– Kaip kilo mintis keliauti aplink Lietuvą su šeima?

– Dar per karantiną sugalvojome, kad šią vasarą keliausim su vaikais aplink Lietuvą, nes šiemet niekur nebūtų pavykę išvykti – žmona laukėsi 3 vaikelio. Savaitgalius buvome sumanę leisti kaime, tad nusprendžiau pasiimti vaikus ir apkeliauti Lietuvą.

– Kaip planavote maršrutą, ką norėjote pamatyti?

– Planavimas buvo toks: pasiėmiau Lietuvos žemėlapį ir aplink Lietuvą susidėjau didesnių regionų miestus, ir tiek! Tikslas buvo apkeliauti ir apžiūrėti tai, ko dar nesame matę. Bet po 3 dienų kelionės supratau, kad dar yra ką pamatyti, tad iškart jau kitą savaitgalį susiruošėm apžiūrėti Molėtų ir Anykščių kraštą! Mes dar iki šios kelionės esame labai daug apkeliavę su šeima, kartais jau sunku net viską atsiminti, todėl visada žemėlapyje žymimės taškus, kad žinotume kur buvome nuvykę.

– Kiek laiko iš viso užėmė planavimas ir ruošimasis?

– Planavimas netruko ilgai, nes viską darau spontanišai, tada kelionės būna įdomesnės ir malonesnės. Jau kitą savaitgalį po kelionės atsikėlus ryte pasakau – šiandien papusryčiaujam ir važiuojam! Ir taip per savaitgalį aplankėme dar Molėtus ir Anykščius, po to dar kitą savaitgalį Alytų, Druskininkus, Merkinę. Na o pats ruošimasis jau, be abejo, užima porą dienų, nes reikia sugalvoti ką susidėti vaikams, kokie bus orai, tad daugiausiai laiko skyriau daiktų susikrovimui.

Tėčio su trimis vaikais kelionė aplink Lietuvą

– Kiek žmonių sudarė jūsų ekipažą, su kuo keliavote?

– Pradžioje planavau važiuoti tik su sūnumi, kad pasidarytume tokią tėčio ir sūnaus kelionę. Bet artėjant išvykimo dienai pagailo dukros, tad nusprendžiau pasiimti ir ją. O likus savaitei iki mūsų kelionės, pasiūliau kartu keliauti ir sesers sūnui, kuris mielai sutiko. Tad mūsų ekipažą sudarė: tėtis Aurimas, sūnus Natanielis, dukra Goda ir sesers sūnus Lukas.

– Kas jus labiausiai nustebino šioje kelionėje?

– Nuostabi yra jau pati kelionė aplink Lietuvą. Nustebino, kad atrodo toks ambicingas tikslas apkeliauti visa šalį, o mums vis dėlto tas pavyko! Be to, nors ir esame daug kur keliavę, bet Lietuvoje vis dar galima pamatyti tiek daug! Nes tikrai, po šios kelionės supratau, kokia graži yra mūsų Lietuva, kiek užslėptų nuostabių kampelių turime.

– Kiek iš viso kilometrų pravažiavote, ar skaičiavote?

– Jei skaičiuotume tik pačią kelionę aplink Lietuvą, tai 1566 km. Bet kadangi po šios kelionės su šeima dar dvejus savaitgalius keliavome į atskirus regionus, dar papildomai pravažiavome apie 1100 km. Na, o jeigu išvis paskaičiuotume kiek esame pravažiavę nuo 2013 m., kai grįžome iš emigracijos Anglijoje, tai būtų labai daug kilometrų, nes beveik visus vasaros savaitgalius tam ir skirdavome.

– Kiek laiko užtruko jūsų kelionė? Kokią strategiją rinkotės – ar norėjote apkeliauti greičiau, bet aplankant mažiau vietų, ar lėčiau, ramiau ir daugiau pamatyti?

– Mūsų kelionė truko 3 dienas po 14-15 val. Pagrindinis tikslas buvo tiesiog apvažiuoti Lietuvą ir pakeliui aplankyti gražiausias ir įdomiausias vietas. Vis dėlto labai gaila, kad šiai išvykai turėjome vos 3 dienas, nes to laiko pritūko, be to, ką pamatėme, buvo dar daugybė įdomių vietų, kurias verta pamatyti. Tad šia kelione mūsų susidomėjimas Lietuva nesibaigia, turime jau tikslų ir planų, ką dar turėtume aplankyti su šeima ir tikrai tą padarysime!

