Trąšų pirkti nebūtina – visiems daržo augalų gyvavimo ciklo etapams reikalingų maistinių medžiagų galima pasigaminti namuose patiems.

Tai padės gerokai sumažinti išlaidas daržo priežiūrai ir užsiauginti ekologiškai švarių produktų.

Organinės trąšos

Patyrę daržovių augintojai ir sodininkai išskiria kelis veiksmingiausius biologinius priedus, kurie didina derlingumą:

kompostas;
mėšlas;
vištų mėšlas;
skystos trąšos iš piktžolių;
trąšos iš mielių;
sideratų auginimas;
trąšos iš pelenų.

Šis naminių trąšų sąrašas toli gražu nėra išbaigtas. Dauguma daržininkų eksperimentuoja, keisdami sudėtį, proporcijas ir tręšimo laiką. Kai kuriems pavyksta pasiekti gerų rezultatų, tačiau ši informacija nepatvirtinta ir nesusisteminta.

Kompostas

Vertinga organinė trąša. Kompostas yra perpuvę organiniai produktai, kuriuos veikia aerobinės bakterijos. Komposto krūva kraunama palaipsniui, sluoksniais, išlaikant proporcijas – tai leidžia kompostui visiškai ir tolygiai subręsti.

Paprastai naudojama:
1. Galvijų ir kitų naminių gyvulių mėšlas, paukščių mėšlas.
2. Vienmetės piktžolės.
3. Kartono ir popieriaus atliekos.
4. Medžių lapai, šakos ir žievė.

5. Papuvusios daržovės, vaisiai, žievės ir lupenos, kiaušinių lukštai.
6. Šakniavaisių ir kitų daržovių stiebai ir lapai, šiaudai.
7. Daržui skirtas gruntas.

Tokių trąšų iš augalinės biologinės masės gamyba užtrunka metus ar dvejus. Norint procesą pagreitinti, galima naudoti pramoninius koncentratus, tačiau analogišką rezultatą padeda pasiekti ir sliekai.

Šalutinis teigiamas poveikis – kartu bus sunaikintos ir piktžolių sėklos.

Pramoninių kompostavimą greitinančių priemonių pagrindas yra pieno rūgšties bakterijos, kepimo mielės. Šią priemonę galima pasigaminti namuose iš rūgštaus pieno produktų.

Galvijų ir kitų naminių gyvulių mėšlas

Šiose organinėse trąšose yra visų būtinų elementų, be to, jų koncentracija labai didelė. Ypač mėšlu tinka tręšti moliūginių ir bulvinių šeimos kultūras: agurkus, moliūgus, arbūzus, melionus, pomidorus, paprikas.

Svarbu: šviežiu mėšlu lysvės netręšiamos. Jis turėtų subręsti – tai užtrunka 1-2 metus. Mėšlu tręšiama prieš žiemą, santykiu 5-8 kg 1 kv. m. Mėšlui „bręstant“, jame mažėja azoto junginių.

Šviežią mėšlą galima naudoti tik gaminant skystas trąšas daržovių augimo stadijoje. Talpa iki pusės pripildoma šviežio mėšlo, likusi dalis užpildoma vandeniu. Talpą reikia uždaryti dangčiu.

Šiomis trąšomis laistyti augalus bus galima po 2-3 d. Jų koncentracija mažinama skiedžiant vandeniu santykiu 1:20. Šiuo skysčiu laistomos augalų šaknys.

Vištų mėšlas

Tai vertingas azoto ir fosforo šaltinis, jo sudėtyje daug svarbių mikroelementų, kurie yra reikalingi augalui visais gyvavimo ciklo etapais. Naudojamas kaip vienas iš komposto elementų arba juo dirva tręšiama prieš pat daigų sodinimą.

Vis dėlto vištų mėšlas dažniausiai naudojamas gaminant skystas trąšas. Gaminimo technologija tokia pati kaip minėtų skystų trąšų gamyba iš šviežio galvijų ir kitų naminių gyvulių mėšlo.

