Mitas: Visa kosmetika yra chemija

Statusas: Patvirtinta

Didžioji dalis kosmetikos, kurią galite įsigyti rinkoje, gali turėti natūralios, ekologiškos (organinės) kosmetikos statusą, gali būti sukurta tik iš dirbtinai laboratorijose susintetintų medžiagų. Ir visi šie išvardyti kosmetikos tipai yra chemija, nes net oras, kurį dabar įkvėpėte, yra cheminis junginys. Itin svarbu, kad naudotume terminus tikslingai, tikrai žinodami tikrąją jų prasmę, nes tik taip išvengsime vieni kitų klaidinimo ir mitų kūrimo.

Taigi tam, kad nekiltų nesusikalbėjimų aptarinėjant skirtingus kosmetikos tipus, pasidalysiu natūralios bei ekologiškos (organinės) kosmetikos apibrėžimais. To žinojimas tikrai pravers visiems, kurie nori natūralių cheminių junginių kosmetikos lentynėlėse.

Natūrali kosmetika – tai kosmetika, kuri yra pagaminta iš tam tikro santykio natūralių ar natūralios kilmės ingredientų. Natūralūs ingredientai yra išgauti iš augalų, gyvūnų bei mikrobiologinės ar mineralinės kilmės, panaudojant fizinius procesus (pvz., malimas, džiovinimas, distiliavimas ir kt.), gamtoje vykstančias fermentacijos reakcijas ir kitus procesus, išskyrus intensyvias modifikacijas sukeliančius cheminius procesus. Natūralios kilmės ingredientus sudaro daugiau nei 50 proc. molekulinės masės natūralios medžiagos, išgautos cheminių ar biologinių procesų pagalba siekiant jas modifikuoti.

Ekologiška (organinė) kosmetika – kosmetika, kuri pagaminta iš tam tikro santykio ekologiškų ar ekologiškos kilmės ingredientų. Ekologiški ingredientai yra natūralūs ingredientai, gaunami ekologinio ūkininkavimo būdu arba surinkti išauginti laukinėmis sąlygomis. Ekologiškos kilmės ingredientai yra išgauti iš natūralios kilmės ar ekologiškų ingredientų cheminių ir biologinių procesų pagalba, siekiant juos chemiškai modifikuoti.

Svarbu paminėti, kad nėra vieno vienintelio natūralios ar ekologiškos kosmetikos apibrėžimo, nes kiekvienas iš standartų, kurie ir suteikia kosmetikos produktui natūralumo ar ekologiškumo patvirtinimą (pvz., „COSMOS-Standard ar Ecocert“), turi skirtingus reikalavimus, kokiomis procentinėmis ir santykių išraiškomis turi būti naudojami ekologiški ar natūralūs ingredientai priemonių sudėtyse.

Pavyzdžiui, ekologiškoje kosmetikoje pagal „Ecocert“ standartą privalo būti ne mažiau nei 95 % natūralių ingredientų ir augalinės kilmės ekologiškų ingredientų. Tuo tarpu natūralioje kosmetikoje daugiau nei 95 % natūralios kilmės ingredientų ir daugiau nei 50 % augalinės kilmės ekologiškų ingredientų. Minimi standartai apibrėžia ne tik reikalavimus žaliavoms, bet taip pat ir gamybos procesui bei pakuotėms. Taigi, ekologiškos ir natūralios kosmetikos tikslas – ne tik natūralios priemonių sudėtys, tačiau ir gamtos išteklių taupymas jų gamyboje.

Justė Pinkevičienė

Tačiau atkreipkite dėmesį, kad tiek natūralios, tiek organinės kosmetikos apibrėžimuose galite rasti tokius teiginius kaip „cheminių procesų pagalba“ ar „chemiškai modifikuoti“. Taigi, kalbėdami apie kosmetiką nepaverskime žodžio „chemija“ blogio sinonimu, nes tai nėra teisinga. Net natūralus augalas, kurį galite nuskinti tiesiog pievoje, yra cheminiai junginiai, kurie gali būti tiek labai vertingi, tiek neįtikėtinai žalingi. Tam chemijos mokslas, cheminiai procesai ir reikalingi, kad iš augalo ar kitos medžiagos būtų galima išgauti tik gerąsias, mūsų plaukams ar odai reikalingas, medžiagas. Chemijos yra visur ir visokios – viena jų tarnauja žemei ir žmonijai, kita kenkia. Viena savo gerąsias ir blogąsias savybes gali atskleisti pati natūraliai be žmogaus pagalbos, kitą – su žmogaus įsikišimu, kuris taip pat gali būti tiek su gerais, tiek su blogais ketinimais.

Na, ir pabaigai – kodėl negalima nuvertinti nenatūralios ar neekologiškos kosmetikos. Jos tikslų apibrėžimą atrasti būtų itin sudėtinga, tačiau sintetinę kosmetiką galėtume įvardyti kaip neatitinkančią natūralumo ar ekologiškumo standartų, apie ką kalbėjau anksčiau. Tačiau svarbu suprasti, kad jų gamyboje naudojami ingredientai gali būti sintetiniu būdu išgauti laboratorijose ir pagal parametrus savo naudingosiomis savybėmis atitikti medžiagas, išgautas iš natūralių komponentų.

Taip pat tai nereiškia, kad šiuose produktuose nėra naudojama ir iš 100 % natūralių medžiagų išgautų komponentų – bendros formulės natūralumo procentas kai kuriais atvejais gali būti net itin aukštas. Rinkoje tikrai galėtumėte atrasti priemonių, kurių sudėtys ir gamybos procesas nors ir atitinka standartus, tačiau nėra paženklinti tai įrodančiais ženklinimais. Taip yra dėl to, kad produktų sertifikavimo procesas iš įmonių pareikalauja tikrai nemažų investicijų. Taigi, kaip visada – neskubėkime nuvertinti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)