Daugelis ir į devintą dešimtį įžengusių žmonių mėgaujasi savo seksualumu, rašoma Mayo klinikos specialistų straipsnyje. Tenkinantis seksualinis gyvenimas pozityviai veikia fizinę sveikatą, teikia daugiau pasitikėjimo savimi.

Kaip bėgant metams keičiasi vyrų seksualinis gyvenimas?

Su metais mažėja testosterono lygis vyrų organizme, dėl to vyksta įvairių pokyčių:

  • Vyrams reikia daugiau stimuliavimo, kad išlaikytų erekciją ir pasiektų orgazmą.
  • Orgazmai pasidaro trumpesni.
  • Ejakuliacija būna silpnesnė, išsiskiria mažiau spermos.
  • Po ejakuliacijos praeina daugiau laiko iki kitos erekcijos.


Išvardinti pokyčiai gali kelti nerimą, bet nenusiminkite – tai nereiškia, kad jūsų seksualinis gyvenimas baigėsi. Prisitaikykite prie kūno pokyčių ir pamatysite – seksas vis dar teikia daug džiaugsmo. Pavyzdžiui, jums tiesiog gali reikėti ilgesnio stimuliavimo, kad lytiškai susijaudintumėte.

Brandaus amžiaus žmonių seksas ir sveikatos problemos

Sveikatos būklė stipriai susijusi su seksualiniu gyvenimu ir seksualiniu pajėgumu. Jei esate ligoti, sergate chronine liga, pvz., artritu, ar turite širdies veiklos sutrikimų, mėgautis seksu, intymumu gali būti sudėtingiau.

Seksualinį pajėgumą neretai pagerina tam tikros operacijos, medikamentai – vaistai nuo kraujospūdžio, antihistamininiai vaistai, antidepresantai, rūgštingumą mažinantys vaistai.

Nepasiduokite, jūs su partnere galite eksperimentuoti, atrasti būdų, kaip prisitaikyti prie pokyčių.

Brandi pora

Jei baugu mylėtis po patirto širdies smūgio, pasitarkite su gydytoju. Jeigu vargina artrito skausmai, paieškokite kitų sekso pozų arba prieš seksualinę sueitį pakaitinkite sąnarius, kad atlėgtų skausmai.

Išlikite pozityvūs, ieškokite intymumo būdų, kurie būtų priimtini jums su partnere.

Seksas ir emociniai aspektai

Bet kokio amžiaus žmonių gyvenimui svarbios emocijos. Daugelis vyresnio amžiaus porų teigia esančios patenkintos savo seksualiniu gyvenimu, nes turi daugiau laiko, privatumo, nebesijaudina dėl nepageidaujamo nėštumo.

Kita vertus, brandesnio amžiaus žmonės turi sveikatos problemų, rūpesčių dėl finansų, dėl gyvenimo būdo pokyčių. Seksualinį geismą, susidomėjimą seksualiniu gyvenimu gali sumažinti depresija. Jei įtariate, kad jums – depresija, kreipkitės į medikus.

Patarimai apie seksą brandesniems žmonėms

Jūsų poros seksas nebus toks, koks buvo jaunystėje. Kita vertus, seksas, intymumas ir toliau gali išlikti svarbia gyvenimo dalimi.

Keli patarimai, kaip išsaugoti tenkinantį, džiuginantį seksualinį gyvenimą:

  • Kalbėkitės su partnere. Net jei nėra lengva kabėtis apie seksą, papasakokite apie savo poreikius, troškimus, nuogąstavimus – tada seksas, intymumas abiem teiks daugiau pasitenkinimo.
  • Apsilankykite pas gydytoją. Medikai skirs vaistų nuo chroninių ligų. Jeigu sunku išlaikyti erekciją, paprašykite gydytojo medikamentų.
  • Pasitarkite su seksologu – specialistas atsakys į jūsų klausimus, padės rasti sprendimą. Siuntimo pas seksologą prašykite savo bendrosios praktikos gydytojo.
  • Praplėskite sekso sampratą. Intymi sueitis – tik vienas iš seksualinio gyvenimo būdų. Jums su partnere ne mažiau džiaugsmo gali teikti prisilietimai, bučiniai, kitokie intymūs kontaktai.
  • Natūralu, kad vyresnio amžiaus porų seksualinis pajėgumas, poreikiai skiriasi. Būkite atviri, ieškokite naujų būdų džiaugtis seksualiniu kontaktu, intymumu.
  • Nedideli pokyčiai gali žymiai pagerinti seksualinį gyvenimą. Mylėkitės tokiu paros metu, kai turite daugiausia energijos. Išbandykite rytinį seksą – kai esate išsimiegoję, dar nepavargę.
  • Jums ir partnerei greičiausiai reikės daugiau laiko įžiebti geismą, taigi skirkite laiko romantikai, išbandykite naujų sekso pozų, paieškokite naujų intymaus, romantinio ryšio būdų.
  • Jokiu būdu neišsižadėkite romantikos. Jei netekote partnerio, tikriausiai nebus lengva užmegzti naujus santykius. Kita vertus, socializacija senjorams labai svarbi, žmonės jaučia jos naudą. Artumo, intymumo poreikį būtina patenkinti.
  • Jei susiradote naują partnerę (partnerį), mylėkitės su prezervatyvu. Daugelis vyresnio amžiaus žmonių nežino, kad ir jiems pavojingos lytiniu būdu plintančios infekcijos, kaip antai, lytinių organų pūslelinė, gonorėja.


Dar keli patarimai, kaip kuo ilgiau gyventi visavertį seksualinį gyvenimą ir išlikti sveikiems:

  • Sveikai maitinkitės.
  • Reguliariai sportuokite, mankštinkitės.
  • Vartokite kuo mažiau alkoholio.
  • Nerūkykite.
  • Reguliariai tikrinkitės sveikatą, ypač jei vartojate gydytojo skirtus vaistus arba sergate chronine liga.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (101)