Neleiskite nieko neveikti

Visuomenėje vis dar gajus stereotipas, jog vasarą reikia leisti vaikui pailsėti po įtemptų mokslo metų. Tačiau po kelis mėnesius trunkančių vasaros atostogų didžioji dalis vaikų į mokyklos suolus bei būrelius grįžta išsiblaškę, sunkiai sutelkia dėmesį. Kurį laiką jiems būna sunku susikaupti, vėl grįžti prie įprasto mokyklos ritmo bei kokybiškai mokytis.

„Tam, kad būtų išvengta tokių pasekmių ir vaikas lengvai pradėtų naujus mokslo metus, nereikia leisti jam per daug atsipalaiduoti ir nieko neveikti. Turiningos atostogos ir poilsis, žinoma, reikalinga ir labai svarbu, tačiau ne visą vasarą. Poilsio laiką galima efektyviau išnaudoti kognityvinių įgūdžių lavinimui. Tuomet ir pradėti naujus mokslo metus bus kur kas lengviau“, – atsiųstame pranešime spaudai pataria intelekto lavinimo centro „Brain Gym“ mokymų ir kokybės vadovė Justina Inkrataitė, padedanti vaikams ir suaugusiems geriau išnaudoti savo intelektualinį potencialą.

Kognityviniai įgūdžiai – tai gebėjimas sutelkti ir išlaikyti dėmesį per daug nereaguojant į išorinius dirgiklius, ilgalaikė ir trumpalaikė žmogaus atmintis, garsinės ir vaizdinės informacijos apdorojimas, loginiai gebėjimai bei kiti įgūdžiai, būtini efektyviam informacijos įsisavinimui.

„Jei kuris iš kognityvinių įgūdžių „šlubuoja“, vaikui gali kilti sunkumų mokantis, pavyzdžiui, gali būti sunkiau skaityti ar prasčiau sektis matematika“, – sako specialistė.

Justina Inkrataitė

Smegenų treniruotės – kaip žaidimas

Kognityvinių įgūdžių lavinimas arba smegenų treniruotės toli gražu neprimena to mokymosi, prie kurio daugelis įpratę mokykloje.

„Smegenų lavinimo užsiėmimų metu vyksta individualus darbas su vaiku. Tačiau tai neretai primena labiau žaidimą, o ne sausą mokymą“, – pasakoja J. Inkrataitė.

Norintys moksleivių atostogas praleisti ne tik įdomiai, kūrybingai, bet ir naudingai, gali išbandyti specialų vasaros kognityvinių įgūdžių lavinimo kursą „Summer BrainDrain“.

„Jeigu mokslo metais stinga laiko – tiek tėvai, tiek vaikai būna užimti darbais, mokslais, būreliais – vasarą gal lengviau galima rasti po dvi valandas per dieną. Smegenų treniruotės pagerins vaiko kognityvinius įgūdžius ir pradėsite naujus mokslo metus kur kas lengviau ir kokybiškiau“, – sako ekspertė.

Baigus visą kognityvinių įgūdžių lavinimo kursą žymiai pagerėja vaiko dėmesio koncentracija, ilgalaikė ir trumpalaikė atmintis, gebėjimas priimti ir apdoroti vaizdinę bei garsinę informaciją, jo loginis mąstymas, todėl mokytis tampa kur kas lengviau ir maloniau. Kurso pradžioje kiekvienam dalyviui atliekamas amerikiečių mokslininko K. Gibsono testas, kuris parodo, kurių kognityvinių įgūdžių jam labiausiai trūksta ar jie silpniau išlavinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)