„Aš didžiuojuosi, kad esu sankcijų, kuriomis siekiama nutraukti jo (dujotiekio – red.) statybą, bendraautorius ir sveikinu Senatą už šios prioritetinės pozicijos įtraukimą į gynybos biudžeto projektą“, – tviteryje pabrėžė jis.

Jo žodžiais, Rusijos valdžia nori projektą naudoti kaip „prievartos įrankį“, o jo tikslas – padidinti Lenkijos ir Ukrainos priklausomybę nuo rusiškų dujų.

Kaip jau buvo skelbta, JAV Kongreso Atstovų Rūmams praėjusios savaitės pabaigoje abiejų partijų atstovų parengtas įstatymo projektas dėl sankcijų Rusijos antrojo eksporto dujotiekio per Baltijos jūrą „Nord Stream 2“ projektui išplėtimo. Šis projektas atitinka šio mėnesio pradžioje JAV Senatui pateiktąjį. Taigi, abu JAV Kongreso rūmai dabar vienu metu svarstys papildomas ribojančias priemones „Nord Stream 2“ projekto įgyvendinimui.

2019-ųjų gruodžio 20-ąją JAV prezidentui Donaldui Trumpui paskelbus sankcijas „Nord Stream 2“ projektui, šio dujotiekio tiesimas Šveicarijos bendrovės „Swiss Allseas“ trimis specialiais laivais buvo nedelsiant nutrauktas. Vamzdynas buvo nutiestas 94 proc., projekto įgyvendinimas sustojo.

Kremliaus kontroliuojamas „Gazprom“, kuris yra vienintelis faktinis šio projekto vystymo bendrovės akcininkas, tikisi dujotiekį šiemet baigti tiesti nuosavu daugiafunkciniu statybos laivu „Akademik Čersky“.

Šiuo metu galiojančios JAV sankcijos „Nord Stream 2“ yra nukreiptos prieš laivus, tiesiogiai užsiimančius vamzdžių klojimu po vandeniu. Naujų sankcijų taikiniai – laivų draudikai bei aptarnavimo įmonės, atliekantiems geodezinius, tranšėjinius, suvirinimo ir kitus darbus. Sankcijos taip pat būtų nukreiptos prieš įmones, atliekančioms dujotiekio bandymus ir sertifikavimą – darbus, be kurių jis negali būti pradėtas naudoti.

Apie 10 mlrd. eurų kainuosiantis, 55 mlrd. kubinių metrų metinio pralaidumo vamzdynas „Nord Stream 2“ Baltijos jūroje nuo Rusijos iki Vokietijos klojamas greta daugiau nei aštuonerius metus jau veikiančio, tokio pat pajėgumo dujotiekio „Nord Stream 1“.