Priespauda Japonijos sportininkų kalvėse yra tokia didelė, kad kartais net nuveda prie savižudybės.

2012-aisiais 17-metis Osakos vidurinės mokyklos krepšininkas pasitraukė iš gyvenimo po to, kai prieš jį ranką pakėlė komandos treneris.

Po kelių mėnesių iš posto buvo priverstas atsistatydinti nacionalinės moterų dziudo rinktinės vyriausiasis treneris Ryuji Sonoda – 15 imtynininkių jį apkaltino smurtavimu ir priekabiavimu pratybose.

2018-aisiais 17-metis tinklininkas atėmė sau gyvybę palikęs trumpą raštelį: „tinklinis yra sunkiau už viską“. Prieš tai jį žodžiais ir veiksmais užgauliojo treneris.

Panašiomis aplinkybėmis nusižudė 15-metė stalo tenisininkė, kurios paskutiniai žodžiai bylojo, jog treneris nuolat grasindavo jai „trenkti ir užmušti“.

Šiuos ir kitus faktus priminė „Human Rights Watch“ tyrimas, kurio metu asmeniškai apklausti daugiau nei pusšimtis įvairaus amžiaus sportininkų, įskaitant olimpiečius bei parolimpiečius, o dar 750 užpildė anketas internete.

Daugiau nei pusė respondentų iš mažiausiai 50 skirtingų sporto šakų prisipažino sportuodami patyrę fizinį smurtą.

Antausiai, spyriai, kirčiai lazda, plakimas virvele, smaugimas, kankinimas troškuliu, seksualinis priekabiavimas ir išnaudojimas – tokias bausmes patyrę nurodė tyrime dalyvavę japonai.

Kai kuriems jų karti patirtis treniruotėse sukėlė depresiją, fizinę negalią ar ilgalaikes psichologines traumas.

„Sportas pernelyg didelei Japonijos vaikų daliai atnešė skausmą, baimę ir kančias“, – teigiama tyrimo ataskaitoje.

Konstatuojama, jog nepaisant viešai deklaruojamų mėginimų keisti padėtį, taibatsu kultūra vis dar giliai įleidusi šaknis. Iš apklaustų atletų tik vienas teigė, jog nederamai pasielgęs treneris susilaukė atsakomybės.

„Mūsų tyrimas parodė, kad 2013 metais Japonijoje atliktos reformos buvo kosmetinės – pateiktos tik rekomendacijos, bet ne griežtos taisyklės, kurių nesilaikant grėstų baudžiamoji atsakomybė“, – sakė žmogaus teisių aktyvistų atstovas Minky Wordenas.

Sporto sistemos uždarumą patvirtino ir faktas, jog dauguma Japonijos sporto federacijų, į kurias kreipėsi „Human Rights Watch“, atsisakė bendradarbiauti su tyrėjais.

Primename, kad dėl koronaviruso pandemijos metams atidėtos Tokijo olimpinės žaidynės vyks 2021-ųjų liepos 23 – rugpjūčio 8 dienomis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)