Koncentratas skiedžiamas santykiu 1:20 ir daugiau. Atskiesto koncentrato liejama ant augalų šaknų po lietaus arba planinio laistymo – tręšti reikia atsargiai, kad skysčio nepatektų ant lapų.

Svarbu: vegetacijos laikotarpiu tręšti negalima, nes augalai gali užsikrėsti žarnyno infekcijų sukėlėjais ir helmintais. Skystos trąšos, pagamintos iš vištų mėšlo, paskatina augimą – rezultatą pastebėsite jau po kelių dienų. Kita vertinga savybė ta, kad šių trąšų poveikis ilgalaikis.

Turėkite omenyje: nemalonaus šių trąšų kvapo galima išvengti, į talpą su mėšlu pridėjus vario sulfato kristalų. Veiksmingas ne tik vištų, bet ir kitų paukščių mėšlas. Ne mažiau paplitęs ir vertingas yra ir balandžių mėšlas. Jo prisirinkti galima tarp sezonų, tačiau jei norite laikyti ilgai, jį reikės kruopščiai išdžiovinti.

Skystos trąšos iš piktžolių

Tai pats pigiausias savomis rankomis pagamintų trąšų variantas. Iš piktžolių pagamintų skystų trąšų privalumai:

Jos labai veiksmingos.
Nieko nekainuoja.
Yra ekologiškos.
Jas galima tiksliai dozuoti.
Greitai pagaminamos.

Tirpalų gamyboje taikomas natūralaus organinių medžiagų rūgimo principas. Daržininkų praktikoje naudojamos bet kokios piktžolės, kurios iš pradžių susmulkinamos, tada užpilamos vandeniu. Talpą reikia uždengti dangčiu.

Rūgimas vyksta kelias dienas – skystis ima putoti, išsiskiria nemalonus kvapas. Šiuo laikotarpiu jį būtina retkarčiais pamaišyti. Trąšos gatavos, kai skystis pašviesėja ir nustoja putoti. Procesas užtrunka 10-12 dienų. Jį reikia atskiesti 1:10 santykiu ir galima laistyti augalų šaknis.

Turėkite omenyje: nemalonų kvapą neutralizuoja valerijonų ekstraktas, kurio reikia įpilti į talpą. Laistomos ne šaknys, atskiedus tirpalą vandeniu, santykiu 1:20. Tokiomis trąšomis galima tręšti kopūstus, pomidorus, agurkus, prieskoninius augalus. Ankštinėms ir svogūninėms kultūroms jos netinka.

Trąšos iš mielių

Jos labai tinka pomidorams. Raugui naudojamos pieno mielės arba kepimo mielės. Mieles reikia ištirpinti šiltame vandenyje. Į tarą su raugu reikia pripilti ¾ vandens, tada įberti cukraus ir pastatyti tamsioje, šiltoje vietoje, kad fermentuotųsi. Gautą skystį reikia atskiesti vandeniu, santykiu 1:20. Tręšiamos augalų šaknys.

Turėkite omenyje: mielių trąšos gali būti sudėtinė kompleksinių trąšų dalis. Gaminant kompleksines trąšas visų pirma vienoje talpoje fermentuojamos piktžolės, šviežias galvijų ar kitų naminių gyvulių mėšlas ir vištų mėšlas, mielių raugas. Procesas trunka dvi savaites.

Gautas trąšas reikia atskiesti vandeniu santykiu 1:10 ir jomis laistyti augalų šaknis.

Sideratų auginimas

Sideratai – tai augalai, kurie auginami lysvėje prieš sodinant daržo kultūras. Jie yra vertingas azoto, kalio ir mikroelementų šaltinis. Jie sėjami iškart surinkus pagrindinį derlių ir per 1,5-2 mėnesius, iki šalčių sideratai spėja užaugti.

