Prie įvažiavimų į Kėdainių rajono miškus pastatyti specialūs įspėjamieji ženklai, o ir patys miškininkai, pasitelkę į pagalbą policijos pareigūnus, akyliau stebi miškus ir jų prieigas.

Draudžia niokoti mišką

Važiavimo keturračiais taisykles reglamentuoja Kelių eismo taisyklės – keturračiais galima važiuoti tais pačiais keliais, kaip ir kitoms motorinėms transporto priemonėms. Tai reiškia – draudžiama važinėti bekele ir natūralia miško paklote. Tačiau šio draudimo, deja, paiso ne visi.

Atsiranda tokių, kurie motociklais ir keturračiais niokoja miško paklotę. Todėl norėdami dar kartą perspėti bei sudrausminti pažeidėjus, miškininkai prie įvažiavimų į miškus pastatė specialius ženklus, kuriuose surašyta informacija, kokios baudos numatomos už miško niokojimą.

Tiksi supratimo

Pastatę specialius ženklus miškininkai tikisi, kad keturračių vairuotojų sąmoningumas ir atsakomybė už aplinką, kurioje jie važinėja, didės, nes Kėdainių mieste ir rajone yra trasų, skirtų važinėtis keturračių ir motociklo sporto entuziastams, todėl, galėdami rinktis legalias trasas, nevažinės bekele po miškus, darydami žalą gamtai.

Pastatę specialius ženklus miškininkai tikisi, kad keturračių vairuotojų sąmoningumas ir atsakomybė už aplinką, kurioje jie važinėja – didės. Taip pat bus organizuojami bendri miškininkų ir policijos pareigūnų reidai.

„Aš manau, kad turi būti tam skirtos trasos, tikrai ne ten, kur kam šauna į galvą pasivažinėti.

Miškas – šventa vieta. Jau gal gana to, kiek iš jo paimame. Tai yra mediena, vaistažolės, grybai, žvėriena ir t.t.

O motorinės transporto priemonės ardo miško paklotę (kiek ten gyvų organizmų), kelią triukšmą ir didelę baimę gyvūnams, o ir žmonėms, kurie ateina čia ramybės ieškoti motociklų garsai ramybės nepriduoda.

Aš už tai, kad visi turėtume savo vietą pomėgiams vystyti“, – komentavo Kėdainių rajono Skaistgirio girininkijos girininko pavaduotoja Vaida Venckuvienė.

Labai pavojinga

Miškininkė pažymi, kad keturračiais ar motociklais važinėti miške yra labai pavojinga, mat gali įvykti skaudi nelaimė.

„Keturračiais, motokrosiniais motociklais dažnai dar važinėjama ten, kur yra natūralūs žmonių išminti keliukai. Jais labai dažnai vaikšto žmonės ir pasitaiko labai pavojingų situacijų, kuomet iš po krūmo išlenda koks motokrosininkas, tada žmogus turi gult į krūmus, kad ant sprando motociklas neužvažiuotų. Tai tikrai nėra normalu.

Mano nuomone, motociklų sportas yra gerai, bet tik tam skirtose vietose. Kas daugiau, jei ne mes vieni kitus saugosime“, – sako V. Venckuvienė.

Daugiau dėmesio

Miškininkai pastebi, kad vis daugiau keturračiais važinėjančių vairuotojų nesirenka važiuoti keliais, o atvirkščiai – niokoja miško paklotę važiuodami tiesiai per miškus, draustinių šlaitus ar net pažintinius takus, ne kartą miškininkai rado ratais išdraskytus neseniai pasodintus medelius. Labiausiai miškų paklotė suniokojama, kai važinėjamasi po lietaus, esant šlapiai žemei – tuomet paliekamos ypač gilios provėžos.

Miškininkai, pasitelkę į pagalbą policijos pareigūnus, akyliau stebi miškus, stato miškuose ženklus, draudžiančius važiuoti keturračiais, organizuoja specialius reidus.