„Pokalbio centre buvo Minsko susitarimų, siekiant taikaus konflikto Rytų Ukrainoje sureguliavimo, įgyvendinimas“, – sakoma S. Seiberto pranešime naujienų agentūrai „Interfax“.

Abi šalys taip pat aptarė „ginklų embargą“ Iranui ir „aktualią padėtį Libijoje“.

Daugiausia dėmesio pokalbyje buvo skirta padėčiai pietryčių Ukrainoje, pranešė Kremliaus spaudos tarnyba.

„Abi šalys neigiamai įvertino pastaruosius Ukrainos oficialių pareigūnų pareiškimus dėl būtinybės peržiūrėti Minsko „priemonių kompleksą“. Patvirtinta, kad Minsko susitarimai kaip Ukrainos konflikto sureguliavimo pagrindas neturi alternatyvos“, – sakoma Kremliaus pranešime.

Šiame kontekste „pabrėžiama visiško ir besąlygiško „priemonių komplekso“ ir „Normandijos ketverto“ viršūnių susitikimuose priimtų sprendimų, įskaitant 2019 metų gruodžio 9 dienos [sprendimus] Paryžiuje, įgyvendinimo svarba“.

„V. Putinas ir A. Merkel pasisakė už aktyvesnį darbą šioje srityje, pirmiausia pasitelkiant Rusijos, Vokietijos, Prancūzijos ir Ukrainos lyderių padėjėjus“, – nurodė Kremliaus spaudos tarnyba.

„Rusijos prezidentas atkreipė dėmesį į neproduktyvius Ukrainos bandymus iškraipyti Minsko susitarimų turinį. Pabrėžta, kad Kijevo pozicija selektyviai vykdyti šiame dokumente numatytus įsipareigojimus veda į aklavietę derybų procesą“, – pareiškė Kremlius.

„Vladimiras Putinas ir Angela Merkel apsikeitė padėties Libijoje vertinimais. Bendrai sutarta, kad krizę šioje šalyje reikia įveikti tik politinėmis ir diplomatinėmis priemonėmis, užmezgant [abiejų] Libijos [konflikto šalių] dialogą, kaip numatyta 2020 metų Berlyno konferencijoje ir įtvirtinta JT Saugumo Tarybos 2510-ojoje rezoliucijoje“, – sakoma Rusijos prezidento spaudos tarnybos pranešime.

Rusijos ir Vokietijos vadovai taip pat palietė Irano temą.

„Kalbant apie padėtį Irane, Rusijos prezidentas atkreipė dėmesį į sankcijų spaudimo Teheranui beprasmiškumą ir pastangų išsaugoti Bendrą išsamių veiksmų planą (JCPOA) dėl Irano branduolinės programos svarbą“, – sakoma pranešime.

V. Putinas ir A. Merkel taip pat aptarė „virtinę aktualių dvišalės darbotvarkės klausimų, įskaitant bendradarbiavimą kovoje su korornaviruso infekcijos plitimu“.

Pranešime taip pat nurodoma, kad pokalbis įvyko A. Merkel iniciatyva.