Atėjus pavasariui dirva toje vietoje bus praturtinta visais būtiniausiais mikroelementais, taps puri, lengva. Geriausi sideratai yra šie:

ankštinių kultūros;
dobilai;
liucernos;
garstyčios;
dilgėlės.

Užaugusius sideratus galima naudoti gaminant kompostą, skystas trąšas.
Turėkite omenyje: dilgėlės naikina žemėje patogenus, apsaugo augalus nuo grybelinių ligų. Kai kuriuos sideratus galima naudoti gaminant maistinius mišinius naminiams paukščiams ar gyvūnams. Šiam tikslui labiausiai tinka liucernos, dobilai.

Trąšos iš pelenų

Pigus ir ekologiškas daržo kultūroms būtinų elementų šaltinis.

Pagrindiniai šių trąšų privalumai:
pelenuose yra apie trisdešimt elementų;
fosforas iš pelenų trąšų įsisavinamas geriau, nei iš superfosfato;
nėra chloro, kuris slopina uogų kultūrų ir bulvių augimą;
sumažina rūgštingumą ir pagerina dirvos struktūrą;
naikina kenkėjus ir patogeninę mikroflorą;
pagreitina komposto brendimą.

Be to, pelenų trąšos padeda išspręsti kietų buitinių atliekų, susidarančių sodybos ar namų darže, utilizavimo klausimą.
Turėkite omenyje: bulvių stiebuose ir lapuose yra 20 proc. kalio, 8 proc. fosforo, 32 proc. kalkių.

Pelenais geriausia tręšti bulves, kopūstus, pomidorus, žemuoges, avietes, serbentus, burokus, morkas, moliūgines kultūras.

Galima sausų pelenų berti į žemę, ją perkasant, o galima pasigaminti tirpalo, 100-150 pelenų ištirpinus kibire vandens, taip pat galima apibarstyti pelenais lapus.

Gaminant kompleksines trąšas, reikia turėti omenyje, kad:
į skystas, azoto turinčias trąšas pelenai neberiami, nes gali sumažėti azoto kiekis;
su superfosfatais pelenai nemaišomi, nes iš tokios sudėties trąšų augalai sunkiau įsisavina fosforą;
pelenais augalai netręšiami prieš barstymą kalkėmis, nes gali sustiprėti dirvos šarminė reakcija.

Tąšos iš pelenų veiksmingos, universalios, prieinamos, jas lengva pasigaminti patiems, tad tai puiki derliaus kiekio ir kokybės gerinimo priemonė.

Kaip namų sąlygomis pasigaminti neorganinių trąšų

Daržininkystės praktikoje įsitvirtino keli paprasti būdai, kaip padidinti derliaus kiekį ir pagerinti jo kokybę turimomis buitinėmis priemonėmis:

1. Tam, kad burokėliai būtų saldesni, jie tręšiami valgomosios druskos tirpalu.
Tirpalo koncentratas – 1 valgomasis šaukštas kibirui vandens. Juo burokėlius reikia laistyti 2-3 kartus per sezoną.

2. Laiškinius svogūnus reikia laistyti amoniako tirpalu, santykiu 3 valgomiei šaukštai kibirui vandens. Laistyti reikia svogūnų šaknis, vakarop.

3. Paskatinti staigų augimą galima silpnu etanolio tirpalu. Tirpalas gaminamas 50 g degtinės išmaišius kibire vandens.

Egzistuoja daug būdų, kaip padidinti derlių, pagerinti vaisių ir daržovių kokybę. Parinkti veiksmingiausias trąšas savo auginamiems augalams, atsižvelgiant į dirvožemio specifikacijas, galima tik sukaupus atitinkamai patirties. Šioje srityje galima ir reikia eksperimentuoti.

Jei savo daržo ir sodo augalams skirsite užtektinai dėmesio ir meilės, papildomai ir tinkamu laiku juos tręšite, neabejotinai būsite apdovanoti puikiu derliumi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)