Kaune įmonėje „Hegelmann Transporte“ kilus koronaviruso protrūkiui tiriami apie 200 šios bendrovės transporto departamento darbuotojų, pranešė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė, kurią citavo naujienų agentūra BNS.

Anot jos, šiuo metu tiriami asmenys neturėjo artimo kontakto su užsikrėtusiais, tad užsikrėtusiųjų skaičius neturėtų labai augti. Iš viso koronavirusas įmonėje kol kas nustatytas 18 asmenų. Pasak NVSC atstovės, iš jų - keturiolika atvejų buvo nustatyta antradienį. 17 susirgusiųjų gydomi Abromiškių reabilitacijos ligoninėje, 1 - kol kas Kauno klinikinėje ligoninėje, bet ir jį artimiausiu metu planuojama perkelti į Abromiškes.

Mano, kad jau atvyko užsikrėtę

R. Lingienė visi asmenys buvo izoliuoti įmonei priklausančiose patalpose. NVSC nefiksavo saviizoliacijos pažeidimų.

NVSC laikosi prielaidos, kad darbuotojai iš Uzbekijos jau atvyko užsikrėtę koronavirusu.

„Gali būti dvi versijos, bet mes šiuo atveju laikomės pirmosios – kad visi atvejai atvyko į Lietuvą jau užsikrėtę Uzbekijoje, nes jie susirgo per inkubacinį periodą. (...)Jeigu atsimenate, prieš keletą dienų kalbėjome apie Vilniuje užsikrėtusį asmenį, kuris atvyko iš Uzbekijos. Tas asmuo atvyko tuo pačiu lėktuvu, ir mes tvirtinama savo hipotezę, kad jis užsikrėtė lėktuve“, - sakė R. Lingienė.

NSVC atstovė teigė, kad visi didelį sąlytį su susirgusiais įmonės darbuotojais turėję asmenys buvo izoliuoti. Tokių asmenų buvo 31.

NVSC atstovė yra sakiusi, kad pirmasis asmuo susirgo liepos 3 dieną, į Lietuvą atvyko išvakarėse.

„Iš vakaro atvyko, ryte susirgo, vadinasi, jis buvo užsikrėtęs savo buvimo šalyje, t.y. Uzbekijoje. Kitas asmuo susirgo liepos 9 dieną ir visi kiti susirgimai, du oficialiai patvirtinti per vakar dieną ir dar keturiolika oficialiai nėra patvirtinti, jie susirgo vėliau. Keista, neturėjo normalia tvarka susirgti,jei jie tikrai laikėsi izoliavimosi režimo, nes jie buvo izoliuoti susirgus pačiam pirmajam asmeniui“, – BNS sakė R. Lingienė.

Papasakojo, kokiomis sąlygomis darbuotojai gyveno

NVSC Kauno departamento Užkrečiamų ligų valdymo skyriaus vedėja Orina Ivanauskienė pasakojo, kad iki liepos 2 dienos į įmonę jau buvo atvykusių ir daugiau darbuotojų iš Uzbekijos. Iš viso į įmonę dirbti atvyko 24 darbuotojai iš šios šalies.

„Mes matome, kad tie 18 jau yra sergantys. Kai kurie jau yra išvykę į reisus, tie asmenys yra nesusirgę“, - sakė O. Ivanauskienė.

Specialistė paaiškino, kad tokie darbuotojai paprastai atvyksta į įmonės mokymo bazę, ir ten dvi savaites ar mėnesį laiko turi mokymus, ir po to yra įdarbinami vairuotojais.

„Jie turi apgyvendinimo patalpas, visas sąlygas gyvenimui. Tai yra bendrabučio tipo sąlygos, bet yra vieta, kur jie gali nusipirkti maisto. Tas kelias dienas jie vaikščiojo aplinkui esančiose įstaigose, - sakė O. Ivanauskienė.

Pasak NSVC atstovės iš Kauno, teigė, kad bendrovė sustabdė darbą, ir laukia tyrimų rezultatų. Ji patikino, kad iki liepos 22 dienos įmonė jokių veiksmų dėl naujų darbuotojų nesiims.

Koronavirusas nustatytas ir vairuotojui, atvykusiam iš Ukrainos

Iš septynių naujų koronaviruso atvejų penki yra įvežtiniai, trečiadienį pranešė NVSC, kurį citavo BNS.

„Po vieną atvejį registruoti Marijampolės ir Klaipėdos apskrityse, trys – Vilniuje, du – Kaune“, – per spaudos konferenciją trečiadienį sakė NVSC Vilniaus departamento direktorė R. Lingienė.

Į šią statistiką neįeina dar 14 Kauno įmonės darbuotojų iš Uzbekijos, kuriems virusas patvirtintas vėliau antradienį. Iš viso šioje bendrovėje registruota 18 atvejų, bet, pasak R. Lingienės, jų gali daugėti. Visi susirgusieji – užsieniečiai.

Klaipėdoje koronavirusas nustatytas tolimųjų reisų vairuotojui, atvykusiam iš Ukrainos.

