Saudo Arabijos organizuotos virtualios derybos vedamos, intensyvėjančiai pandemijai ir toliau talžant pasaulio ekonomiką, o aktyvistams perspėjant apie besivystančioms šalims gresiančią skolos krizę.

Ministrai ir bankininkai siekia „aptarti pasaulinę ekonomikos perspektyvą ir koordinuoti kolektyvinius veiksmus, siekdami užtikrinti tvirtą ir tvarų pasaulio ekonomikos atsigavimą“, nurodoma G-20 organizatorių pareiškime.

Derybos, kurioms pirmininkauja Saudo Arabijos finansų ministras Mohammedas al Jadaanas ir centrinio banko vadovas Ahmedas al Kholifey surengtos diena po to, kai Europos Sąjunga pradėjo savo pirmąjį tiesioginį viršūnių susitikimą per pastaruosius penkis mėnesius, kad aptartų ekonomikos atkūrimo po pandemijos planą.

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovė Kristalina Georgieva ketvirtadienį perspėjo, kad nors esama kai kurių atsigavimo ženklų, pasaulinė ekonomika toliau susiduria su iššūkiais, įskaitant antrosios COVID-19 bangos galimybę, o vyriausybės turėtų išlaikyti savo paramos programas,

Ji pabrėžė, kad pandemija tikriausiai padidins skurdą ir nelygybę.

Praėjusio mėnesio pabaigoje Vašingtone įsikūręs skolintojas sumažino augimo prognozes ir dabar prognozuoja, kad dėl didesnio nei tikėtasi ekonomikos sulėtėjimo karantino metu pasaulinis BVP šiemet sumažės 4,9 proc., o kitais metais „tikimasi nestipraus atsigavimo“.

Didžiojo dvidešimtuko šalių teikiamos 11 trln. JAV dolerių vertės paskatos padėjo išvengti blogesnių rezultatų, tačiau „šie saugos tinklai turi būti išlaikomi, kaip tai reikalinga, o kai kuriais atvejais ir plečiami“, tinklaraščio įraše ragino K. Georgieva.

Skolų sustabdymas

Balandį G-20 šalys paskelbė, kad pasaulio neturtingiausių šalių skolos bus atidėtos vieneriems metams.

Aktyvistai tvirtai įsitikinę, kad šios priemonės nepakaks, norint išvengti pandemijos pasekmių.

Prancūzija penktadienį pareiškė, kad prašys G-20 pratęsti skolų aptarnavimo įšaldymą.

„Ekonominė krizė 2021 metais tęsis visame pasaulyje“, – pareiškime nurodė prancūzų finansų ministras Bruno Le Maire.

„Prancūzija ragina Didžiojo dvidešimtuko šalis pratęsti skolų aptarnavimo moratoriumą, kad skurdžiausioms šalims būtų suteikta priemonė įveikti“ krizę.

Iki šiol 41 iš 73 skurdžiausių pasaulio valstybių prisijungė prie G-20 skolų aptarnavimo sustabdymo iniciatyvos, ir tokiu būdu šiemet sutaupė iki 9 mlrd. dolerių (7,8 mlrd. eurų), nurodo labdaros organizacijos „Oxfam“, „Christian Aid“ ir „Global Justice Now“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)