Reaguojant į Vašingtono veiksmus prieš keturias Kinijos valstybines žiniasklaidos priemones, „Associated Press“, „United Press International“, CBS ir NPR nurodyta pateikti atitinkamą informaciją ir detales apie visą joms priklausantį nekilnojamąjį turtą Kinijoje, nurodė Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Zhao Lijianas.

Kinijos veiksmai yra „absoliučiai būtinos atsakomosios priemonės reaguojant į Jungtinių Valstijų nepagrįstą spaudimą Kinijos žiniasklaidos organizacijoms Jungtinėse Valstijose“, sakė jis per eilinę spaudos konferenciją.

Valstybės departamentas birželio 22 dieną pakeitė keturių šalyje veikiančių Kinijos valstybinės žiniasklaidos organizacijų statusą, paskelbdamas jas užsienio atstovybėmis. Vasario mėnesį analogiškas sprendimas buvo priimtas dar keturių Kinijos žiniasklaidos priemonių, kurias Vašingtonas laiko propagandos įrankiais, atžvilgiu.

Visas devynias žiniasklaidos priemones „iš esmės kontroliuoja Kinijos Liaudies Respublikos vyriausybė“, birželį sakė Valstybės departamento atstovė Morgan Ortagus.

Kai pirmai žiniasklaidos priemonių grupei buvo nurodyta sumažinti Jungtinėse Valstijose dirbančių savo darbuotojų kinų skaičių, Pekinas išsiuntė iš šalies daugiau kaip 12 JAV piliečių, dirbusių leidiniuose „The New York Times“, „The Wall Street Journal“ ir „The Washington Post“.

Pekinas taip pat nurodė šiems laikraščiams, radijui „Amerikos balsas“ („Voice of America“) ir žurnalui „Time“ raštu pateikti informaciją apie savo darbuotojus, finansus, operacijas ir nekilnojamąjį turtą Kinijoje.

Zhao Lijianas trečiadienį sakė, kad JAV suvaržymai Kinijos žiniasklaidai „atskleidė JAV peršamos vadinamosios spaudos laisvės veidmainystę“.

Kinija ragina JAV „ištaisyti savo klaidas, nutraukti politinį spaudimą ir atšaukti nepagrįstus suvaržymus kinų žiniasklaidai“, sakė ministerijos atstovas.

Visos devynios Kinijos valstybinės žiniasklaidos organizacijos privalės teikti Valstybės departamentui informaciją apie JAV dirbančius savo darbuotojus ir nekilnojamojo turto sandorius. Jų žurnalistinis darbas nebus ribojamas, birželį sakė JAV pareigūnai.

Pekino ir Vašingtono santykiai smarkiai pablogėjo, šalims žeriant viena kitai kaltinimus dėl koronaviruso pandemijos ir žmogaus teisių pažeidimų.

Jungtinės Valstijos kartu su kitomis Vakarų šalimis pasmerkė antradienį Kinijos priimtą kontroversišką naują saugumo įstatymą Honkongui. Dėl šio įstatymo JAV nutraukė strateginių gynybos prekių eksportą į šį pusiau autonominį miestą ir panaikino jam suteiktą specialųjį prekybos statusą.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas antradienį pareiškė „vis labiau ir labiau“ pykstantis ant Kinijos dėl koronaviruso pandemijos, kaltindamas ją neveiklumu ir skaidrumo stoka.

Savo ruožtu Kinija kaltina D. Trumpo administraciją pandemijos politizavimu siekiant nukreipti dėmesį nuo to, kaip ji pati dorojasi su liga.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo praėjusį mėnesį Havajuose susitiko su Kinijos aukšto rango pareigūnu Yang Jiechi, tačiau šis susitikimas nepadėjo pagerinti dvišalių santykių.