Egzaminas visoje Lietuvoje prasidės 9 val. ryto ir truks tris valandas. Užsienio kalbos (anglų) egzamino užduotį sudaro trys dalys: sakytinio teksto supratimas (klausymas), rašytinio teksto supratimas (skaitymas) ir rašytinio teksto kūrimas (rašymas). Pirmosios dalies – klausymo trukmė yra 30 min. Pavėlavę kandidatai per klausymo dalį į egzamino patalpą nebeįleidžiami.

Kaip informuoja Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, egzaminų pasirinkimai nesikeičia jau kelintus metus iš eilės. Daugiausiai dvyliktokai rinkosi laikyti būtent anglų kalbos valstybinį brandos egzaminą, tokių bus 18 653.

Abiturientų įspūdžiai – įvairūs

„Delfi“ apsilankė Rudaminoje, Vilniaus r. „Ryto“ gimnazijoje ir teiravosi, kaip po egzamino jaučiasi abiturientai. Pirmasis po egzamino išėjęs dvyliktokas buvo šiek tiek sutrikęs, tačiau tikino, kad jeigu visą laiką mokeisi, tada neturėjo būti sunku.

„Egzaminas nepasirodė per daug sunkus, atlikau visas užduotis. Anglų kalbos mokiausi ne tik per pamokas, bet ir padėjo tobulinti kompiuteriniai žaidimai. Manau, kad tikrai turėčiau išlaikyti, juk visi išlaiko. Tikriausiai“, – trumpai aiškino jis.

Mokiniai pasakojo, kad rašymo temos, laiškas ir esė, buvo susijusios su šių dienų aktualijomis. Laiške vaikai turėjo argumentuoti, kad dėl kilusios koronaviruso pandemijos atsisako bilietų į renginį, o esė turėjo papasakoti, kaip sekėsi mokytis nuotoliniu būdu.

Dar viena abiturientė pasakojo, kad nenorėjo laikyti anglų kalbos egzamino, tačiau paskutinę minutę brolis įkalbėjo tai padaryti. Pasak jos, ji nori stoti į Vilniaus kolegiją, todėl ir pasiryžo šiam iššūkiui.

„Lengviausia gal buvo rašymo dalis, bet tikiuosi, kad viską gerai padariau. Lauksiu rezultatų“, – teigė ji.

Kita dvyliktokė pasakojo, kad norėtų mokytis kosmetologiją, todėl irgi turėjo rinktis šį egzaminą. „Stengiausi, kaip geriau, bet labai lengva nebuvo“.

Trečia sutikta abiturientė tvirtino, kad jos specialybei visiškai nereikia anglų kalbos ir šiaip jos nenaudoja po pamokų.

„Vis dėlto laiškas ir esė man pasirodė lengvi,nes buvau pasiruošusi rašyti panašiomis temomis“.

Karantino režimas Lietuvoje pasibaigė birželio 16 d., tačiau saugant visų egzaminų dalyvių sveikatą, šiemet jiems organizuoti keliami didesni saugumo reikalavimai.

Egzaminus mokiniai turi laikyti devynių asmenų, o informacinių technologijų – šešių asmenų grupėse. Pernai egzaminai laikyti 14 asmenų grupėse. Taip pat nustatytas ir didesnis atstumas tarp kandidatų, patalpos aprūpintos dezinfekcinėmis priemonėmis. Į egzaminą atvykstantys abiturientai turi atsinešti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, egzamino užduočiai atlikti reikalingas priemones.

Rekomenduojama dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones: veido kaukes, respiratorius, mūvėti vienkartines pirštines.

LAMA BPO duomenimis, asmenys, nuo 2019 m. Lietuvoje įgiję vidurinį išsilavinimą ir pretenduosiantys į pirmosios pakopos ir vientisųjų studijų valstybės finansuojamas vietas, turi būti išlaikę:

lietuvių kalbos ir literatūros valstybinį brandos egzaminą;

užsienio kalbos (anglų, vokiečių ar prancūzų) egzaminą ne žemesniu nei B1 lygiu pagal Bendruosius Europos kalbų metmenis. Užsienio kalbos mokėjimo lygis būtų nustatomas, laikant valstybinį brandos egzaminą (brandos egzaminas turi būti įvertintas ne mažiau kaip 16 balų) arba tarptautinį užsienio kalbos egzaminą;

matematikos valstybinį brandos egzaminą (išskyrus į menų studijų programas).

Taip pat privalomas penkių dalykų geriausių metinių įvertinimų aritmetinis vidurkis, kuris, suapvalintas iki sveiko skaičiaus, turi būti ne mažesnis negu 7, jeigu asmuo pretenduoja studijuoti universitete, ir ne mažesnis negu 6, jeigu asmuo pretenduoja studijuoti kolegijoje, iš šių privalomų mokytis dalykų:

lietuvių kalba ir literatūra;

gimtoji kalba (baltarusių arba lenkų, arba rusų, arba vokiečių);
užsienio kalba;

matematika;

istorija arba geografija, arba integruotas istorijos ir geografijos kursas;

biologija arba fizika, arba chemija, arba integruotas gamtos mokslų kursas;

meninio ugdymo srities dalykas arba technologijų programos krypties dalykas, arba integruotas menų ir technologijų kursas, arba specializuoto ugdymo krypties (dailės arba inžinerinio, arba meninio, arba muzikos) programos dalykas;

bendroji kūno kultūra arba pasirinkta sporto šaka, arba specializuoto ugdymo krypties (sporto) programos dalykas.

Egzaminų sesija prasidėjo vėliau nei įprasta

Pagrindinės sesijos valstybiniai brandos egzaminai prasidės 2020 m. birželio 22 d. ir vyks iki liepos 21 d.

Pakartotinės sesijos egzaminai vyks nuo liepos 22 d. iki rugpjūčio 4 d.

Pagrindinės sesijos valstybinių brandos egzaminų rezultatai bus skelbiami iki rugpjūčio 5 d.

Didžiajai daliai valstybinius brandos egzaminus išlaikiusių mokinių brandos atestatus mokyklos galėtų pradėti teikti rugpjūčio 7 d. Apeliacijų ir pakartotinės sesijos rezultatai bus paskelbti iki rugpjūčio 17 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)