Įsigiję būstą naujakuriai svarsto, kaip jį įsirengti, kad jis būtų ne tik jaukus, bet ir patogus. Tačiau su dar didesniu iššūkiu susiduria tie, kurie planuoja namus komercinėse patalpose. Interjero dizainerė Jovita Bingelytė, kuriai teko suplanuoti namus komercinėse patalpose, sako, kad darbo tai darant yra, tačiau jau įrengtas toks būstas nieko nesiskiria nuo įprasto buto. Dizainerė įrengė 53 kv.m. dviejų kambarių butą Vilniuje, prie geležinkelio stoties, patalpose, kuriose anksčiau buvo vairavimo mokykla.

„Sienų keisti negalėjome, todėl teko prisitaikyti prie esamo išplanavimo bandant įkomponuoti butui reikalingas zonas. Pradėjus statybas mūsų noras buvo nugriauti vieną esančią sieną tarp svetainės ir virtuvės, kad praplėstume erdvę ir padidintume virtuvę, tačiau atvėrus seną pasimatėme, kad ji iš tikrųjų ji yra labai graži ir sena rąstų siena, kuri atliko ir laikymo konstrukcijos vaidmenį. Kadangi namas labai senas, nusprendėme sieną visgi palikti originalią, neslepiant jos ir taip paliekant dalelę tikros namo istorijos. Todėl įėję į butą iškart matome šią sieną, kuri tapo pagrindiniu akcentu ir viso buto išskirtinumu“, – pasakoja dizainerė.

J. Bingelytė tęsia, kad buto sienos sienos buvo dažomos viena spalva, taip išlaikant balansą tarp „sena“ ir „nauja“. Grindys parinktos sendinto medžio imitacijos, jos dera prie bendros interjero stilistikos.

„Norėjome sukurti kontrastą, todėl ir išrinkome šviesias grindis ir tamsias sienas, taip dar labiau paryškinant aukštas lubas. Taip pat pilkų sienų fone labai gerai išryškėjo medinės faktūros bei baltos durys. Tamsesnio tono sienos suteikia daugiau paslaptingumo, bet taip pat ir jaukumo“, – pabrėžia dizainerė.

Būstas komercinėse patalpose (po įrengimo)

Kiekvienam būstui baldai renkami individualiai. Pasak J. Bingelytės, galvojant apie baldus visuomet stengiamasi juos derinti prie bendros interjero tematikos. Ne išimtis buvo ir šis būstas.

„Pagrindinis parinkimo visais atvejais kriterijus būna kuo taikliau išpildyti interjero tematiką. Ieškai baldo, kuris labiausiai atitiktų ir išryškintų norimą interjero nuotaiką, temą. Čia baldai nėra visiškai vienodos stilistikos. Jie tarpusavyje gali būti labai skirtingų stilių, tačiau rezultatas bus toks, kad jie puikiai derės ir išpildys tematiką. Todėl ir šiuo atveju baldai buvo jungiami skirtingų stilių, kai kas labiau klasika, kai kas moderniau, kai kas labiau industrinio stiliaus“, – pasakoja J. Bingelytė.

Miegamajame, anot interjero dizainerės, norėta sukurti industrinę nuotaiką, todėl buvo nuspręsta naudoti išskirtinį fototapetą, kuris imituoja metalo lakštus.

„Fototapetą dar labiau paryškina sieniniai industrinio stiliaus šviestuvai. Stilių taip pat pabrėžia metalinė lova bei metalinė kėdė prie stalo. Interjerą švelnina geltonos spalvos detalės, augalai bei lengvos peršviečiamos užuolaidos“, – sako pašnekovė.

Būstas komercinėse patalpose (prieš įrengimą)

Pasak interjero dizainerės, vonios kambarys unikalus savo nišomis, kurios šiose patalpose jau buvo. Nišose yra išlikę įmūryti akmenys. Nišos nuspalvintos žalia spalva, nes, pasak J. Bingelytės, taip norėta pakartoti traukinio, kurį pro langą galima matyti kitoje gatvės pusėje, spalvą.

Su kokiais didžiausias iššūkiais susidurta, įrengiant šį būstą? Pasak J. Bingelytės, didžiausia užduotis buvo mažoje erdvėje įrengti patogią ir funkcionuojančią virtuvę bei valgomojo zoną.

„Virtuvėje yra niša, kurios keisti negalėjome. Todėl gimė toks sprendimas, kad reikia projektuoti virtuvės baldus dviem dalimis: dalį virtuvės išnaudojant nišą ir dalį perkeliant ant pagrindinės sienos. Šis sprendimas pasiteisino. Nors virtuvė maža, tačiau joje tilpo visi reikalingi buitiniai prietaisai bei pakankamai vietos maisto produktams laikyti. Virtuvės spintelių fasadai yra iš dažyto frezuoto MDF, stalviršis klijuoto medžio imitacijos, jis dera prie rąstinės sienos“, – pasakoja J. Bingelytė ir kviečia pasižvalgyti po ką tik įrengtą būstą ir palyginti, kaip patalpos atrodė prieš įrengimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (86)