Atmetus prietarus ir mitus, negalima paneigti, kad besilaukianti moteris patiria daugiau nepatogumų – dažnai nėščiąsias vargina pykinimas, kojų tinimas, nugaros skausmas, rašoma pranešime spaudai. Nerimo prideda ir sparčiai besikeičiantis svoris, besitempianti kūno oda. Žinoma, šiais laikais vis dar gajūs prietarai, susiję ir su nėščiųjų sportavimu ar masažais, tačiau dvi grožio terapijos ir chirurgijos klinikos „Sugihara“ specialistės – sporto trenerė Miglė Samoškienė bei kūno priežiūros specialistė Olga Tarasova – sako, jog pats laikas tuos mitus griauti.

„Augant vaisiui didėja pilvukas, auga ir moters svoris, keičiasi jos laikysena, tad atsiranda nugaros, kaklo skausmas“, – sako kūno priežiūros specialistė O. Tarasova. Ji pataria nešioti specialiai nėščiosioms skirtą diržą, kompresines pėdkelnes, o nuo trečio nėštumo mėnesio kūną tepti nuo strijų apsaugančiais geliais ar kremais – tai padės išvengti strijų, sudrėkins odą, ne taip jausis tempimas. Tiek namuose, tiek grožio klinikoje galima ir net rekomenduojama besilaukiančiai moteriai atlikti švelnius kojų masažus, tokiu būdu pagerinant kraujotaką, padedant atsipalaiduoti.

Olga Tarasova

„Moteris nėštumo metu yra veikiama įvairių hormonų, tad ir jos nuotaikos gali svyruoti, į tai būtina atsižvelgti ir leisti, net paskatinti ją skirti laiko sau. Profesionalus nugaros masažas nėščiajai sėdint galimas kone iki pat paskutinio mėnesio, nes svoris vis auga, spaudimas, skausmas bei raumenų įtampa didėja, o tokio masažo metu sėdint pilvas nebus spaudžiamas ir nesukels jokio pavojaus mamai ar kūdikiui“, – pasakoja O. Tarasova. Ji pabrėžia, kad dažniausiai pas specialistus lankosi tos būsimos mamos, kurios savo kūno priežiūrą ir iki nėštumo patikėdavo profesionalams, dabar tik pasikeičia pačių masažų pobūdis. Na, o jau pagimdžius ir nustojus maitinti kūdikį specialistė pataria rinktis masažus pagal poreikius. Yra gausus pasirinkimas: odą stangrinantis, naikinantis strijas ir celiulitą naikinantis, liekninantis masažas, įvairūs įvyniojimai, kurie tikrai padės atsipalaiduoti, sustiprėti bei susigražinti prarastas kūno formas.

Iki gimdymo taip pat rekomenduojama atlikti odos šveitimą, tai kartu ir masažas ir odos priežiūra. Jau po gimdymo mamos būna išsirinkusios ir susiplanavusios, kokius anticeliulitinius, stangrinamuosius ar liekninamuosius masažus jos rinksis, tačiau tai galima pradėti planuoti tik baigus žindyti.

Vanduo gydo ir maitina

Dabar, kai viskas pasiekiama internetu, patarimais, gudrybėmis ir patirtimi moterys dalijasi įvairiose socialinių tinklų grupėse. Kalbant apie nėštumo metu patiriamus skausmus ir nepatogumus, daugelis moterų vienareikšmiškai pripažįsta, kad panirus į vandenį visi negerumai labai greitai dingsta – gal todėl nėščiųjų mankštos vandenyje pirmauja kaip viena populiariausių ir geriausiai savijautą veikiančių terapijų. Tokias mankštas vedanti grožio terapijos ir chirurgijos klinikos sporto trenerė Miglė Samoškienė sako, kad teiginys, jog vanduo gydo, yra neabejotinai teisingas.

Miglė Samoškienė

„Labai gera matyti atsargiai į baseiną sulipančias įvairių dydžių pilvukų savininkes, kurios staiga pavirsta beveik gulbėmis – vanduo it ranka nuima visą svorį, tempimą, nepatogumą ir tai labai atsispindi moterų veiduose. Palengvėjimas – tą tikrai matau jų veiduose, matau, kaip atsipalaiduoja raumenys, ir jos visai kitaip juda po mankštos. Žinoma, kitaip ir būti negali – mes sportuojame, tad stiprėja raumenys, nešioti vaikutį tampa lengviau. Reguliariai lankant mankštas ir nugaros skausmai nekamuoja, ir, kiek pasakojo moterys, grįžtančios pas mus jau į kitas procedūras ar į sporto salę, gimdymas būna gerokai lengvesnis“, – moterų patirtimi dalijasi M. Samoškienė.

