https://www.prevention.com/health/a32892169/why-do-my-teeth-hurt/

Kosmetinės odontologijos ir dantų chirurgijos specialistas, Teksase, Ostine įsteigtos dantų klinikos „Walden Dental“ savininkas Davidas Frankas aiškina: „Dantų skausmą gali sukelti daugybė veiksnių, ne tik skylė dantyje ir besaikis saldumynų valgymas. Dantis gali skaudėti ir dėl dantų traumos, nuskilimo, dantenų, kaulų ligos, smilkininio sąnario problemos, protinių dantų gedimo.“

Kaip rašoma straipsnyje prevention.com, reikėtų kas pusę metų apsilankyti pas odontologą pasitikrinti, taip pat atlikti dantų higieną. Kita vertus, net 48 proc. suaugusiųjų reguliariai nesilanko pas odontologą dėl finansinių sunkumų, baimės, nes neranda laiko ar dėl kitokių priežasčių, rašo Amerikos odontologų asociacija.

Deja, kuo ilgiau lauksite, suskaudus dantį, tuo labiau invazinis, skausmingas ir brangus bus gydymas, įspėja dantų chirurgė Vanessa Creaven. Dėl šios priežasties svarbu, vos pajutus danties dilgtelėjimą, eiti pas odontologą.

Nuo nestipraus maudimo kartais pagelbėja burnos skalavimas šiltu vandeniu, švelnus pavalymas minkštu šepetėliu ar dantų siūlu. Jei praėjus dviem dienoms, dantį vis dar maudžia ar skauda, jeigu patinusios dantenos, dantis iškeltas, nebedelskite ir užsirašykite pas odontologą.

O pradžiai pasiskaitykite apie dantų skausmo priežastis, kurios, pasak medikų, gali būti net devynios:

1. Spėjimas teisingas – dantyje atsirado skylė

Jei valgydami saldų, karštą ar šaltą maistą pajuntate dilgtelėjimą, dantų jautrumą ar nudiegia skausmas, tai gali reikšti, kad dantyje – skylė. Dantų priežiūra bėgant metams darosi dar svarbesnė, nes traukiasi dantenos, tarp dantų atsiranda tarpų. Juose dėl bakterijų, rūgščių, maisto ir seilių gali susidaryti apnašų, kurios tirpdo dantis saugantį emalį, keičia dantų struktūrą, skatina skylių atsiradimą, teigia Niujorke esančio Kosmetinio dantų gydymo centro įkūrėja, dantų chirurgė Pia Lieb.

Kilus įtarimui, kad dantyje atsirado skylė, metas kreiptis į odontologą, kad dantį užplombuotų. Jei ėduonis padaręs daug žalos, gali tekti šalinti iš danties nervus, plombuoti kanalus ar netgi dėti karūnėlę (tiksliau jus informuos specialistas). Tinkamiausia prevencija – dantų valymas su dantų pasta ir tarpdančių siūlu, reguliarios apžiūros pas odontologą – tada menkiausią defektą specialistas pastebės anksti, teigė P. Lieb.

2. Galbūt reikia perplombuoti dantį

Jei pajutote trumpą aštrų ar buką užplombuoto danties skausmą, tikėtina, kad kažkas negerai su danties plomba. Iš vienokios ar kitokios medžiagos pagamintą plombą gali įskelti trauma (gavus stiprų smūgį į veidą), labai kieto maisto kandimas, arba aplink prasidėjęs ėduonis. Kreipkitės į odontologą – galbūt jums reikės pakeisti plombą.

3. Jūsų dantys pasidarė jautresni

Jeigu geriant karštus gėrimus, pvz., kavą, ar valgant šalto maisto, pvz., ledų, suskausta, nudiegia dantį, didelė tikimybė, kad jūsų dantys pasidarė jautrūs. Įprastai dantų jautrumas padidėja mažėjant dantenų apimčiai, pernelyg stipriai šveičiant dantis – dėl šių priežasčių danties šaknis, nervas gali atsidurti arti paviršiaus arba suplonėti apsauginis dantų emalio sluoksnis, aiškina specialistė P. Lieb. Odontologas nustatys dantų jautrumo priežastį ir, priklausomai nuo jos, skirs gydymą. Gali užtekti ir švelnesnio dantų šepetėlio su dantų jautrumą mažinančia dantų pasta, teigė V. Creaven.

