų dėvi kaukes. Žinoma, pavasarį kaukės Belgijoje buvo deficitas ir tarkime, vienkartinė kaukė kainavo net 2,5 euro, dabar kai kurios savivaldybės išsiuntinėjo gyventojams daugkartines kaukes paštu, taip pat jos dalinamos vaistinėse, o parduotuvėse galima įsigyti įvairaus dizaino, spalvų kaukių, su įvairiausiais užrašais. Tiesa, šeštadienį nedideliame Aalter miestelyje 200 žmonių protestavo prieš kaukių privalomą dėvėjimą, bet renginio metu laikėsi taisyklių.

Po pirmadienį sušaukto specialaus Saugumo tarybos posėdžio Belgijos vyriausybė dar labiau apribojo socialinių kontaktų skaičių – nuo trečiadienio per mėnesį šeima gali bendrauti tik su 5 tais pačiais asmenimis (vaikai iki 12 metų neįskaičiuojami). Iki šiol šeima galėjo turėti iki 15 kontaktų per savaitę. Taip pat apribotas žmonių skaičius renginiuose: uždaroje erdvėje – iki 100 (buvo 200), atviroje – iki 200 (buvo 400) žmonių. Šeimos renginiuose gali dalyvauti iki 15 suaugusių.
Po pirmadienį sušaukto specialaus Saugumo tarybos posėdžio Belgijos vyriausybė dar labiau apribojo socialinių kontaktų skaičių – nuo trečiadienio per mėnesį šeima gali bendrauti tik su 5 tais pačiais asmenimis (vaikai iki 12 metų neįskaičiuojami).

Kaip ir pavasarį, į parduotuves galės patekti tik vienas šeimos atstovas ir negalima bus užsibūti ilgiau nei 30 minučių, o planas suteikti nemokamas keliones traukiniais atidėtas iki rugsėjo.

Taip pat primygtinai rekomenduojama dirbti nuotoliniu būdu. Tačiau dabar atostogų sezonas ir daugelyje Briuselyje įsikūrusių institucijų (pvz., Europos Parlamentas) bei organizacijų (NATO) visiškai ištuštėjusios. Kalbama, kad kai kurios tarptautinės organizacijos planuoja rugsėjo mėnesį, kai visi sugrįš, skelbti 14 dienų karantiną, kad užkirstų kelią atostogautojams dar labiau paskleisti virusą, kaip tai nutiko sugrįžus po žiemos atostogų.

Skrydžiai į Lietuvą liks?

Jau anksčiau Belgijos vyriausybė suteikė daugiau įgaliojimų vietos savivaldybėms spręsti, kokių priemonių imtis ir, tarkime, įvesti visišką karantiną tam tikruose rajonuose. Kurortiniai miestai, kurie sulaukė ypač daug vietos poilsiautojų, jau įvedė taisyklę privalomai dėvėti kaukes pajūryje.

Dauguma belgų, regis, šią vasarą atsisakė planų keliauti į ilsėtis į kitas šalis. O tie, kurie vis dėlto drįso, nuo pirmadienio, prieš sugrįžtant namo, privalo užpildyti specialią anketą. Taip pat Belgija įvedė 3 spalvų sistemą: raudona (kai kurios Ispanijos, Portugalijos provincijos ir britų Lesterio miestas) – keliauti neleidžiama, o sugrįžus privalomas 14 dienų karantinas ir testas; oranžinė (Švedija, Kroatija, Rumunija ir t.t.) – keliaujant reikia būti atsargiems ir atvykus testas bei karantinas yra rekomenduotinas; žalia (šalys ar regionai, nepakliuvę į ankstesnius sąrašus) – netaikoma jokių papildomų reikalavimų. Lietuva - tarp „žalių“.

Įdomu, kad Lietuva, kaip ir Estija bei Latvija priskirtos oranžinei spalvai, bet pirmadienį paskelbta, kad atvykus iš jų - karantino sąlyga.

Pati Belgija pakliuvo į ES oranžinių šalių sąrašą, o atvykus iš Belgijos į Lietuvą yra privalomai taikomas 14 dienų karantinas. Ar tai paveiks „Brussels Airlines“ skrydžius Briuselis-Vilnius ir atvirkščiai – sunku pasakyti, bilietai rugpjūčio mėnesiui pirmadienį dar buvo parduodami.

„Dėl mūsų skrydžių į Vilnių – mes įdėmiai sekame rinkos poreikius ir klientų elgesį bei jei būtina, pritaikome savo skrydžių grafikus atitinkamai (sumažiname skrydžių kiekį). Tačiau kol kas nėra jokių skrydžių atšaukimų“, – „Delfi“ teigė „Brussels Airlines“ atstovė spaudai Maaike Andries.