Ta proga Vilniaus Rotušės aikštėje iškelta margaspalvė Tibeto vėliava. Kovo 10 dieną Tibeto vėliavos keliamos įvairiuose pasaulio miestuose nuo 1996 metų.

Indijoje tremtyje veikianti Dalai Lamos vadovaujama Tibeto vyriausybė siekia savo šalies autonomijos, kurią prarado po Antrojo pasaulinio karo, Kinijai paskelbus Tibetą savo neatskiriama dalimi ir paskyrus savo administraciją.

Oficialusis Vilnius laiko Tibetą neatskiriama Kinijos dalimi, tačiau Lietuvoje veikia nevyriausybinės Tibeto nepriklausomybės rėmėjų organizacijos. o Lietuvos Seime - tarpparlamentinių ryšių su Tibetu grupė, kuriai priklauso 13 parlamentarų.

Sausio mėnesį Tibeto nepriklausomybės rėmėjai paragino boikotuoti viename didžiausių prekybos tinklų - "VP Market" - priklausančiuose prekybos centruose parduodamas Kinijoje pagamintas prekes. Jų teigimu, neva perkant pigias ir nekokybiškas kinų prekes, remiama Tibeto okupacija.

Tibeto dvasinis vadovas Dalai Lama du kartus lankėsi Lietuvoje - 1991 metais ir praėjusių metų vasarą. Tuomet jis buvo susitikęs su prezidentu Valdu Adamkumi, Seimo pirmininku Artūru Paulausku, bendravo su Seimo nariais, Vilniaus meru Artūru Zuoku, lankėsi Kaune.

Šių metų vasarį JAV prezidentas George'as W.Bushas susitikęs su Kinijos prezidentu Jiang Zeminiu paragino jį pradėti derybas su Dalai Lama ir kitais religiniais lyderiais dėl tikėjimo laisvės šalyje.