Tėčio su trimis vaikais kelionė aplink Lietuvą

– Ar brangiai apsiėjo tokia kelionė? Tiems, kas galbūt svarsto tokią išvyką, kokias maždaug išlaidas turėtų numatyti?

– Apytiksliai ši kelionė su kuro išlaidomis kainavo apie 350 eurų, bet sesers sūnaus neskaičiuoju, jų šeima atskirai mokėjo. O šiaip daugiausiai išlaidų buvo Klaipėdoje. O išlaidos atrodė maždaug taip:
~100€ kuras;
~70€ maistas, nes pirmai dienai buvome prisidarę sumuštinių, mama buvo prikepusi kibinų, turėjome vandens, tad pirmai dienai to užteko;
~130€ edukacijai, bilietams, muziejams ir tt.;
~20€ kempingai prie ežerų – Platelių ežero ir Vištyčio ežero;
+ saldumynai iš degalinių.

– Ar pavyko pailsėti, ar vis dėlto jautėsi nuovargis po tokio intensyvaus keliavimo?

– Įvairiai. Pirmą dieną vaikams labai patiko, nes tiek daug visko naujo, bet tada ir jautėsi nuovargis. Bet vėliau kažkaip suprato, puikiai prisitaikė. Tačiau jau paskutinės dienos pabaigoje matėsi, kad ketvirtos tokios intensyvios dienos neištvertų, nebent pasidarytume laisvesnę ir ramesnę dieną. Bet šiaip jie puikiai viską ištvėrė – ir kalnus, ir uodus, ir pasivaiščiojimus, ir karštį, tad tikrai turiu pagirti, kad jie tikri šaunuoliai. Žinau, kad jiems liks atmintyje tiek kelionė, tiek vaizdai, o be to, liks ir nuotaukos.

– Ar radote vietą, į kurią norėtumėte grįžti?

– Manau, kad šią kelionę, visus tuos 1566 km vėl pravažiuočiau! Bet tada jau būčiau ne vienas, o du suaugę ir važiuotume ilgesniam laikui, kad galėtume skirti dar daugiau laiko Lietuvos pakraščio regionams. Dar daug ko ten nematėme, nes tiesiog fiziškai buvo neįmanoma visko pamatyti, turėjome per mažai laiko. Bet manau, kad jau kitą vasarą pakartosime šią kelionę, bent jau 7 dienoms.

Tėčio su trimis vaikais kelionė aplink Lietuvą

– Kokių patarimų kitiems tėvams turėtumėte, jeigu jie planuotų panašia kelionę? Ką pasiimti, kaip planuoti, kaip sutaupyti?

– Jei keliauja daugiau nei du vaikai, mano patarimas būtų važiuoti ir dviems suaugusiems. Į stovyklavietes atvykite ne vėliau kaip 18 valandą. Reikia išsikrauti daiktus, paruošti vakarienę ir pasistatyti palapinę, o tam tikrai reikia dviejų suaugusių žmonių. Nes aš, keliaudamas vienas su vaikais, nuolat susivėlindavau, nes vaikai tai maudosi, tai žaidžia, o tėtis iki 21 val. viską ruošia, nepailsi, o jau sau tai visai laiko neturi. Bet aš dėl to neliūdžiu, svarbiausia, kad vaikai laimingi buvo. Dar vienas svarbus patarimas – pirmai dienai pasiruoškite užkandžių, sumuštinių, gėrimų. Jeigu turite pasiimkite ir šašlykinę su reikiamais instrumentais. Dėl taupymo sunku patarti, nes kiekvienas skirtingai gyvena. Vis dėlto, jei pasirinksite nakvynei paprastą kempingą, išleisite daugiausia 10 eurų, o turėsite išskirtinę vietą prie ežero. O ko gi daugiau reikia vasarą? O gi nieko, tik geros nuotaikos!

AURIMO MARŠRUTAS APLINK LIETUVĄ

Vilnius – Ukmergė – Utena – Tauragnai – Švenčionys – Pabradė – Medininkai – Šalčininkai – Varėna – Merkinė – Lazdijai – Kalvarija – Vištytis – Kudirkos Naujamiestis – Šakiai – Jurbarkas – Pagėgiai – Rusnė – Klaipėda – Palanga – Salantai – Platelių ežeras – Mažeikiai – Akmenė – Joniškis – Linkuva – Pasvalys – Biržai – Rokiškis – Zarasai – Utena – Ukmergė – Vilnius.