„Greičiausiai bus priimtas sprendimas, kad asmenys, kurie grįžta iš šalių, iš kurių grįžus privaloma izoliacija, greitu metu greičiausiai nebegaus nedarbingumo pažymėjimų. Vis tik jie turi būti atsakingi už save ir už kitus, ir pratęsti atostogų kitų žmonių sąskaita negalima“, – laidoje perspėjo R. Lingienė.

NVSC Vilniaus departamento direktorės teigimu, verta apsvarstyti, ar tikrai suplanuotos kelionės negalima atidėti. Taip pat reikia įsivertinti savo paties riziką susirgti koronavirusu.

„Suprasti, kad galime atsivežti koronavirusą net iš labai saugios šalies, net jeigu situacija toje šalyje gera, galime pajusti didelių nepatogumų, gali tekti keisti kelionės planus, galima patekti į tam tikrų suvaržymų zoną. Taip pat grįžus į Lietuvą gali tekti izoliuotis. Tai labai svarbu. Taip pat svarbu suprasti, kad, jei keliaujame į žemos epidemiologinės rizikos šalį, nereiškia, kad bus saugu oro uostuose, saugu lėktuvuose. Ką patarčiau – jei negalima atidėti, tai rinktis kelionę nuosavu transportu, kad nebūtumėte oro uoste. Jei ir to neįmanoma, tai pasiimti su savimi asmens apsaugos priemonių, turėti dezinfekcinio skysčio“, – kalbėjo R. Lingienė.

R. Lingienės teigimu, Lietuvos turistų pamėgtose šalyse – Bulgarijoje, Portugalijoje, Kroatijoje – epidemiologinė situacija tikrai nėra gera.

„Praėjusią savaitę grįžusiems iš Kroatijos izoliuotis buvo neprivaloma, tik rekomenduojama, dabar situacija yra dramatiškai pablogėjusi ir izoliuotis privaloma, – sakė NVSC atstovė.

– Toje pačioje Lenkijoje sergamumas koronavirusu per 14 dienų 100 tūkstančių gyventojų fiksuotas 10,3 rodiklis. Lietuvoje dabar yra 2,8. Taip, kad aplinkinėse šalyse situacija blogėja.“

Ar galime sakyti, kad Latvija yra saugi šalis ir ten galime jaustis saugiai?

„Į jūsų klausimą atsakyčiau rezervuotai. Ilgą laiką šioje šalyje epidemiologinė situacija buvo labai palanki, bet ji keičiasi į nepalankią pusę. Per dvi savaites fiksuotas gyventojų sergamumo rodiklis Latvijoje yra 3 praėjusį penktadienį, kai Lietuvoje 2,8. Ilgą laiką laiką Latvija atrodė daug geriau nei mes, tai, matote, kaip greitai situacija gali pasikeisti. Tai nėra šalis, iš kurios grįžus reikia izoliuotis. Bet, kad ten labai saugu, galbūt taip pasakyčiau – niekur dabar nėra saugu“, – perspėjo laidos „Delfi rytas“ pašnekovė.

Taip pat NVSC atstovė kalbėjo ir apie dabar plačiai aptarinėjamą galimą antrąją koronaviruso bangą. Vis dėlto R. Lingienės nuomone, šiuo metu Lietuvoje, kaip ir pasaulyje, kol kas dar tik pirmosios bangos tęsinys.

„Nors daug kas šneka, kad dabar pasaulyje prasidėjusi antroji banga, dar kiti, kad jau trečioji, tačiau iš tiesų Pasaulio sveikatos organizacijos vadovas dar liepos 7 dieną labai aiškiai pareiškė, kad pirmoji banga nėra pasibaigusi ir tam tikri pikai, registruojami šalyse, yra pirmosios bangos tęsinys. Kalbant apie Lietuvą, absoliuti dauguma atvejų yra tarpusavyje susiję – arba yra įvežtiniai, arba susiję su šventėmis, ar šeimos židiniais. Todėl tikrai galiu patvirtinti, kad pirmoji banga dar nėra pasibaigusi, bet reikia ruoštis antrajai, – kalbėjo R. Lingienė.

– Gali būti, kad antroji banga bus gruodį. Tokio tipo virusinės infekcijos paprastai plinta bangomis ir geriausios sąlygos šios infekcijos pikui atsirasti yra žiemos metu, tai dažnai sutampa su gripo sezono metu. Bet tai būtų gana gera žinia, nes iš tiesų pasaulis ruošiasi, kad antroji banga gali užklupti ir daug anksčiau. Matote, kad dramatiškai blogėja situacija pasaulyje, Europos šalyse – jei situacija nėra grėsminga, tai tikrai ženkliai blogėjanti. “

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (175)