S. Biegunas sakė, kad tiek V. Putinas, tiek Kinijos prezidentas Xi Jinpingas, „regis, yra nusiteikę likti postuose iki gyvenimo galo ar bent jau kol patys savo iniciatyva apsispręs pasitraukti“.

„Rusijoje, kurios sistema bent jau pasižymi demokratinės sistemos atributais, prezidentas V. Putinas po poros dienų surengs referendumą, kurio baigtis, daugelio nuomone, yra iš anksto nulemta“, – sakė akademinio darbo patirties Rusijoje turintis S. Biegunas Vokietijos Marshallo fondo organizuotame forume.

Anot jo, šiuo referendumu 67 metų V. Putinas siekia „pratęsti savo valdymą iki gyvenimo galo“.

Rusai nuo praėjusios savaitės jau gali atiduoti išankstinius balsus referendume dėl konstitucijos reformų, turinčių sudaryti sąlygas V. Putinui išlikti prie šalies vairo iki 2036 metų.

V. Putinas prezidento ar premjero pareigas eina nuo 1999 metų.

Opozicijos aktyvistai, tarp jų Aleksejus Navalnas, referendumą vadina populistine gudrybe, kuria siekiama užtikrinti V. Putinui teisę būti „prezidentu iki gyvos galvos“.

Kremlius nenoromis atidėjo balandžio 22 planuotą balsavimą iki liepos 1-osios, šalyje daugėjant užsikrėtimo koronavirusu atvejų ir pareigūnams įvedus pandemijos stabdymo priemones.

S. Biegunas savo komentarus išsakė tarp Vašingtono ir Maskvos paaštrėjus įtampai dėl pranešimų, esą Rusijos karinė žvalgyba siūlė atlygį su Talibano judėjimu susijusiems kovotojams už Afganistane dislokuotų amerikiečių karių žudymą.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas tvirtina nebuvęs informuotas apie tokią šalies žvalgybos informaciją.