4. Gali būti, kad kaltininkas – nuskilęs dantis

Nedidelis danties nuskilimas, kurio plika akimi netgi nesimato, gali sukelti aštrų, veriantį skausmą, kai kandate ar kramtote maistą, aiškina D. Frankas. Dažnai taip nutinka dėl traumų (tarkime, per kietai sukandote arba naktimis griežiate dantimis) arba tada, kai dantį spaudžia per didelė plomba.

Gydymas priklausys nuo įskilimo gilumo. Dažniausiai pakanka naujos plombos arba karūnėlės dančiui prilaikyti. Jei įtrūkimas gilus ir pasiekė danties nervą (tada jaučiamas aštrus skausmas), veikiausiai teks traukti danties nervą arba netgi šalinti dantį, teigė D. Frankas.

5. Dėl įtampos griežiate dantimis

Jeigu pabudę jaučiate žandikaulio įtampą, skauda veido raumenis arba įtemptai dirbdami pajuntate, kad stipriai sukandote dantis, tikėtina, kad nemalonių pojūčių priežastis – stresas.

Papasakokite gydytojui apie simptomus, apie skausmo pobūdį, kadangi dėl dantų griežimo dantys kartais nuskyla, sueižėja emalis. Speciali naktinė kapa padeda atpalaiduoti žandikaulį, saugo dantis, taip pat galite pasidomėti meditacijomis, kurios padėtų sumažinti stresą.
Pasak „Romeoville Dental Center“ centro Ilinojuje odontologės Umang Patel, dažna dantų griežimo priežastis – miego sutrikimai arba miego apnėja.

6. Tai gali būti smilkinio sąnario problemos požymis

Kartais atrodo, kad skauda dantį, o iš tiesų skauda visą žandikaulį. Dėl smilkinio sąnario disbalanso kramtant neretai juntamas diskomfortas, kartais apskritai būna sunku išsižioti, teigia D. Frankas. Tiesa, gana retas atvejis, kad smilkinio sąnario problema pasireikštų kaip danties skausmas.

Smilkinio sąnario problemos gydomos įvairiai – skiriamos dantų kapos, nuskausminamieji, raumenis atpalaiduojantys vaistai, kartais atliekama žandikaulio operacija. Pasak D. Franko, svarbiausia – kuo anksčiau pradėti gydymą.

7. Priežastis – sinusai

Suskaudus dantį vargu ar pagalvosite apie sinusus, vis tik tokia priežastis galima – dėl sinusų uždegimo, infekcijos galima bukas dantų skausmas, veido abipus nosies skausmas, aiškina U. Patel.
Esant sinusų infekcijoms, galite pabandyti naminėmis priemonėmis pašalinti susikaupusias gleives, jas suskystinti, taip pat yra nereceptinių gleives skystinančių preparatų. Jei pakilo temperatūra arba nemalonūs pojūčiai po dviejų savaičių nepraėjo, kreipkitės į gydytoją.

8. Problemos dėl protinių dantų

Specialisto D. Franko teigimu, pulsuojantis, išnykstantis ir vėl atsirandantis skausmas pačiame dantų eilės gale gali būti protinių dantų problemų simptomas. Jeigu protiniams dantims maža vietos, jie gali imti gesti, stumti šalia esančius dantis, o šiems tada irgi kils infekcijos rizika, aiškina „Mayo“ klinikos Niujorke medikai.
Protiniai dantys išdygsta savu laiku. Po dantų apžiūros matyti, ar yra protinių dantų problemų, o dantų chirurgas padės nuspręsti, ar reikia šalinti protinius dantis.

9. Galima dantų infekcija

Dantų infekcijų kyla dėl įvairių priežasčių – nuo sužalojimų, dėl negydomo ėduonies ir kt., aiškina P. Lieb. Dėl jos kyla aštrus dantų skausmas, patinsta dantenos, jaučiamas sudirgimas, atsiranda nemalonus kvapas iš burnos, kartokas ar sūrokas skonis burnoje, kartais netgi pakyla temperatūra. Dėl bakterinės infekcijos dantenose gali susiformuoti pūlinys.

Vienintelis dantų infekcijos gydymas – pašalinti infekcijos šaltinį, t. y. išrauti dantį arba išvalyti kanalus, nurodė P. Lieb. Skausmui malšinti medikai skiria nuskausminamųjų vaistų, kartais išrašo antibiotikų, jei infekcija būna įsisenėjusi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)