Kandidatai varžysis dėl didesnio vietų skaičiaus – jis bus padidintas nuo 167 iki 277, sakė neseniai paskirtos Nacionalinės rinkimų tarybos pirmininkė Indira Alfonzo.

„Vieningai apsvarstėme ir sukūrėme specialias taisykles... šio gruodžio parlamento rinkimams“, – sakė I. Alfonzo, paskelbdama apie vietų parlamente skaičiaus padidinimą. Konkrečios rinkimų datos ji nenurodė.

Juano Guaido, kurį maždaug 60 valstybių pripažįsta laikinuoju Venesuelos prezidentu, vadovaujama opozicija kaltina prezidento Nicolas Maduro vyriausybę norint surengti rinkimus be „minimalių skaidrumo sąlygų“.

Pagrindinės opozicinės partijos jau paskelbė rinkimų boikotą, o JAV apkaltino N. Maduro bandymu suklastoti rinkimus paskiriant režimui palankią rinkimų instituciją.

JAV yra tarp dešimčių šalių, oficialiai remiančių Nacionalinio Susirinkimo pirmininką J. Guaido, atsisakantį pripažinti N. Maduro dėl to, kad jo perrinkimas 2018 metais buvo suklastotas.

N. Maduro prezidento postą perėmė 2013-aisiais mirus jo pirmtakui Hugo Chavezui. Socialistas lyderis valdė naftos turtingą šalį geležiniu kumščiu, bet Venesuelos ekonomika patyrė didžiulį nuosmukį.

Jis yra sužlugdęs kelis bandymus jį nuversti, taip pat J. Guaido raginimą sukilti, ir išlaiko įtakingų ginkluotųjų pajėgų paramą.

N. Maduro sveikino rinkimų tarybos pranešimą ir pridūrė, kad jo Socialistų partija jau dirba su ją palaikančiomis organizacijomis dėl kandidatų iškėlimo.

„Pasirengsime naujo Nacionalinio Susirinkimo gimimui, – sakė jis, kalbėdamas per valstybinę televiziją VTV. – Nesivelsime į farsus, kaip nesivėlėme 2018 metų gegužę.“

Opozicija šiuo metu nustumta į šalį, tad vyriausybė gali laisvai atgauti parlamento kontrolę, kurią prarado 2015 metų gruodį, kai opozicija sutriuškino N. Maduro Socialistų partiją ir gavo 112 iš 167 vietų.

Nacionalinis Susirinkimas yra vienintelė vyriausybinė institucija opozicijos rankose. Tačiau jo galios yra didele dalimi simbolinės, nes realias galias uzurpavo atskiras, N. Maduro įkurtas Steigiamasis susirinkimas, sudarytas iš atrinktų vyriausybės šalininkų.