Nesupranta, kam tas leidimas

Šio netradicinio renginio organizatorius savo „Facebook“ paskyroje rašė: „Yra gal pankų, mokančių groti pianinu ir nebijančių aukščio? Yra fainas, nekomercinis, laikinas projektas, kurį būtų jėga išnaudoti, kol dar yra galimybė, surinkus kelis pianistus ir nedidelę, iki 16 žmonių, klausytojų grupę“.

Delfi susisiekus su renginio organizatoriumi ir paprašius daugiau papasakoti apie šį renginį, kaip jame užtikrinamas dalyvių saugumas ir ar pavyko gauti tokiam renginiui leidimą iš savivaldybės, vyras neslėpė nuostabos, kad tokiai veiklai leidimas reikalingas. Jis piktinosi, kad į tai atkreipdami dėmesį žurnalistai sugriaus nelegalaus koncerto planus, nors muzikantai jau jame sutiko dalyvauti.

„Kultūrinio chuliganizmo“ organizatoriaus įrašas feisbuke

„Kieno leidimo prašyti? Tų, kas pakabino, tų, kam priklauso tiltas, savivaldybės, regioninio parko ar kieno leidimų ir kokių leidimų? Ženklų jokių draudžiančių nėra, vieta vieša, nieks nebuvo sugadinta. Vilniaus traukinių stotyje pianinas stovi, ten irgi leidimo reikia norint pagroti ar paklausyti?“, – karščiuojasi nelegalios veiklos organizatorius ir konkrečiau paklausus, ar buvo kreiptasi į Vilniaus miesto savivaldybę, tik dar labiau įsiaudrino.

„Tai jei jūs mokat groti pianinu ir norit pagroti pianinu, stovinčiu Vilniaus traukinių stotyje, eisite prašyti leidimo savivaldybės? Čia rimtai kalbat? Jei mokate savarankiškai saugiau pereiti per perėją, galite ją pereiti ar irgi leidimų kažkokių reikia? Jei norite parke atsisėsti ant suoliuko, kurį kažkas pastatė be leidimo, nesėdate?“, – retorinių klausimų laviną tęsė pašnekovas, norėjęs likti anonimu.

Saugu tik patirties turintiems alpinistams

Paklausus, kas užtikrina muzikantų ir koncerto žiūrovų saugumą, vyras juokiasi, kad jis užtikrinamas virvėmis: „Apraišai, virvės, apsaugos virvėms, laipiojimo įranga ir pan. Ten gi dalyvavo pagrinde visi alpinistai, speleologai, aukštalipiai, tie, kurie kasdien tą daro. Sistemos visiškai atskiros – tiek pianino, tiek kiekvieno žmogaus asmeniškai. Jei kažkokiu būdu nukristų pianinas ar kėdės, kiekvienas žmogus liktų kabėti ant savo įrangos“.

Vyras išreiškia nepasitenkinimą žurnalistų atkreiptu dėmesiu į nelegalią veiklą ir prilygina juos Grinčui.

„Nesaugu eiti ir į parduotuvę, pasižiūrėkit statistiką, kiek žmonių perėjoje yra nutrenkta ir kiek susižalojo panašaus tipo renginiuose. Kaip ir ėjimo per perėją metu, kiekvienas atsako už save asmeniškai, o ne savivaldybė ar kažkoks perėjų paišymo ar kelių tiesimo organizatorius. Visi pilnamečiai, visi supranta, ką daro, visi su savo įranga.

Taigi didžiausia problema čia yra požiūris ir pateikimas visuomenei. Visada gali atsirasti tas Grinčas, kuris dėl kelių like paspaudimų ar dėmesio yra pasiryžęs įsiveržti į smėlio dėžę ir išspardyti kitų smagiai žaidusių smėlio pilis, žaislus, sulaužyti kastuvėlius ir prisidengti tuo, kokį gerą darbą jis čia daro, nes neatsakingai žaidžiantys besilinksmindami gali smėlio į akis netyčia prisibarstyti“, – sako jis.

Komentaruose svarstant, kas galėtų prisijungti ir pagroti, „gyvos muzikos danguje“ organizatorius ragino nesibaiminti ir tuos, kurie galbūt primiršę savo grojimo įgūdžius.

„Tai čia juk neprofesionaliai. Pianinas išderintas, kėdė nestabili, klausytojai nereiklūs. Bele tik noro yra, viskuo kitu pasirūpinsim“, – rašo jis.

„Kultūrinio chuliganizmo“ komentarai po feisbuko įrašu

„Čia juk kaip važiavimas dviračiu – vienąkart išmokai ir moki. Čia netgi dar lengviau, klaidas bus nurašyti ant baimės, aplinkos, pianino gravitacijos...“, – dvejojančius dėl savo muzikinių sugebėjimų ragino vyras.

„Kultūrinio chuliganizmo“ komentarai po feisbuko įrašu

Instaliacijos autorius nežinomas

Paklaustas, kas yra originalus šios instaliacijos danguje sumanytojas ir kokia proga ji buvo įrengta, pašnekovas teigė nežinantis: „Kas ten žino, kokia proga. Mes pamatėm, kad kabo, ir pasinaudojom, turim įrangą, turim galimybes, pasidarėm koncertą. Galvojom dar kartą pasidaryti su profesionaliais muzikantais, bet, kaip suprantu, po Jūsų straipsnio jau nebepavyks“.

Susisiekus su Vilniaus miesto savivaldybe, rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vyr. specialistė Dovilė Ibianskaitė patvirtino, kad tokiam ir bet kuriems kitiems renginiams, vykstantiems sostinės savivaldybės ribose, leidimas yra reikalingas.

„Renginiams viešosiose vietose reikalingi leidimai, arba jei yra teikiama mokama paslauga klientams, tam irgi reikalingas leidimas. Pagal Vilniaus miesto savivaldybės tarybos Tvarkymo ir švaros taisykles, renginio organizatoriai jo metu turi užtikrinti renginio dalyvių ir žiūrovų saugumą, todėl jeigu renginio metu įvyksta nelaimė – už tai atsakingi yra renginio organizatoriai“, – tvirtina ji.

Vienas iš akcija susidomėjusių ir po organizatoriaus įrašu pakomentavusių muzikantų buvo žinomas pianistas, kultūrinių bei edukacinių projektų iniciatorius, visuomenės veikėjas Darius Mažintas. Jo nuomone, iniciatyva verta dėmesio, tačiau tik tuo atveju, jei yra legali.

„Aš tiesiog pamačiau pačią akciją, kuri man tikrai paliko įspūdį, juolab, kad panašių akcijų yra būta: kažkada ir su fortepijonu oro balionas kilo, ir plaustu čia plaukiojo... Bet dėl nelegalių dalykų aš nežinojau, tai tuomet viskas keičiasi. Jeigu įmanoma gauti legaliai ir gauti tam leidimus, tai tada vėlgi viskas kitaip“, – teigia pašnekovas.

Darius Mažintas

D. Mažintas sako, kad neatsisakytų pagroti ir pats, jei tik viskas būtų suplanuota pagal taisykles ir atsižvelgiant į dalyvių bei klausytojų saugumą.

Šio penktadienio ryte organizatorius pašalino iš savo feisbuko paskyros įrašą, kviečiantį dalyvauti nelegaliame koncerte.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)