Bet ne – virusas sugrįžta.

Daugelis valstijų, labiausiai nukentėjusių per pirmąją infekcijos bangą, įskaitant Kaliforniją, Luizianą, Mičiganą ir Vašingtoną, dabar, po kelių mėnesių santykinės ramybės, vėl susiduria su atvejų skaičiaus didėjimu. Tai susiję ne tik su aktyvesniu testavimu. Taip pat daugėja hospitalizacijų, o kai kuriose vietovėse – ir mirčių.

Liga šėlsta: sekmadienį Floridoje buvo pranešta apie 15 300 atvejų (tai didžiausias JAV pandemijos augimas per vieną dieną), ir ekspertai teigia, kad koronaviruso atsinaujinimas pirmuosiuose mūšių laukuose turi bendrų priežasčių. Gyventojai nebenori likti namuose, respublikonai dėl politinių principų atsisako veido kaukių, gatvėse kyla protestai dėl policijos smurto, o jauni žmonės vis dar įsitikinę, kad virusas jų rimtai nesusargdins.

Ir nors kai kurios demokratams atstovaujančių gubernatorių vadovaujamos valstijos kelias savaites delsė atgaivinti savo ekonomiką, lyginant su tokiomis nekantrautojomis kaip Džordžija, vis dėlto jos atsivėrė per greitai, teigia kritikai.

„Nemanau, kad dėl to dar gali kilti klausimų. Net Kalifornija paskubėjo atsiverti“, – sako Johnas Swartzbergas, gydytojas ir klinikinis profesorius emeritas Kalifornijos universitete Berklyje

Koronavirusas JAV

Kol kas pandemijos atsigavimas dar nepasiekė tų valstijų, kurias skaudžiausiai palietė pirmoji banga: Niujorko, Naujojo Džersio ir Masačusetso. Tačiau Niujorko gubernatorius Andrew Cuomo penktadienį pareiškė, kad antroji banga jau nebetoli.

„Mūsų laukia padidėjimas, ir aš jaučiu, kad jis jau ateina, – sakė jis WAMC radijui. – Tiktai klausimas, kiek išaugs mūsų skaičiai. Tiesiog neįmanoma, kad virusas siautėtų visoje šalyje ir nebesugrįžtų pas mus.“

Nors praėjusią savaitę visuomenės dėmesys buvo sutelktas į ligos sprogimą vadinamosiose Saulės juostos valstijose, kurios iš esmės praleido pirmąją bangą (Arizonoje, Floridoje ir Teksase), Kalifornijoje hospitalizacija ir kasdienis mirčių skaičius pasiekė naujas aukštumas. Valstija, pirmoji uždariusi savo ekonomiką, trečiadienį pranešė apie rekordinius 149 mirties atvejus, o nuo to laiko – dar 300 su viršum.

„Šiandien stebime ligos plitimą bendruomenėse ir hospitalizaciją tokiu pat mastu, kokį matėme balandžio pabaigoje – nors tikėjomės, kad tai ir bus infekcijos aukštumos“, – teigia Barbara Ferrer, Los Andželo apygardos visuomenės sveikatos direktorė, sekmadienį pranešusi apie 3322 naujus atvejus ir 18 naujų mirčių.

Pasak Johns Hopkins universiteto, kasdienis atvejų skaičius Luizianoje artėja prie ankstesnio piko, pasiekto balandžio mėnesį. O Vašingtonas, pirmasis aptikęs ligos protrūkį, stebi rekordinį infekcijų skaičių, nors mirčių skaičius išlieka žymiai mažesnis nei kovo mėnesio maksimumas – 34 per dieną.

Ekspertų teigimu, kad ir kokia traumuojanti buvo pirmoji banga, užsikrėtusių žmonių skaičius toli gražu nepakankamas, kad visuomenė įgytų vadinamąjį bandos imunitetą. Didžioji dauguma žmonių vis dar neturi natūralios apsaugos nuo koronaviruso.

Koronavirusas JAV

„Iš esmės esame ten pat, kur buvome kovo pradžioje, atsižvelgiant į tai, kad didžioji dalis gyventojų tebėra pažeidžiami“, – teigia Vašingtono universiteto Sietle biologijos profesorius Carlas Bergstromas.

Maža to, žmonių pasiryžimas sėdėti namuose, o išėjus iš namų dėvėti kaukes, nyksta. Daugeliui respublikonų kaukių atsisakymas netgi tapo tam tikru politiniu aktu, prezidentui Donaldui Trumpui atsisakius jas dėvėti viešumoje iki praėjusio šeštadienio, kai jis apsilankė karo ligoninėje.

„Esame absoliučiai išsekę, – sakė Los Andželo meras Ericas Garcetti, pagrasinęs dar kartą įvesti karantiną, jei jo mieste siaučiantis protrūkis dar pablogės. – Žmonėms karantinas yra visiškai frustruojantis dalykas. Niekam nepatinka nurodymai, kaip gyventi.“

Valstijos – ir jų gyventojai – veikiausiai neteko budrumo.

Mičigano infekcijų lygis po dviejų mėnesių karantino buvo pakankamai žemas, kad birželio mėnesį būtų galima atšaukti nurodymus likti namuose. Per kelias savaites atvejų vėl padaugėjo.

Vienas didžiausių naujų protrūkių užregistruotas „Harper's Restaurant & Brew Pub“, Rytų Lansingo bare, esančiame netoli Mičigano valstijos universiteto. Pasak sveikatos apsaugos pareigūnų, ten atsekta daugiau kaip 180 atvejų. Mažesni protrūkiai buvo užfiksuoti baruose Romule ir Rojal Ouke – madingame mieste į šiaurę nuo Detroito.

