„Norėsime išgirsti, kaip tarnybos mato tam tikrus procesus dėl investicijų į mūsų strateginius objektus, kaip vertina juos, kur mato rizikas arba grėsmes, jeigu mato, kokių veiksmų planuoja imtis arba ko tikisi iš politikų“, – BNS sakė Seimo NSGK pirmininkas „valstietis“ Dainius Gaižauskas.

Į komiteto posėdį kviečiami Valstybės saugumo departamento, Antrojo operatyvinių tarnybų departamento, Užsienio, reikalų ministerijos, Vyriausybės atstovai.

Šiemet tradiciniame grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime Lietuvos žvalgyba minėjo Kiniją, kaip valstybę, kuri technologijų plėtra ir ekonominiais įtakos svertais didina geopolitinę įtaką ir sukuria prielaidas jos ekonominiuose projektuose dalyvaujančių valstybių pažeidžiamumui.

„Juostos ir kelio iniciatyva“ ir kitais strateginio vystymosi projektais Kinija siekia globalaus ekonominio dominavimo ir technologinio pranašumo“, – rašoma žvalgybos ataskaitoje.

Žvalgybos duomenimis, 2019 metais didžiausią potencialių investuotojų srautą sudarė asmenys, siekę investuoti finansų ir kredito sektoriuje. Pastebėtas didėjantis investuotojų iš trečiųjų šalių susidomėjimas steigti finansinių technologijų, mokėjimų ir elektroninių pinigų įmones. Tačiau kai kurie investuotojai pasitraukė, sužinoję apie pradėtą patikrą dėl jų atitikties nacionalinio saugumo interesams.