„Mamų atnaujinimas“ – vis populiarėjantis komercinis „brendas“

Tenka pripažinti, kad dalies moterų organizme nėštumas ir gimdymas palieka negrįžtamus pokyčius. Žinoma, po gimdymo laikantis sveikos mitybos principų ir sportuojant kūnas dažniausiai grįžta į prieš tai buvusias formas, tačiau tam tikram procentui moterų prireikia ir plastikos chirurgo įsikišimo. „Kiek to reikės, priklauso nuo nėštumo metu priaugto svorio, kiek padidėjo, o vėliau sumažėjo krūtys, koks odos elastingumas, kiek ji grįžo į vietą, arba priešingai – negrįžo. Šie faktoriai lemia, ar bus reikalinga, ir jei bus reikalinga, tai kokio pobūdžio operacija. Dažniausiai po nėštumo tenka koreguoti krūtinę ir pilvą, net ir specialus rinkodarinis pavadinimas tokiai korekcijai sukurtas – mommy makeover (mamos atnaujinimas). Moterys yra šią procedūrą pamėgusios, nes vienu metu koreguojamos krūtys ir pilvas. Tokios operacijos atliekamos seniai, tačiau pavadinimas palyginti naujas, bet jau spėjęs išpopuliarėti. Operacijos metu krūtys arba pakeliamos, arba įdedami implantai, o kartais, žinoma, tenka ir implantus įdėti, ir pakelti pačią krūtinę. Beje, kartais tokių operacijų metu tenka krūtis ne didinti, o priešingai – mažinti. Tai patogu, nes jei moteris iki tol nesiryžo operacijai, po gimdymo tam tikrai tinkamas laikas“, – pasakoja plastikos chirurgas Darius Radzevičius.

Darius Radzevičius

Pilvas dažniausiai operuojamas ne tik dėl riebalų pertekliaus, bet ir dėl išsiskyrusių pilvo raumenų. Tokiu atveju rekomenduojama atlikti pilvo plastiką su riebalų nusiurbimu. Pilvo plastikų gali būti įvairų rūšių – mini, dalinė. Kokia būtent reikalinga konkrečiu atveju, spendžiama individualaus susitikimo su chirurgu metu. Tiesa, už tokią atnaujinimo operaciją teks pakloti nemenką sumą pinigų. Mommy makeover įvairiose klinikose kainuoja apie 5 tūkst. eurų.

Kokia rizika ateities nėštumui?

Delfi domėjosi, ar tokios operacijos nekenkia ateities nėštumams. Ginekologė Emilija Bogužienė pasakojo, kad Lietuvoje tokių moterų, kurios po plastinės operacijos vėl pastotų ir gimdytų, nėra daug, todėl sunku daryti išvadas. „Visa plastinė chirurgija turi savų privalumų ir trūkumų. Kalbant apie nėštumą po tokios operacijos, reikia pabrėžti vieną dalyką – jei gimdymo metu prireiks Cezario operacijos, patekimas į gimdą bus apsunkintas dėl randinio audinio. Pačiam nėštumui didelės įtakos pilvo plastinė operacija neturėtų daryti. Kai kur rašoma, kad gali būti nebent didesnis skausmas. Be to, jei po operacijos bus pakartotinis nėštumas, yra rizika, kad reikės vėl atlikti plastinę operacija jau po gimdymo. Todėl visos plastinės operacijos, kurios liečia moters pilvo sritį, turėtų būti rekomenduojamos jau po šeimos plano įgyvendinimo. Nes jei moteris pagimdė vaiką, pasidarė plastinę operaciją, o po poros metų vėl nusprendė gimdyti, tai byloja apie vienpusišką požiūrį", – sakė medikė.

Emilija Bogužienė

Anot jos, geriausias laikas tokioms operacijoms – po visų nėštumų. O jei jau taip nutiko, kad po operacijos moteris labai jau vaikučio užsimanė, turėtų praeiti bent pusę metų. „Kadangi gimda auga devynis mėnesius, auga lėtai, didesnių komplikacijų dėl to tikrai neturėtų būti. Bet, kaip jau minėjau, Cezario operacija tikrai nebus tokia sklandi kaip kad moteriai, kuriai nebuvo daryta plastinė operacija", – teigė ginekologė.

Paklausta, ar moterims, pasidariusioms plastinę krūtų operaciją, gali būti sunkumų žindant, gydytoja teigė, kad bėdų neturėtų būti. „Tokios operacijos nesunaikina liaukinio audinio, todėl žindymui netrukdo", – sakė gydytoja.

Ji pridūrė, kad visada gali būti išskirtinių atvejų, todėl pastojus po tokios operacijos gydytojo ginekologo konsultacija turėtų būti kuo greičiau. „Reikėtų individualiai aptarti galimas rizikas konkrečiam žmogui ir konkrečiam nėštumui", – teigė medikė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)