„Buvo atidaryti barai ir restoranai, ir tai atnešė didelių pokyčių, be to, pakurstė visus tuos žmones, kurie nenori laikytis socialinio atsiribojimo taisyklių ir dėvėti kaukių, nes, jų manymu, visa tai tėra apgaulė“, – teigia Ingamo apygardos, apimančią didžiąją dalį Rytų Lansingo, sveikatos apsaugos pareigūnė Linda Vail.

Koronavirusas JAV

Reaguodama į tai, gubernatorė Gretchen Whitmer nuo liepos 1 d. uždraudė lankytis barų patalpose, o liepos 10 d. padarė kaukių dėvėjimą privalomą.

Nors Pietryčių Mičigano ligoninės šiandien aprūpintos geriau nei kovo mėnesį, gydytojai ir slaugytojai jaučiasi išsekę, teigia Teena Chopra, gydytoja ir infekcinių ligų profesorė Veino valstijos universitete Detroite.

„Atsižvelgiant į visa tai, ką matėme anksčiau, bei išgyventą šoką ir traumą, mus sunervina net ir pora naujų atvejų“, – sakė T. Chopra.

Kalifornijos valdininkai stengiasi gyventojus nuraminti, kad šiuo metu yra pasirengę geriau nei pavasarį. Gubernatorius Gavinas Newsomas praėjusią savaitę pranešė, kad „Covid-19“ aukos užima vos 8 proc. ligoninių lovų. Anot jo, valstija yra įsigijusi 46 milijonus N95 tipo kaukių, lyginant su milijonu kovo mėnesį.

Koronavirusas JAV

„Dar niekada nebuvome geresnėje padėtyje“, – pažymėjo G. Newsomas.

Tačiau Los Andželo apygarda visas savo lovas galėtų užpildyti per kelias savaites, perspėja vietiniai pareigūnai. O kaimiška Imperijos apygarda netoli Meksikos sienos nukentėjo taip smarkiai, kad kai kurie pacientai buvo skraidinami į San Fransiską, esantį už beveik 700 kilometrų.

G. Newsomas pakaitomis bara gyventojus už tai, kad šie nežiūri į virusą rimtai, ir primena apie vieningą ryžtą, kurį jie pademonstravo šį pavasarį, kai protrūkis San Fransiske atrodė nebekontroliuojamas.

„Mes visi kartu, kaip valstija, nuveikėme neįtikėtiną darbą – visi 40 milijonų, – praėjusią savaitę sakė jis. – Vadinasi, galime tai padaryti dar kartą.“

Sietlo srities valdininkai taip pat mėgina nuraminti savo gyventojus, o dėl padidėjimo kaltina jaunimą. Daugiau nei 130 naujų atvejų yra siejami su Vašingtono universiteto studentų klubais. Šią savaitę miesto Kosmoso adatos bokšto viršūnėje buvo iškelta didžiulė vėliava su užrašu „Dėvėk kaukę“.

Luizianos gubernatorius Johnas Belas Edwardsas šeštadienį padarė kaukes privalomas ir ėmė riboti susibūrimų dydį. Patvirtinti „Covid-19“ atvejai dienos rekordą (šiek tiek daugiau nei 2700) pasiekė balandžio mėnesį, tačiau penktadienį buvo pranešta apie daugiau nei 2600 atvejų.
Josephas Kanteris, sveikatos apsaugos pareigūno padėjėjas, teigia, kad juodasis pavasaris didesnių Luizianos miestų gyventojams vis dar nesibaigė.

„Naujojo Orleano žmonės puikiai prisimena infekcijų smailę kovo ir balandžio mėnesiais ir realiai supranta, ką šis virusas gali padaryti, – sako jis. – Pas mus elgesį reguliuoja atmintis. Žmonės elgiasi sąmoningiau, nes žino, ką reiškia pasigauti šį virusą.“

Šiuo metu mažesni vakarų Luizianos miesteliai ir parapijos taip pat stebi pakilimą. Kalkasu, apie 200 000 gyventojų turinti parapija netoli Teksaso sienos, jau užregistravo daugiau nei 3000 atvejų ir pastarosiomis dienomis stebi infekcijų šuolį.

„Žmonės savo bendruomenėje neturėjo galimybės stebėti viruso, – teigia gydytoja Lacey Cavanaugh, šios srities visuomenės sveikatos direktorė. – Žmonės neturėjo draugų ar šeimos narių, kurie būtų susirgę ir paguldyti į ligoninę. Manau, daugeliui žmonių tai atrodė kažkas, kas vyksta didmiesčiuose, bet ne mažose bendruomenėse.“

Baton Ružo sritis taip pat stebi augimą, ypač tarp 18–29 metų amžiaus žmonių, o 95 proc. atvejų išplito bendruomenėje, teigia Dawn Marcelle, gydytoja ir regiono medicinos direktorė.

Berklio profesorius J. Swartzbergas sako, kad nežinojimas ir krizės nuovargis nėra pateisinamos priežastys, dėl kurių amerikiečiams būtų galima atleisti nesugebėjimą suvaldyti virusą.

„Tai nepaaiškina, kodėl europiečiai nėra išsekę. Nepaaiškina, kodėl taivaniečiai nėra išsekę, – teigia jis. – Visi per tai perėjo.“

Jis kaltina nacionalinės lyderystės trūkumą arba, dar blogiau, lyderystę, kuri kenkė kovai su virusu. „Jaučiuosi labai nusivylęs dėl to, kaip blogai mums sekasi tvarkytis“, – apibendrina J. Swartzbergas.