Šį kartą progos nepraleido sostinės Maskvos miesto Dūmos (mūsų savivaldybės tarybos atitikmuo) komunistai, kurių frakcijos atstovai surašė popierinį laišką mūsų Seimo Pirmininkui Viktorui Pranckiečiui.

Laiške piktinamasi Lietuvos teismais, iškėlusiais baudžiamąją bylą už šnipinėjimą Rusijos naudai šiuo metu teisiamam buvusiam politinės partijos „Frontas“ lyderiui Algirdui Paleckiui.

Devyni pasirašiusieji politikai ragina V. Pranckietį „apsaugoti Lietuvą nuo gėdos“, o patį A. Paleckį vadina „žymiu politiniu ir visuomeniniu veikėju, patriotu ir internacionalistu“.

Laiške atkreipiamas dėmesys į esą suėmimo metu pasikeitusią kaltinamojo išvaizdą.

„Jis atrodo kaip Osvencimo koncentracijos stovyklos kalinys, o jo kūno svoris tesiekia vos 56 kilogramus“, - sovietinio nomenklatūrinio propagandos stiliaus frazėmis persunktame laiške rašo Maskvos Dūmos komunistų partijos frakcijos nariai Lietuvos Respublikos parlamentui.

Laiškas, kaip rodo jo data, Maskvoje rašytas dar šių metų balandžio 1-ąją. Lietuvos Seimą pašto siunta pasiekė vakar, liepos 13-ąją.


Geriausia reakcija – jokios reakcijos

Seimo Pirmininko V. Pranckiečio atstovas spaudai Paulius Žeimys sako, kad parlamento vadovas gautą laišką persiuntė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos bei Užsienio reikalų komitetams.

„Seimo Pirmininkas gavo Rusijos Federacijos Maskvos valstybinės Dūmos deputatų kreipimąsi ir susipažino su juo. Jis yra įsitikinęs, kad minimoje situacijoje teisingumą gali įgyvendinti tik teismas, kurio kompetencija tai padaryti jis nė kiek neabejoja. Dėl to, susipažinęs su minėtu kreipimusi, Seimo Pirmininkas papildomų veiksmų imtis neketina, bet perdavė jį Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos bei Užsienio reikalų komitetų nariams, kad jie taip pat žinotų šio rašto turinį“, - teigiama Seimo Pirmininko atstovo atsiųstame atsakyme Delfi.

Tuo tarpu konservatorius parlamentaras, Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys Arvydas Anušauskas teigia, kad toks Rusijos politikų elgesys yra „tiesioginis bandymas įtakoti mūsų teismus ir jų veiklą“.

„Jie siekia daryti spaudimą mūsų teismams. Manau, tokiu savo žingsniu Maskvos komunistai remia savo bendražygį komunistą - socialistą lietuvį. Rusija ne tik mėgina rašyti mūsų istoriją už mus, kaip jie mato, pvz. Lietuvos okupaciją, bet ir A. Paleckį įvardija kaip asmenį, kuris - tik „internacionalistas“, nieko bendro su šnipinėjimu esą neturi. Neabejoju, kad tą patį jie būtų parašę ir apie Justą Paleckį ar su suklastotais lietuviškais pasais per sienas laksčiusį Antaną Sniečkų. Bet pats kreipimasis atrodo kaip koks brežnevinių laikų riaugtelėjimas, su seniai mūsų užmirštu žodynu“, - sako A. Anušauskas.

Pasak Lietuvos Seimo nario, adekvačiausia reakcija į tokius užsienio politikų išsišokimus – jokios reakcijos.

„Ignoruoti – geriausia, kaip tokiu atveju turime reaguoti“, - teigia A. Anušauskas.

Teisiamas už šnipinėjimą

Delfi primena, kad ikiteisminį tyrimą atlikę ir Šiaulių apygardos teismui baudžiamąją bylą perdavę prokurorai teigia, kad A. Paleckis ir kartu su juo baudžiamojon atsakomybėn dėl šnipinėjimo patrauktas vilnietis verslininkas Deimantas Bertauskas galimas nusikalstamas veikas įvykdė nuo 2017 m. vasario 16 d. iki 2018 m. spalio 10 d.

Nustatyta, kad A. Paleckis ir D. Bertauskas buvo susitikęs su trimis Rusijos Federacijos piliečiais – buvusiu Federalinės saugumo tarnybos (FST) specialiosios paskirties padalinio „Alfa“ karininku Eduardu Kruglovu, SSRS KGB 7-osios valdybos „Alfa grupės“ vadu, atsargos pulkininku M. Golovatovu ir FST žvalgybos atstovu, kurio asmens tapatybės ikiteisminio tyrimo metu dar nepavyko nustatyti.

Bylos duomenimis, A. Paleckis ir D. Bertauskas turėjo surinkti duomenis apie Sausio 13-osios ir kitas baudžiamąsias bylas, susijusių su Sovietų Sąjungos agresija prieš Lietuvos Respubliką 1990–1991 m. laikotarpiu.

Prokurorai teigia surinkę duomenų, kad A. Paleckis ir D. Bertauskas turėjo bendrą tikslą – atnaujinti Lietuvoje registruotos politinės partijos Lietuvos liaudies partija (LLP) veiklą bei dar 2011 m. pasirašyto susitarimo tarp LLP ir Rusijos Federacijos politinės partijos „Vieningoji Rusija“ pagrindu gauti šios partijos finansinę paramą ne tik LLP, bet ir Lietuvos rusų sąjungos politinei veiklai. Šis finansavimas esą partijos nariams būtų pagelbėjęs dalyvaujant Lietuvos Respublikos savivaldybių bei Seimo rinkimuose.

Pareigūnai taip pat nustatė, kad M. Golovatovo ir E. Kruglovo prašymu A. Paleckis Rusijoje buvo apklaustas liudytoju baudžiamojoje byloje, kuria siekiama diskredituoti Lietuvoje vykstantį Sausio 13-osios baudžiamąjį procesą – Rusija siekia atsakomybėn patraukti šią bylą nagrinėjusius teisėjus bei valstybinį kaltinimą palaikiusius prokurorus, ir davė parodymus prieš Lietuvos valstybę.

A.Paleckis buvo suimtas 2018 m. spalio 10 d., jis savo kaltės nepripažįsta ir teigia, kad į Rusiją vyko kaip žurnalistas, nes esą rašo knygą apie Sausio 13-osios įvykius. Tuo metu D. Bertauskas, šaltinių teigimu, pripažino jam pateiktus įtarimus ir bendradarbiauja su teisėsauga. Ikiteisminis tyrimas dėl galimo šnipinėjimo buvo pradėtas iš Valstybės saugumo departamento gavus Žvalgybos įstatyme numatytomis priemonėmis surinktą medžiagą.

A. Paleckis kartą jau yra teistas už karo, sovietinių ar nacistinių nusikaltimų neigimą, kai pareiškė, kad prie Vilniaus televizijos bokšto į dėl nepriklausomybės kovojusius Lietuvos piliečius šaudė ne sovietų kariai, o „saviškiai į savus“.