„Delfi“ šaltinių žiniomis, premjeras Saulius Skvernelis bus pirmas. Jis jau anksčiau yra oficialiai patvirtinęs, kad kandidatuos ir vienmandatėje sostinės Karoliniškių apygardoje, kurioje buvo išrinktas 2016 metais.

Antras sąraše turėtų būti partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis. Šaltinių teigimu, kol kas jis nutaręs nekandidatuoti vienmandatėje apygardoje, ir dar nėra aišku, kas iš valstiečių ir žaliųjų kandidatuos Šilainiuose (Kaune), kur 2016 m. kandidatavo R. Karbauskis.

Šaltinių žiniomis, trečias sąraše bus sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, ketvirta – Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė, penktas – Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša.

Į pirmą dešimtuką turėtų pakliūti Seimo vicepirmininkai Rima Baškienė ir Arvydas Nekrošius, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Valius Ąžuolas, Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkė Guoda Burokienė, Seimo Sveikos gyvensenos komisijos pirmininkas Dainius Kepenis.

Pasak šaltinių, aukštas vietas turėtų gauti ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Dainius Gaižauskas, šio komiteto narys Jonas Jarutis, parlamentarė Aušrinė Norkienė.

Karbauskis: jokio sąrašo nėra

LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis tikino, kad jokio sąrašo šiuo etapu dar nėra, todėl paskelbta informacija nėra teisinga.

„Aš suprantu, kodėl tai yra daroma. Juk pirmas apie tai maždaug prieš savaitę pradėjo šnekėti Seimo pirmininkas. Ir aš pasakiau, kad tai – absurdas. Tai ir yra absurdas. Jokio sąrašo nėra“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Politikas įtaria, kad tokia informacija yra susijusi su klausimais, iškilusiais Liberalų sąjūdyje, kur V. Pranckietis reitinguotas į trečią vietą.

„Liberalai, nes jie neranda reitingavimo Seimo pirmininko. Ir, mano nuomone, tai yra faktas, kad visa tai – sandoris su partijos vadovybe. Atitinkamai bando sukurti viziją, kad demokratijos – kitur.

Mūsų reitingavimo tvarka yra pati demokratiškiausia lyginant su visomis partijomis, kurios šiandien šneka apie demokratiją. Partijos pirmininkas ir sąrašo lyderis negali koreguoti sąrašo. Sąrašą koreguoti gali valdyba“, – sakė R. Karbauskis.

Dar jis įtaria, kad čia pirštus galėjo prikišti konservatoriai.

„Kitas skandalas, tiksliau – partijos narių valia, kad konservatyvių požiūrių Seimo narių po reitingavimo yra priekyje, prieš liberalių požiūrių konservatorių partijos narius: abu partijos sąrašo lyderiai yra visiški liberalai. Šitoje situacijoje aš suprantu, kad jiems yra didesnė konfliktinė situacija, nes tai – vertybių klausimas. Mes tokios bėdos neturime, ir, žinoma, nėra problemos, kad kas nors iš šalies, perbėgęs iš kitos partijos, įsiverš į sąrašą ir užims labai aukštą vietą“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Paaiškino, kokios procedūros vyksta dabar

Pasak partijos pirmininko, kaip tik šiuo metu internete dar tik dedamos anketos.

„Iš viso jokio sąrašo būti negali. Kada tas sąrašas bus, Jūs suprasite, kad aš sakiau tiesą, o tie, kas Jums teikia informaciją, melavo. Pas mus visi puikiai žino, kad sąrašo reitingavimas bus tarybos posėdyje, ir paskui valdyba nutars, ar reikia jį koreguoti“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Partijos lyderis svarstė, kad „logiškai tas sąrašas nebus toks, kaip rašoma“.

„Trijų pirmų pozicijų sutapimas gali būti, nes tai yra aukščiausią reitingą turintys žmonės. (…) Bet aš jaučiu, kad galutinis rezultatas parodys, jog tas sąrašas netikras. Aš matau porą pozicijų, kur darbas Seime ir mūsų požiūriai į tarpusavio diskusijas rodo, kad taip nebus. O, kaip bus, aš nežinau. Įvyks sąrašo reitingavimas ir tada paaiškės“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Sąrašas bus pristatytas per partijos tarybą

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas yra sakęs, kad pirminis valstiečių sąrašas Seimo rinkimams bus pristatytas liepos 10 d. vyksiančio partijos tarybos posėdžio metu. Kartu R. Karbauskis pažymėjo, kad LVŽS narių reitinguotas kandidatų sąrašas gali būti koreguojamas tik partijos valdybos, rašė ELTA.

„Laukiame liepos 10 d. – numatytas tarybos posėdis, per kurį bus reitinguojami sąrašai. (...) Mes tikrai nepavėluosime“, – trečiadienį „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ sakė R. Karbauskis.

Pasak valstiečių lyderio, sąrašo formavimas vyksta demokratiškai.

„Mes turime tvarką, kuri patvirtinta partijos tarybos, – viskas vyksta gana demokratiškai. Tai, ką daro opozicija, bandydama aiškinti, kad mažiau demokratijos pas mus nei pas kitus, tai pasakysiu vieną: daugelyje partijų yra parašyta, kad pirmininkai gali tvarkyti sąrašą. Kalbant apie mus, valdyba tvarko sąrašą. Aš nenorėjau, kad vienas žmogus galėtų tvarkyti po to, kai jį reitinguoja taryba. Kitų daugelio partijų pirmininkai turi tokią išimtinę teisę“, – pažymėjo R. Karbauskis.