„Asmuo vėlgi yra tolimųjų reisų vairuotojas, panašu, kad tai tampa tam tikra problema“, – sakė NVSC atstovė.

Jis grįžo liepos 4 dieną, pirmuosius simptomus pajuto liepos 12-ąją ir kreipėsi į ligoninę, kur jam diagnozuota COVID-19 liga. Šiuo metu nustatyti keturi rizikingą kontaktą turėję asmenys, jie izoliuoti.

Vilniaus apskrityje koronavirusas nustatytas dar vienam iš Ispanijos, Barselonos, grįžusiam asmeniui. Parvykęs jis pajuto simptomus ir izoliavosi. Sąlytį turėję asmenys šiuo metu nustatinėjami.

Dar vieną atvejį specialistai laiko įvežtiniu, bet teigia, kad ši informacija gali keistis: Vilniuje susirgo liepos 6 dieną iš Lenkijos grįžęs asmuo.

„Šioje šeimoje yra mažametis, kuris lanko lopšelį-darželį „Karuselė“. Kadangi šiame darželyje birželio 25 dieną buvo nustatytas susirgęs vaikas, mes tuo metu atlikome sąlytį turėjusių darželio darbuotojų ištyrimą, bet tyrimai buvo neigiami. Dabar organizuojame taip pat visų sąlytį su antruoju vaiku turėjusių šio darželio darbuotojų ištyrimą“, – sakė R. Lingienė.

„Paaiškės, ar šį atvejį atsivežėme iš Lenkijos, ar vis dėlto šis atvejis yra vietinis“, – pridūrė ji.

Ketvirtasis atvejis nustatytas Šalčininkų rajono gyventojui, kuris simptomus pajuto liepos 11 dieną ir buvo hospitalizuotas, kur patvirtinta diagnozė. Nustatyta 16 didelės rizikos sąlytį turėjusių asmenų, tarp jų – du greitosios medicinos pagalbos darbuotojai ir devyni ligoninės darbuotojai. Visi asmenys izoliuoti.

Epidemiologai kol kas neišsiaiškino, kokiomis aplinkybėmis šis asmuo užsikrėtė.

Dar vienas atvejis nustatytas Marijampolės apskrities gyventojui, jis simptomus pajuto liepos 10 dieną, diagnozė patvirtinta Šakių ligoninėje. Kontaktinių asmenų kol kas nenustatyta, tačiau gali būti, jog jų ir nebus nustatyta.

Taip pat du nauji atvejai registruoti transporto įmonėje Kaune, tapusioje nauju koronaviruso židiniu.

„Vėliau atėjo duomenys apie dar 14 susirgimų šioje įmonėje“, – sakė R. Lingienė.

Jie į statistiką pateks vėliau.

„Dėl tam tikrų problemų šie atvejai oficialiai pateks į statistiką vėliau, bet, aišku, nelaukiame duomenų „įkritimo“ į sistemą, dirbame čia ir dabar“, – sakė NVSC atstovė.

Bendras oficialus susirgimų skaičius Lietuvoje šiuo metu siekia 1882. Mirė 79 sirgusieji, dar 12 mirė dėl kitų priežasčių.

Tebeserga 209 žmonės, 1582 – pasveiko, 127 asmenys yra izoliacijoje.

Siūlo nustatyti privalomą atvykusių asmenų ištyrimą

Kauno miesto savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro vadovas Paulius Keras dėstė, kad pagrindinė užduotis šiai dienai – maksimaliai suvaldyti situaciją lokaliame koronaviruso židinyje.

„Kol kas tai vyksta sklandžiai. Laukiame naujausių tyrimų duomenų, kuriais vadovaudamiesi nedelsiant imsimės tolesnių veiksmų. Tyrimų rezultatus tikimės gauti artimiausiomis valandomis“, - teigė P. Keras.

Kauno savivaldybės atstovas teigė išsamių asmens duomenų apie tiriamus žmones teikti negalįs.

„Tačiau patvirtiname, kad be Uzbekijos Respublikos piliečių taip pat ištirta beveik pusšimtis ukrainiečių, dirbančių toje pačioje bendrovėje.

Atsižvelgiant į susiklosčiusią situaciją, Kauno miesto meras šiandien kreipėsi į Valstybės ekstremalių situacijų operacijų vadovą, sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą su siūlymu parengti teisės aktą, kuriuo būtų numatytas privalomas asmenų, atvykusių iš trečiųjų šalių, ištyrimas mobiliuosiuose patikros punktuose dėl koronaviruso infekcijos. Taip pat siūloma įtvirtinti pareigą darbdaviams užtikrinti tinkamas apgyvendinimo sąlygas iš trečiųjų šalių į Lietuvą atvykusiems darbuotojams“, - teigė P. Keras.

Pasak Visvaldo Matijošaičio, tokie sprendimai padėtų toliau efektyviai valdyti epidemiologinę situaciją ir ženkliai prisidėtų užkertant kelią panašiems COVID-19 protrūkiams tiek Kauno mieste, tiek ir kitose šalies savivaldybėse.