Apie tai, kokią žalą padaro žmonių paliktos šiukšlės laidoje Delfi 11 kalbėjomės su gamtininku Selemonu Paltanavičiumi ir Valstybinės miškų urėdijos vadovu Valdu Kaubre.

„Apie klimato kaitą kalbėti reikia atsargiai. Mes per greitai vertiname ir aiškiname. Tyrimų periodas per daug trumpas. Klimato kaita neįvyksta per metus ar dvejus“, – pastebi S. Paltanavičius, tačiau jis pastebi, kad žmonės per karantiną plūstelėjo į mišką ir jie pasiekė net tas vietas, kur iki šiol nebuvo aptinkami. Tačiau jie važiavo gėrėtis gamta, o ne šiukšlinti. Iš kitos pusės, tiesa ir ta, kad miškus ne visi mylime.

V. Kaubrė įvardina ir kitą aspektą, kurį atnešė karantinas. Žmonės, kurie nuo balandžio paprastai atrasdavo užsienio kurortus, dabar plūstelėjo į mišką ir išvežė į ten šiukšles. Jų padaugėjo kartais.

S. Paltanavičius įvardino ir pavojingiausią šiukšlę – tuščius butelius.

„Šių butelių viduje būna likę saldaus skysčio, kuris traukia vabalus. Kartą prapjoviau numestą plastikinį butelį ir suskaičiavau 800 ten žuvusių vabalų. Vienu švystelėjimu mes atėmėme tiek gyvybių“, – piktinasi S. Paltanavičius.

V. Kaubrė sako, kad susiduria ir su nauju pavojumi – motociklininkais ir keturračių vairuotojais. Jie supranta, kad gali važiuoti greitai ir niekas jų nepagaus. Todėl jie siautėja naikindami miško paklotę.

„Net per karantiną sodinome mišką ir su liūdėsiu galime konstatuoti, kad jau kitą rytą dalis mūsų pasodintas medelynas būdavo sunaikinamas keturračių vairuotojų|“, – sako V. Kaubrė ir pabrėžia, kad važinėti galima tik įrengtais keliais, o automobilį statyti tik tam skirtose vietose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)