„Šiandien sunkiai įsivaizduočiau (koaliciją su konservatoriais - „Delfi“), esant dabartinei partijos vadovybei. Galbūt kažkas galėtų, aš negalėčiau. Gal įvyks pokyčių konservatorių vadovybėje, nes ten yra žmonių, su kuriais galima dirbti“, - interviu „Delfi“ kalbėjo S. Skvernelis.

Perklaustas jis patikslino, kad jam šiuo metu yra nepriimtini nekorektiški, žeminantys politinės kovos metodai, kuriuos, jo vertinimu, naudoja partijos vadovybė.

Vis dėl to Vyriausybės vadovas patikslino, kad reali galimybė yra centro, centro kairės, arba – centro dešinės koalicija. Valstiečius žaliuosius jis apibrėžė kaip centro kairės politinę jėgą.

Darbo partiją premjeras matytų tokios centro kairės koalicijos dalimi. Dotacijos skyrimo šiai politinei jėgai klausimo jis nesiejo su artėjančiais rinkimais.

Pasak jo, „visą laiką galima galvoti apie tai, ko nėra, apsimesti, daryti dirbtines kliūtis, kad nebūtų įvykdyti teismų ir Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimai“.

Kol kas neplanuoja stoti į partiją

Premjeras bent iki rinkimų neplanuoja stoti į Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą (LVŽS).

„Pirmoje kadencijoje visai neblogai sekasi, nebūnant partijos nariu, galbūt ir antroje taip bus“, - sakė S. Skvernelis.

Jis atkreipė dėmesį, kad analogiškų pavyzdžių yra ir Lietuvos politikoje (turimi mintyje konservatoriai - „Delfi“), ir tarptautinėje.

„Politikoje gali visaip vykti, tai priklauso nuo to, kokie žmonės susiburia, kokios idėjos juos vienija“, - kalbėjo S. Skvernelis.

Skvernelis: dviejų Vyriausybių būti negali

Vyriausybės vadovas S. Skvernelis įvertino ir santykius su šalies vadovu, prezidento poste jau metus dirbančiu Gitanu Nausėda. Ministro pirmininko teigimu, santykiai su šalies vadovu, visai kitokie.

„Aišku, kad tie santykiai yra kitokie. Nes ir asmenybės ir kitokios, visiškai. Darbo stilius yra visiškai kitoks. Su vienu teko dirbti, su kitu tenka dirbti, tai asmeniško bendravimo yra gerokai daugiau. Bet kalbant apie dalykinį bendravimą, buvo stilius vienas prezidentės, kitas – prezidento“, - bendrą darbą su G. Nausėda vertino premjeras.

Visgi, jis teigė, kad valdžių atskyrimo principas – būtinas. O dviejų Vyriausybių būti negali.

Vyriausybės reikalas yra ieškoti sutarimų ir svarbiausia, tiek vienu, kai buvo su prezidente, tiek su prezidentu – labai aiškiai išlaikyti balansą tarp valdžių, laikytis konstitucinio valdžių atskyrimo principo. Nes noras peržengti tam tikras ribas nėra geras, negali būti dviejų Vyriausybių, šešėlinio, alternatyviai veikiančio kabineto patarėjų lygmenyje ir dviejų premjerų“, - interviu Delfi sakė premjeras S. Skvernelis.

Vyriausybės reikalas yra ieškoti sutarimų ir svarbiausia, tiek vienu, kai buvo su prezidente, tiek su prezidentu – labai aiškiai išlaikyti balansą tarp valdžių, laikytis konstitucinio valdžių atskyrimo principo. Nes noras peržengti tam tikras ribas nėra geras, negali būti dviejų Vyriausybių, šešėlinio, alternatyviai veikiančio kabineto patarėjų lygmenyje ir dviejų premjerų“, - interviu Delfi sakė premjeras S. Skvernelis.

Jis teigė, kad supratimo su šiuo šalies vadovu vis daugiau. „Dirbti galima“, - sakė S. Skvernelis.

Sprendimą dėl Narkevičiaus pakeistų nebent nepalankūs teisėsaugos verdiktai

Premjeras ir toliau nemato argumentų, kodėl iš savo posto turėtų būti patrauktas susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius.

„Negali būti argumentas, kad, jeigu man nepatinka žmogus, aš turiu tą žmogų pakeisti. Nemanau, kad mes turėtume grįžti prie šito klausimo, jis yra baigtas iki rinkimų. Aš vertinu pagal tai, kas yra padaryta, o ne pagal tai, kokia viešųjų ryšių agentūra padeda ministrui savo įvaizdį formuoti. (…)

Vienas dalykas, kuris gali pakeisti situaciją, yra teisėsaugos institucijų sprendimas dėl to garsaus tyrimo. Jeigu būtų kokia nors abejonė sukelta, tai būtų kiti sprendimai“, - sakė S. Skvernelis.

Tikina, kad dauguma nesubyrėjo

„Delfi“ primena, kad Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjunga penktadienį per Tarybos posėdį Naisiuose patvirtino, kad partijos sąrašą rinkimuose ves S. Skvernelis. Antruoju numeriu sąraše bus įrašytas partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis. Trečiuoju – sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Šie asmenys nebuvo reitinguojami.

Pilnas valstiečių-žaliųjų sąrašas po reitingavimo turėtų būti paviešintas po partijos Valdybos posėdžio vėliau pirmadienį.

Per partijos Tarybos posėdį taip pat buvo apsispręsta atsisakyti ankstesnio bendradarbiavimo su socialdarbiečiais susitarimo, ir kelti kandidatus tose apygardose, kur anksčiau sutarta su jais nekonkuruoti.

Premjero teigimu, tai nereiškia valdančiosios daugumos suirimo.

„Turime mes ir koaliciją, ir stabilią Vyriausybę, ir daugumą. Ten turbūt buvo tartasi tarp dviejų partijų, kad bus bendri kandidatai gal šešiose apygardose, bet įvyko kitaip. Tai irgi yra natūralu rinkimams artėjant.

Mane vienmandatėje apygardoje yra iškėlę abi partijos, taip ir liks. Kitur skyriai nusprendė, kad reikia turėti savo kandidatus. Tai yra suprantamas dalykas, nes, jeigu turi kandidatą, tai yra tikėtina, kad balsuojant už kandidatą, balsuos ir už sąrašą“, - sakė S. Skvernelis.

Premjero įsitikinimu, socialdarbiečiai irgi turėtų iškelti kiekvienoje apygardoje savo kandidatą, ir tuo pačiu stengtis kuo geriau pasirodyti rinkimuose.

„Nes jie yra reikalingi kaip partneriai“, - kalbėjo S. Skvernelis.